Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Lliçons de tecnologia al "Tot es mou"

Consells per triar un telèfon mòbil

L'expert en tecnologia pràctica Toni Noguera resumeix què cal tenir en compte a l'hora de triar el mòbil que hem de comprar per assegurar-nos que escollim el que realment necessitem

TEMA:
Tecnologia

Un dels grans dilemes del món de la tecnologia actual és: quin telèfon mòbil ens hem de comprar? Cada cop hi ha més models i tots semblen oferir el mateix, per això escollir un telèfon mòbil és, gairebé, un maldecap. L'expert en tecnologia pràctica Toni Noguera ha resumit al "Tot es mou" els consells bàsics per fer una bona tria.
 

Consells per triar mòbil
Consells per triar mòbil (CCMA)

 

 

GAMA DE PREUS DE MÒBIL

 

Gamma de preus de mòbils
Gamma de preus de mòbils (CCMA)Actualment, els telèfons de la forquilla 300 € - 400 € són més que suficients per a les necessitats de la majoria d'usuaris. Fins i tot podem trobar coses més que interessants per sota dels 300 €. Però si baixem massa, el problema que tindrem és que el telèfon se'ns envellirà ràpidament.

No parlem d'obsolescència programada, que això afecta qualsevol gamma de preus, sinó de les possibilitats del hardware. Si et compres un telèfon, diguem, de 150 euros, ja començaràs amb un dispositiu molt just en la majoria d'aspectes: en un parell d'anys hi haurà aplicacions que no hi funcionaran, o no ho faran tan fluidament, o veuràs un abisme entre el que pot fer el teu telèfon i el que fa la resta. El sistema operatiu no s'actualitzarà, la càmera no serà gaire espectacular...

Si necessites tenir l'última tecnologia desesperadament i ets sensible a la mínima pega, has de pagar més. Per sobre dels 500 euros trobes telèfons d'alta gamma, autèntiques meravelles, que si la teva butxaca s'ho pot permetre, val la pena fer l'esforç. Però, tot el que estigui molt per sobre d'això, és molt probable que acabis pagant de més. És dolent, això? Si t'agrada molt tenir l'última tecnologia disponible en el mercat, no. Però si a tu el telèfon i la tecnologia no t'obsessionen especialment, i en tens prou a veure vídeos i enviar whatsapps, pagar molt més de 500 euros és llençar els diners.

 

 

CÀMERA

 

Les càmeres de mòbil
Les càmeres de mòbil (CCMA)


La immensa majoria de persones el que demanen d'un telèfon és que tingui bona càmera. Últimament, però, és en plural: bones càmeres.

Això és el primer que hem de mirar: quantes càmeres té, com és la càmera principal (la de darrere) i com és la càmera frontal, la de les selfies. Un telèfon barat pot tenir molt bona càmera principal però la frontal és molt fluixa. O poden fer bones fotografies però el mode vídeo és dolent. S'han de buscar totes les característiques de cada una de les càmeres.

Els megapíxels són importants, però no ens han d'obsessionar i cada cop són més irrellevants perquè no defineixen tant la qualitat com altres aspectes. Ja hi ha telèfons que per menys de 300 euros t'ofereixen 108 megapíxels (Xiaomi Redmi Note 10 Pro).

És més important saber, per exemple, la mida dels píxels, si són objectius macro, teleobjectius i, especialment, l'obertura de cada una de les càmeres que inclou, per saber si el seu diafragma deixarà passar més o menys llum.

Això s'indica amb el número f. Com més petit, millor. Els millors telèfons tenen una f/1.6 o f/1,8 en la seva càmera principal -tot i que n'hi ha amb obertures més grans encara), i això vol dir que, a part de fer fotos més brillants i nítides, desenfocaran millor el fons. L'efecte "bokeh".

Però això no és tot: la mida dels sensors, el nombre de lents que té (últimament, 3 és el número estàndard) i si compta amb HDR i amb estabilització òptica integrada, o digital, és molt important, per a la qualitat dels vídeos.

A més de tot això, ens hem de fixar en les seves capacitats de millora digital: els sistemes d'intel·ligència artificial que s'incorporen poden millorar molt els resultats d'una càmera.


Hi ha telèfons, per exemple, que per sota dels 400 euros, només amb una càmera de 12 megapíxels, es consideren els millors del mercat en fotografia (Pixel 4a, o Pixel 5) gràcies al processament que fa de la imatge.

 

 

PANTALLA

 

Les pantalles de mòbil
Les pantalles de mòbil (CCMA)

 

A més, ens defineix la mida i la forma del dispositiu. És una decisió important. Volem un telèfon compacte, que ens càpiga al palmell d'una mà o volem un telèfon ben gran on els vídeos i jocs es vegin de forma espectacular?

