La sequera de l'estiu i les altes temperatures, que han arribat fins a 30 graus a finals de setembre, han posat difícil trobar bolets. Però tant si ets dels que els cull, els caça o els busca, aquest cap de setmana els trobaràs a la població de Seva, a la 24a edició de la Festa del Bolet. Venint de Viladrau i només fer cap a aquest municipi osonenc topareu amb uns ous de reig de dimensions gegants. Són escultures al·legòriques d'un dels tipus de bolets que trobem en aquesta terra. Bé, quan plou i les temperatures són les adequades. Per ara, les altes temperatures --de fins a 30 graus a finals de setembre-- i la sequera de l'estiu estan fent la guitza als amants i aficionats del món boletaire en aquesta zona del país.    La passió boletaire, un tresor generacional  Hem quedat amb l'alcaldessa, Maria Anna Pineda, gran apassionada d'anar-ne a buscar. Ens reconeix que per allà on volta, de moment, no se'n veuen. Té al cap la llista de bolets que, en condicions òptimes, serien al bosc: rovellons, pinetells, rossinyols, ceps, siurenys, camagrocs, trompetes de la mort, carlets, llenegues... Des de ben menuda, ja s'hi va sentir atreta. L'avi i el pare l'han ajudat a conèixer-los i saber-los trobar. Ara trapassa aquest tresor generacional al fill i a les filles. Com ella, en Carles Vilaró, agutzil a Seva durant molts anys i avui ja jubilat, veu amb satisfacció la Festa del Bolet. Ja arriba als vint-i-quatre anys i ho fa amb molt bona acollida entre el públic.  Maria Anna Pineda, alcaldessa de Seva i boletaire, i Carles Vilaró, exagutzil de Seva i boletaire   Què hi trobareu, a la Festa del Bolet?  No patiu perquè encara que nosaltres aquesta setmana no n'hàgim trobat, de parades amb tota mena de bolets n'hi haurà una cinquantena ben bona, que venen d'altres racons del país. Les parades amb bolets, així doncs, es complementen amb d'altres de productes de quilòmetre zero. Les activitats programades són per a tots els públics: tastets, exposicions i actuacions. Sens dubte, la de Seva ja és una de les fires de referència del sector boletaire al nostre país.    El restaurador Xevi Coma és el propietari de Can Rafael, un establiment històric al bell mig de Seva, a Osona   Un saltat o barreig de bolets i la picadeta d'all i julivert  Amb rovellons, trompetes, ceps, camagrocs i cama-secs hem cuinat un saltat o barreig. En un dels restaurants més coneguts de Seva, el de Can Rafael, el seu propietari, Xevi Coma, ens explica que el més important és deixar a la paella ben escalfada els bolets grossos com el cep o el rovelló perquè així treguin l'aigua. La sal que hi aboquem ens ajudarà. No hem de tenir por de posar-ne perquè se'n necessita. Ben trossejats tots aquests bolets i amb la picadeta d'all i julivert, us quedarà un plat ben saborós. En Xevi ens indica que per fer-lo més complet encara hi podrem afegir botifarra o cansalada. I no ho oblideu, si us acosteu aquest diumenge a Seva, podreu cuinar la vostra pròpia cassoleta de bolets.