Eudald Carbonell: "Som en una cruïlla evolutiva que ens podria portar a l'extinció"
L'arqueòleg Eudald Carbonell, coautor de "Matèria vivent, vida pensant", ens parla sobre l'evolució i el futur de la humanitat
Eudald Carbonell: "Som en una cruïlla evolutiva que ens podria portar a l'extinció"
Lliçons de l'evolució humana al "Tot es mou"

Eudald Carbonell: "Som en una cruïlla evolutiva que ens podria portar a l'extinció"

L'arqueòleg Eudald Carbonell, coautor de "Matèria vivent, vida pensant", ens parla sobre l'evolució i el futur de la humanitat

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Han passat 100.000 anys des que un grapat d'"Homo sapiens" van abandonar terres africanes i es van anar escampant i reproduint fins als nostres dies. Un llarg camí evolutiu que encara no ha acabat. D'aquest camí en sap molt l'arqueòleg Eudald Carbonell, que juntament amb en Jordi Agustí, ha escrit el llibre "Matèria vivent, vida pensant". Lluís Marquina ha parlat amb ell a "Tot es mou" sobre l'evolució i el futur de la humanitat.

 

'Matèria vivent, vida pensant', d'Eudald Carbonell
"Matèria vivent, vida pensant", d'Eudald Carbonell (CCMA)

 

LL - Els arqueòlegs i els paleontòlegs estudieu el passat, però en aquest llibre escriviu sobre el futur. Al cap i a la fi, conèixer el passat és la millor manera d'estar preparat per al que ens espera com a espècie?

E- Jo sempre dic que ara no és com quan ens ho explicaven a nosaltres quan estudiàvem als anys 70. Ens deien que sense conèixer el passat no podríem pensar en el futur. El que penso jo ara és que hem de pensar què volem fer al futur per recolzar-nos en les històries del passat. Els paleontòlegs i científics estem fent una inversió del mètode del pensament científic i també en la projecció social. La prospecció d'espècie, per dir-ho d'alguna forma, és una nova disciplina que està apareixent i que totes les persones que treballàvem en les ciències de la vida i la terra hi volem participar.

 


LL - Dieu en el llibre que hem arribat a una cruïlla evolutiva i hem de prendre decisions sobre nosaltres i el planeta; si no, podem arribar a l'extinció... Què és una cruïlla evolutiva?

E- Una cruïlla evolutiva és un moment de canvis i transformacions que poden portar probablement a l'extinció de l'espècie a curt termini. Si no prenem decisions sobre el nostre futur de forma conseqüent, conscient i ben informada, la nostra espècie es trobarà en un camí que no sap cap a on evolucionar. Sempre he dit que som humans units per atzar i ens hem de fer humans per lògica i coneixement. Hem d'agafar les regnes i conduir la nostra pròpia evolució. Això només podem fer-ho en aquest moment de l'espècie biològica de l'"Homo sapiens".

 

LL- Ens hem de guanyar el títol de "Sapiens"...

E- Exacte, exercim d'"Homo sapiens", però en tot cas no és molt clar que ho siguem. Ara hem de demostrar-ho.

 

LL - Com pot evolucionar la humanitat i de quina manera ens podem organitzar per afrontar el futur si no ens posem d'acord ni a la reunió de l'escala?

E- Hi ha qüestions molt importants lligades a l'evolució. Per exemple, la globalització és probablement l'error més gran que hem comès els humans. La globalització està uniformitzant l'espècie, i tot el que limita la diversitat ens posa en perill perquè trenca la memòria històrica del sistema humà dins del sistema Terra. Sempre plantejo que contra la globalització hauríem de promoure la planetització, generar més identitats i més diversitat.

 


LL - La transhumanitat és un concepte que surt sovint al llibre i dieu que és probablement un destí del gènere "Homo". Què és la transhumanitat?

E- Primer ens hem de "deshumanitzar". En contra del que pensa tothom, en aquest projecte d'espècie hem d'arribar al llindar de la humanitat i llavors deshumanitzar-nos. Serem posthumans i transhumans, i probablement seran societats i comunitats molt més avançades, més crítiques, més operatives i amb una consciència més desenvolupada de la que tenim ara. També, probablement, dins d'un marc de diverses espècies humanes o subespècies diferents. Si som intel·ligents, generarem diversitat específica que faci aparèixer diferents consciències.

 


LL- La tecnologia ha de tenir un paper important en aquesta evolució?

E- Dues coses ens han fet humans: la comunicació, que és un llenguatge que fa centenars de milers d'any que fem servir, i la tecnologia. Això ens ha fet incrementar la sociabilitat, hem pensat més, hem tingut més coneixements i hem anat construint formes de comunicació social més complexa, fins a arribar al coneixement científic. Els humans som capaços ja de transhumanitzar-nos, tenir ulls fora del nostre planeta, a Mart, podem aconseguir mostres que recollirem d'aquí uns anys amb un altre enginy... La tecnologia ens ha fet humans.


LL - La crisi climàtica o una pandèmia com la que tenim entre mans ens haurien d'estar posant les piles... No sé si ens prenem gaire seriosament els senyals que ens avisen d'una possible extinció.  

E- El planeta/sistema Terra dona senyals, és un sistema termodinàmic. El sistema humà també, hem de sincronitzar els senyals. Per fer-ho, hem d'aconseguir un equilibri psicosocial. Aquesta cooperació del sistema Terra i el sistema humà ha de fer que la nostra espècie vagi cada cop a millor. Que siguin sistemes més complementaris i convergents, més eficients. Això és el que hem de fer com a espècie.


El nostre llibre és per aprendre entre tots a pensar i actuar, saber què és el que som, què ha passat en les extincions d'altres espècies, com ha aparegut la vida, com la nostra espècie ha emergit de la selecció natural amb les estructures paleontològiques, però també reflexionar sobre nosaltres, sobre l'emergència de la consciència de l'ésser humà a través del coneixement i del pensament.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut