Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La ruta dels gorgs, al "Tot es mou estiu"

Els secrets que ningú t'explicarà de la ruta dels Set Gorgs de Campdevànol

Un paradís entre cascades i salts d'aigua de la comarca del Ripollès, encara desconegut per a molta gent. Us descobrim aquesta ruta, de gairebé 10 quilòmetres, per acabar banyant-nos a la bassa més idíl·lica del Torrent de la Cabana.

De gorgs n'hi ha molts, però... què té d'especial aquesta excursió pel Torrent de la Cabana? Aquest és el primer secret i la resposta és fàcil de respondre: en pocs llocs n'hi ha tants en un recorregut tan curt. I és que, al llarg dels nou quilòmetres d'aquesta ruta circular, els visitants poden refrescar-se en fins a set gorgs diferents. Tot plegat és una sortida ideal per fer amb la canalla i, a més, enmig d'un entorn natural privilegiat.

Avís per a visitants de diumenge

Però, alerta, avís per a principiants i visitants de diumenge: cal anar ben calçats i preparats per caminar perquè l'itinerari no és tan fàcil com moltes persones es pensen: "El problema és que la gent ve amb xancletes i sense saber on va. La ruta té una dificultat mitjana, hi ha moltes pujades i baixades i dues entrades als gorgs són difícils", comenta l'agent rural Valentín Hornet. L'agent també explica que s'ha d'anar alerta a l'hora d'entrar a l'aigua i vigilar on posem els peus perquè hi ha moltes roques que rellisquen.

Un altre secret: si vols anar-hi, no tinguis gaires més plans per al mateix dia. És una sortida d'unes 3 hores de durada, per fer sense pressa, anar xino-xano i endinsar-se en la natura. Per això, s'ha de sortir de casa amb la motxilla plena: molta aigua, sobretot a l'estiu, i menjar per no quedar-se sense provisions a mig camí.

"El problema és que la gent ve amb xancletes i sense saber a on va. La ruta té una dificultat mitjana, hi ha moltes pujades i baixades i dues entrades als gorgs són difícils."

Gorgs per triar i remenar: quin és el millor?

Fa de mal dir quin és el gorg més espectacular per aturar-se: tots valen la pena i el recorregut, ple de vegetació i de color verd frondós, és molt agradable. Amb tot, el punt d'inici i la zona d'aparcament és la mateixa: la Font del Querol, a tres quilòmetres de Campdevànol. Hi ha taules, bancs i barbacoes per fer un mos i agafar forces abans de començar. I qui es vulgui estalviar els 10 euros que costa el pàrquing... un altre truc: aparcar al poble, a dos quilòmetres de distància, i fer aquest tros caminant.

A partir de la Font d'en Querol, la sortida no té pèrdua i hi ha panells informatius tram a tram. Quin gorg visitar: un, uns quants o tots? Això segons les ganes, i les possibilitats, de passejar... Us en farem cinc cèntims perquè, si esteu indecisos, pugueu triar com cal.

El primer de tots és el gorg de la Cabana: té una gran cascada i és dels més concorreguts, tot i tenir un accés complicat i una baixada molt pronunciada. Després ve el gorg de la Tosca, un dels més cridaners i atractius. Arribar-hi és fàcil i la temperatura de l'aigua és especialment freda perquè hi toca poc el sol.

Gorg de la Tosca

El gorg de l'Olla és el tercer i es diu així perquè està envoltat de roques. És dels més petits però, igualment, s'hi pot fer un bany i hi ha gent que, sempre amb precaució, salta des d'una de les roques. A cada gorg hi ha cascades i salts d'aigua, d'entre 1 i 15 metres, i el del gorg de la Bauma és dels més espectaculars. Per contra, és un dels trams més difícils. A continuació, hi ha el gorg del Forat i el sisè és el gorg del Petit Colomer amb una piscina gran d'aigua cristal·lina.

L'últim, la joia de la corona

Tot esforç té la seva recompensa i aquesta és el gorg del Colomer. S'hi arriba des del gorg del Petit Colomer, després de recórrer per un corriol enmig del bosc. És el més gran de tots i, tot i que és el que està més lluny, és el que capta més afluència de gent perquè té la cascada més impressionant, d'uns 15 metres. Hi ha tota una esplanada per estirar-se a l'ombra dels arbres i recuperar energia abans de tornar cap al cotxe.

Gorg del Colomer

Afanya't a fer la reserva prèvia: l'aforament és limitat

Abans de plantar-vos a la Font d'en Querol, recordeu de fer la reserva prèvia a la pàgina web del Torrent de la Cabana. Fa anys que la ruta dels Set Gorgs és tot un reclam: no només per a la gent de la comarca, sinó per a visitants de tot Catalunya. Especialment, arran de la pandèmia, quan tothom ha optat per fer més activitats a l'aire lliure. Per això, l'Ajuntament de Campdevànol ha limitat l'accés al paratge a 500 persones.

I encara més informació: quan es fa la inscripció, els visitants de més de 12 anys han de pagar una ecotaxa de 5 euros. Una mesura que serveix per conservar aquest espai natural i protegir-ne la fauna i la flora. En aquest sentit, l'agent rural Hornet assenyala que la sequera dels últims mesos i les altes temperatures, han rebaixat el nivell d'aigua de les basses: "Hi hauria d'haver quatre vegades més d'aigua, això no és normal".

"La sequera dels últims mesos i les altes temperatures han rebaixat el nivell d'aigua de les basses."

La tardor o la primavera són èpoques especialment agradables per anar-hi perquè hi ha menys gent. Però, a l'estiu, aquesta escapada té un premi assegurat: fer-se un bany ben fresc entre aquesta aigua tan pura del Pirineu. I si aquest estiu no tens temps per anar-hi no et preocupis: la tardor encara és una més bona època per descobrir aquest tresor amagat del Ripollès.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut