Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El divorci i els diners, al "Tot es mou"

"No et divorciïs mai si abans no has fet números"

La separació d'una parella sempre comporta uns maldecaps que no tenen gaire a veure amb els sentiments. És tracta de la butxaca, que de vegades sembla l'apèndix més dolorós del cos. L'advocat Alejandro Ebrat ens ensenya a divorciar-nos de la manera menys traumàtica possible.

És un mal negoci divorciar-se? L'any passat es van tramitar més de 15.000 divorcis a Catalunya. Això són més de 40 parelles al dia. I a banda de l'impacte emocional, el divorci genera un problema afegit, el de dissoldre i repartir el patrimoni que s'ha construït durant una vida en comú.

L'advocat Alejandro Ebrat ens ajuda a descobrir els aspectes econòmics i fiscals que hi ha darrere de les separacions i si hi ha alguna manera de fer més lleuger aquest tràngol, almenys des del punt de vista dels números. En tot cas, cal que tinguem present una màxima:

"No et divorciïs mai si abans no has fet els números. Separar-se sempre és un mal negoci."

Per a la majoria de parelles, la part més important a tenir en compte en un divorci és l'habitatge. És a dir, "el pis" és el que genera més discussions. Normalment se'l queda la persona que tindrà els fills en custòdia, però cada vegada més n'hi ha de compartides. El més desaconsellable, per excessivament car, és l'anomenat "pis niu", que implica una tercera casa on sempre viuen els fills.

Tres tipus de pensions

La pensió compensatòria, per al cònjuge que es queda sense mitjans per viure, tant si treballa com si no. Abans queia sempre en la dona, però ara això ha canviat.

"Molts jutges consideren que al cap d'uns anys, la part que rep la pensió ja ha d'estar preparada per treballar. I, actualment, també hi ha homes que cobren aquesta pensió."

 

La pensió d'aliments, que està destinada als fills. Inclou l'escola, l'atenció mèdica i altres qüestions bàsiques. És deduïble a la declaració de la renda per part de qui la paga.

A Catalunya existeix el règim de separació de béns. Això podria deixar sense res una de les parts, normalment la que es dedicava al treball de la llar, mentre l'altra treballava i acaparava el patrimoni. Per això es va crear una pensió especial, que pot arribar a la quarta part de tot el patrimoni.

 

 

 

Compte amb Hisenda!

Pensions a banda, Ebrat insisteix que "normalment la lluita sempre és el pis." Però alerta que Hisenda se'n pot quedar fins a la meitat si es dona en concepte de pensió compensatòria, perquè l'entén com a rendiment de treball. És a dir, un sou.

Si rebem una pensió compensatòria, és aconsellable negociar-la més alta del normal per part de qui la rep, perquè es considera un sou i obliga a pagar impostos, mentre que qui la paga se la pot deduir sencera en la declaració de la renda i li surt més a compte.

 

Morir-se també és un problema

Després d'un divorci, és aconsellable canviar el testament, sobretot pels problemes de llenguatge que hi pugui haver. Per exemple, si en el text hi diu que deixem un patrimoni al cònjuge ("marit", "muller", etc.), després d'un divorci el punt quedaria anul·lat. Però si hi hem posat l'exparella pel nom ("en Joan", "la Maria", etc.), aquesta persona encara pot reclamar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut