Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'assertivitat, al "Tot es mou"

Ets una olla a pressió? La comunicació assertiva t'ajudarà a no explotar

Allò que ens passa per dins sempre aconsegueix sortir a fora, i si insistim a guardar-ho pot fer-ho de mala manera, amb ansietat o malalties físiques. Per evitar-ho, la doctora Cristina Martínez ens dona les claus per comunicar-nos amb una actitud clara, positiva i també respectuosa amb els altres

Sovint verbalitzem la metàfora de l'olla a pressió quan notem que tenim coses a dins que no sabem com exterioritzar, i això ens situa en una posició d'equilibri personal molt delicada, tal com la doctora en psicologia Cristina Martínez ha explicat al "Tot es mou".

"Quan hi ha una vàlvula que allibera la pressió, tot va bé, però si la tanquem, l'olla es converteix en una bomba."

El suposat esclat és allò que pot arribar a passar si no expressem el que pensem, necessitem o sentim.

Moltes persones per por del que diran, per evitar conflictes o que els altres s'enfadin, s'estimen més callar o dir "sí" quan el que desitjarien és dir "no". Però, tot i que pugui venir motivada per la bona fe, aquesta no és una actitud del tot positiva per a un mateix.

"Tot el que la boca calla el cos ho acaba cridant."

Cal tenir molt clar quines són les coses que tendim a guardar i callar, tot i que faríem molt bé d'expressar-les per millorar totes les nostres relacions, des de la família fins a la feina.

"Tenir bones relacions també vol dir ser més feliç."

 

Ets una olla a pressió? La comunicació assertiva t'ajudarà a no explotar
Ets una olla a pressió? La comunicació assertiva et pot ajudar a no explotar

Què és la comunicació assertiva?

Ser assertiu vol dir tenir la capacitat de comunicar lliurement, sincerament i amb tranquil·litat tot allò que pensem i sentim. I fer-ho d'una manera respectuosa, per a nosaltres mateixos, però també per als altres.

Amb l'assertivitat evitarem malentesos que poden portar a conductes agressives. També ens alliberarà de l'ansietat i de patologies que somatitzem quan no ens trobem bé per dins. A més, farem créixer la nostra autoestima.

Ens hem d'entrenar per desenvolupar de la millor manera possible aquesta habilitat assertiva, i ho aconseguirem practicant cinc punts molt concrets.

 

Prendre consciència

Tenim dret a dir no, a expressar els pensaments i els sentiments i, sobretot, és important que ens adornem de quines persones ens causen més problemes per ser assertius.

"Amb la parella o amb els fills potser ens és molt fàcil ser assertius, però amb un amic o, a la feina, amb un company o un cap, potser no tenim aquesta habilitat."

 

Posa-t'ho fàcil

Cal començar amb les situacions que siguin més senzilles i després avançar cap a les més complicades.

"Si amb la família ens és més fàcil comunicar-nos assertivament, comencem amb ells, com un entrenament, per després poder extrapolar-ho a altres situacions socials."

 

La doctora Martínez aconsella l'assertivitat per canalitzar les emocions
La doctora Martínez aconsella l'assertivitat per canalitzar les emocions

 

Emetre missatges amb el "jo"

Quan hem d'expressar una crítica o demanar un canvi en el comportament d'una altra persona, no convé fer-ho referint-se a l'altre amb un "tu", com qui ensenya un dit acusador. Així provoquem una actitud defensiva en l'altre.

"Hauríem d'utilitzar fórmules com 'jo penso que', 'considero que' o 'en la meva opinió'. D'aquesta manera l'interlocutor rebrà el missatge d'una manera més pausada i hi entrarà més bé."

 

Aprendre a dir "no"

Dir "sí" a tot ens acaba sobrecarregant de tasques i genera una font d'estrès important.

"Hem de saber dir que no i dir sí únicament quan volem i podem dir que sí."

 

Atenció a les formes

N'hem de tenir molta cura, perquè la responsabilitat afectiva és important. Les paraules i les accions poden fer mal als altres.

"Una persona assertiva té molt clar que ha de tenir cura en la manera de donar el missatge per no ferir l'interlocutor."

 

Si després de valorar tots aquests punts ens adonem que no som persones assertives, no ens he de desanimar i conformar-nos-hi. La doctora Martínez vol recordar que l'assertivitat és una habilitat i que, per tant, es pot entrenar per adquirir-la o millorar-la per tota mena de mètodes, des de cursos fins a llibres. En aquest cas, la pràctica és el millor camí per a l'èxit.

 

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut