Quan sentim la paraula superaliment tendim a pensar en algun producte miraculós o fora del normal, però moltes vegades es tracta de productes de tota la vida. T'expliquem quins són, però abans descobrirem què són. Segons la nutricionista Julia Farré, els superaliments són aliments que contenen una gran concentració de nutrients essencials absorbibles i assimilables que tenen molts beneficis per a la salut. No són complements d'una recepta, sinó que són aliments que provenen de llavors, fruites arrels o algues i tenen beneficis extres a part de la seva funció nutritiva. La sal rosa, les nous o els fruits vermells són exemples de superaliments i val la pena tenir-los en compte per incloure'ls a la nostra dieta. Superaliments al rebost de casa A continuació et presentem diversos superaliments que potser no sabies que ho eren i que pots trobar fàcilment al supermercat més pròxim o al rebost de casa. Malgrat que ara se'n parli més, els superaliments porten molt de temps sent utilitzats però no sempre se'n coneixen les seves propietats beneficioses per al nostre organisme.   El gingebre, propietats digestives i antiinflamatòries El gingebre té propietats digestives i antiinflamatòries Aquests aliments no són nous descobriments d'aquest segle o d'aquest any, porten molt de temps entre nosaltres. Et presentem el gingebre, una arrel provinent d'orient que era el segon condiment més utilitzat pels romans després del pebre. Aquest antic aliment s'acostuma a utilitzar com a condiment. Amb un sabor entre dolç i amarg amb tocs cítrics, el gingebre té moltes propietats digestives alhora que afavoreix els moviments naturals de l'intestí i ajuda a digerir aliments i reduir les nàusees. Si no estàs acostumat a menjar-ne, et recomanem començar amb racions petites o fent infusions, tot i que també es pot prendre marinat, cuinat o ratllat dins del teu plat.   Les nous, proteïnes, minerals i omega-3 Les nous, un superaliment a l'abast de tothom Les nous són un dels aliments més comuns a casa nostra. Aquest famós fruit sec ha estat molt estudiat en la dieta mediterrània pels seus components nutritius. Menjar nous et pot aportar proteïnes, minerals i greixos d'origen vegetal com l'omega-3. Alhora, resulta molt útil per a prevenir malalties cardiovasculars, millorar la tensió arterial sense pujar el pes corporal. És ideal consumir entre 3 i 5 nous diàries per notar-ne els seus beneficis sense que tingui efectes negatius al nostre cos. L'all, potent bactericida i fungicida L'all és un potent bactericida i fungicida L'all, de la mateixa família de les cebes i els porros ja era utilitzat com a medicament pels egipcis per les seves propietats beneficioses. L'all conté acilina, un antioxidant molt potent que ajuda a baixar la tensió arterial. Alhora, cuinar amb all redueix l'ús de la sal, redueix els nivells de colesterol i millora la circulació de la sang així com també ajuda a combatre els bacteris i els fongs. Sigui cru fregat en una torrada o cuinat amb el teu dinar, menjar all cada dia aporta molts beneficis a la teva salut.   Xocolata negra, a partir del 80% La xocolata negra és un superaliment a partir del 80% de cacau Tots coneixem aquest aliment que s'extreu del cacau i que tant agrada a grans i joves. S'ha demostrat que les tribus de Sud-Amèrica que es preparaven begudes amb cacau, un dels indrets d'on prové aquest producte, tenien la tensió molt més baixa. Aquest aliment aporta minerals com el ferro, magnesi i d'altres antioxidants. És també un aliment excitant que conté cafeïna i que ajuda a millorar la concentració. Ara bé, aquestes propietats neixen del cacau i no de la xocolata. Per aprofitar-les al màxim, és recomanable comprar xocolates amb més d'un 80% i menjar una o dues preses de xocolata al dia obtenir-ne els beneficis.   Els nabius, les "perles" de la salut Els nabius són les "perles" de la salut Aquest aliment provinent de regions fredes són veritables perles de salut. Contenen propietats antioxidants, minerals i proteïnes molt variades, així com també moltes vitamines. Els antioxidants d'aquest fruit vermell tenen moltes propietats per al cos humà, com per exemple prevenir les infeccions urinàries, millorar els nivells de sucre o aportar resistència al càncer. Alhora, també és molt útil per regular desordres menstruals o l'endometriosi.   La quinoa, proteïna i fibra sense gluten La quinoa, proteïna i fibra sense gluten La quinoa és un pseudocereal que s'ha posat cada cop més de moda per ser un producte ric en proteïnes vegetals, fibra i sense gluten. Malgrat no ser millor que els llegums a nivell nutricional, és una alternativa molt vàlida i recomanable.   La col verda, antioxidant, amb fibra, vitamines i fitonutrients La col verda és antioxidant Per últim tenim la "kale", una verdura que s'ha popularitzat als Estats Units. És una variant de la col que té molt poques calories, rica en calci i fibra i amb les vitamines C, A i K. Igual que la seva família, les crucíferes (col, bròquil coliflor...) té moltes propietats antioxidants. Incloure aquests aliments en la teva cuina diària t'aportarà més clorofil·la, minerals i vitamines, entre d'altres, per crear plats molt saludables i originals.