Més que la mida i la forma, pel que fa a la pantalla es tracta de buscar resolució, tipus de tecnologia i durabilitat.

En aquest últim sentit, els millors telèfons utilitzen Gorilla Glass, en la seva sisena versió. Com més petit sigui el número, menys resistent a caigudes i a ratllades.

Si ens importa molt la qualitat de la imatge, hem de tenir en compte que hem de fugir de les pantalles LCD o LCD IPS i buscar paraules com OLED, AMOLED, Super Amoled. Si no ens importa tant, un telèfon amb pantalla LCD IPS ens estalviarà molts diners i també té els seus avantatges.

És molt important, també, la densitat de píxels. Una cosa són les polzades, com fa de llarg la pantalla, en diagonal, i l'altra la quantitat de resolució que inclou. Com més ppp, punts per polzada, més nítida serà la imatge. I més car el telèfon.

Després hi ha la taxa de refresc de la imatge, de 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz... Aquesta última xifra és la que volen els que juguen a videojocs al telèfon, per poder veure les imatges amb fluïdesa. Els nits, que mesuren la quantitat de brillantor que pot emetre la pantalla, i si té o no tecnologia HDR 10, pot ser important si apreciem una bona il·luminació d'imatges brillants i un bon contrast, amb foscos ben foscos.

Després hi ha el tema de si és una pantalla foradada, és a dir, si la càmera està al mig de la imatge o fa una espècie de pestanya al capdamunt.
Si la pantalla integra lector d'empremtes…

 

BATERIA

 

Bateries de mòbil
Bateries de mòbil (CCMA)


Si volem que el telèfon ens duri moltes hores entre càrrega i càrrega, necessitem una bona bateria. Si la pantalla és gran i té molt refresc d'imatge, i si el telèfon és potent, necessitarem molta més bateria.

La bateria es mesura per mAh, mil·liamperes/hora. Com més gran sigui el número, més estona de bateria tindrà aquest dispositiu.

Abans parlàvem de la forquilla de preus d'entre 300 i 400 euros com la millor on trobar meravelles que ens deixaran satisfets. Doncs per aquest preu no hauries d'acceptar res per sota dels 4.000 mAh, tot i que hi ha telèfons que són una excepció i tenen una gran capacitat de treure molt suc dels seus poc més de 3.000.

Per sota d'això, si la pantalla és de mida normal, la bateria no et durarà ni un dia complet. De fet, pocs telèfons moderns acostumen a durar més d'un dia de batería si en fem un ús més o menys alt.

 

 

PROCESSADOR I EMMAGATZEMATGE

 

Processador i emmagatzematge
Processador i emmagatzematge (CCMA)

 

Amb el processador notarem diferències entre poder fer multitasca o no, entre poder executar jocs potents amb facilitat o tenir problemes de velocitat, edició de vídeo i imatge amb moltes capes, més vida per al telèfon... Sanpdragon, Exynos, Kirin, MediaTek, Dimensity, etc.


Pàgines com Antutu.com fan rànquings de mòbils per saber quins són els més potents:

Respecte a la memòria RAM: no s'ha de confondre amb la capacitat, el disc dur. La memòria RAM és la que fa servir el processador d'un telèfon mòbil per fer multitasca o poder executar aplicacions més complexes. El mínim indispensable avui en dia, per no quedar-nos amb un telèfon que notarem que va lent en poques setmanes, són 3 GB de memòria RAM. Però el millor perquè ens duri més i vagi com una seda, serien 6 GB. Ja hi ha models de 8 GB i 12 GB, però si no hem d'editar vídeo amb el telèfon o jugar a videojocs complexos, no fa falta tant.

Ja que en parlàvem, pel que fa a l'emmagatzematge, el mínim que ha de tenir un telèfon avui en dia perquè no ens quedem sense espai per fer fotos i vídeos i instal·lar aplicacions en pocs mesos, és 64 GB. No compreu un telèfon amb menys espai perquè en un any us en penedireu.

El millor, però, seria poder comptar amb 128 GB. Si anem sobrats de diners, apuntem als 256 GB i serem més feliços.

La resta, més o menys, són afegits: que si connexió 5G -quan encara no trobarem cobertura a tot arreu durant un parell d'anys ben bé-, que si les últimes tecnologies en biometria, que si altaveus potents, que si càrrega sense fils...

 

 

Resum: Què tenir en compte per triar un mòbil?

 

- Gamma de preus
- Càmera
- Pantalla
- Bateria
- Processador i memòria RAM
- Emmagatzematge

ARXIVAT A:
Tecnologia

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut