Els parts amb cesària, al "Tot es mou"

Els parts amb cesària a Catalunya creixen molt per sobre de les recomanacions de l'OMS

En el conjunt dels hospitals espanyols, les xifres tripliquen el màxim considerat ideal per la comunitat internacional. La periodista Alba Carreres ha fet un estudi que busca explicar les causes d'un fenomen que ja és tan social com mèdic

Les xifres de parts per cesària a Espanya estan molt per sobre de les recomanacions de l'Organització Mundial de Salut (OMS). En 28 hospitals espanyols gairebé la meitat dels naixements (el 45%) són per aquest mètode quirúrgic, tres vegades més del percentatge recomanat, que se situa entre el 10% i el 15%.

A Catalunya els números són més baixos, però gairebé un de cada tres parts es fa per cesària. Aquestes estadístiques no han parat de créixer els últims anys, i la periodista Alba Carreres s'ha preguntat per què, sense voluntat de ser alarmista.

"Per començar, cal dir que no hem de demonitzar les cesàries. En molts casos són necessàries i salven vides."

 

 

 

A la privada més que a la pública

Carreres pensa que, sovint, l'augment d'intervencions està justificat per diversos motius. Les dones cada vegada comencen a ser mares a edats més avançades i, en general, els hàbits de la nostra vida (alimentació, etc.) no són tan saludables com abans. Això es pot veure agreujat per factors mentals, com l'estrès causat per les condicions laborals, socials o familiars, entre altres.

"Un altre factor decisiu és que hi hagi hagut una cesària prèvia. Aleshores, la segona sembla inevitable, sobretot als hospitals privats."

L'índex de cesàries és considerablement més alt en hospitals privats o concertats que en els públics, en una proporció del 37% al 23%, aproximadament. En aquest punt Carreres reconeix que la gran majoria d'hospitals privats s'han negat a cedir-li les seves dades.

 

 

 

Parts a la carta

No totes les cesàries, però, són estrictament necessàries. En aquest sentit, existeix un informe titular "Parir en horari laboral" segons el qual hi ha molts més parts durant el dia que a la nit. Això es contradiu amb la certesa que, quan es tracta de parts naturals és més probable que el procés comenci a la nit, assegura Carreres.

D'altra banda, hi ha un ventall divers de raons "pràctiques" per recórrer a una cesària, i creix la tendència a "programar" els parts. En aquests casos, rarament s'espera que el procés arribi al desenvolupament natural dels esdeveniments.

La seva investigació, diu Alba Carreres, no pretén assenyalar que hi hagi cesàries necessàries o innecessàries, o males pràctiques, sinó que busca informar d'una realitat que està passant i que ja és un fenomen social, a més de mèdic. L'objectiu és que la mateixa societat hi reflexioni.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut