Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells per protegir-nos, al "Tot es mou"

Com podem prevenir un incendi a casa?

Cada any es produeixen milers de focs a les llars catalanes. Què podem fer per evitar-los? El cap de Prevenció dels Bombers de la Generalitat, Carles Noguera, ens explica com actuar per protegir-nos

Una paella al foc, una estufa a prop d'una cortina, un lladre amb diversos aparells elèctrics connectats al mateix endoll... Totes aquestes són escenes habituals a qualsevol casa, que, en la majoria de casos, no comporten cap perill. Però són, potencialment, situacions de risc perquè es produeixi un incendi i per això cal anar amb molt de compte.

El cap de Prevenció dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, Carles Noguera, explica que actuen en "al voltant d'uns 4.700 incendis a les llars anualment". Molts d'ells són casos de poca importància que se solucionen amb una intervenció menor, però alguns poden acabar provocant víctimes mortals.

 

On són els riscos?

Carles Noguera explica que els riscos poden ser diversos, però que, en aquesta època de l'any, amb el fred i la utilització d'aparells de calefacció, augmenten. Per això demana especial precaució, sobretot amb aquells aparells "amb un algun tipus de material d‘incandescència o flama oberta. Els podem utilitzar sense cap problema, però al vespre els hem d'apagar." I incideix també en la seva col·locació. "Hem de vigilar molt on estem enfocant aquest aparell de calefacció i anar amb compte si tenim alguna cortina a prop o algun material entapissat, com el sofà."

Mor una persona en l'incendi d'un pis al carrer Riera Blanca de Barcelona
Els veïns han pogut tornar a casa després de ser desallotjats preventivament (CCMA)(CCMA)

 

Un altre lloc de risc a les llars, aquest segons explica durant tot l'any, és a la cuina. La majoria d'incendis a la cuina són per culpa de les distraccions que fan que alguna paella o fregidora s'encengui. Aquí, Noguera recorda que mai s'ha de tirar aigua en una paella amb oli calent, "l'únic que hem de fer és tapar-ho i apagar el gas."

Un altre punt de risc és la possible sobrecarrega del sistema elèctric si tenim molts aparells connectats en un mateix endoll amb un lladre o una regleta elèctrica. Per això Noguera aconsella, sobretot ara que podem tenir radiadors endollats a causa del fred, "no connectar-los tots al mateix lloc, sinó intentar distribuir-ho per diferents endolls de casa".

 

Mesures de prevenció

Més enllà de minimitzar els riscos amb els consells citats anteriorment, el cap de Prevenció dels Bombers de la Generalitat fa una recomanació per evitar que les conseqüències d'un foc puguin anar a més. "Una solució immediata és un detector de fums. És un dispositiu que tothom hauria de tenir a casa". Aquests aparells s'instal·len al sostre i detecten qualsevol acumulació de fum i emeten un so estrident que ens alerta del perill.

Carles Noguera, cap de Prevenció dels Bombers de la Generalitat aguantant un detector de fums amb la mà esquerra
Carles Noguera, cap de Prevenció dels Bombers de la Generalitat mostrant un detector de fums(CCMA)

Noguera explica que "l'hem de col·locar en el distribuïdor de les habitacions, perquè és el lloc on estem en situació més desfavorable al vespre, perquè estem dormint i no ens estem assabentant que hi pot haver una situació d'incendi a casa." Recomana, sobretot, no posar-lo a la cuina, ja que s'activarà "cada cop que estem cuinant i l'acabarem traient d'allà perquè ens fa un mal servei."

En el cas que visquem en una casa gran, Noguera aconsella tenir diversos detectors. "Un al distribuïdor de les habitacions i un altre a la sala d'estar, que és un dels llocs on pot haver-hi risc d'incendis, sobretot si tenim molts aparells electrònics en lladres."

 

I si es produeix el foc? Com hem d'actuar?

Si totes les mesures de prevenció anteriors han fallat i ens trobem amb un incendi a casa o a l'edifici, Noguera explica que el primer que hem de fer és trucar al 112 "tan aviat com sigui possible". I en aquest sentit insisteix a fer-ho encara que creguem que algú altre ja ha avisat. "Preferim rebre 10 o 15 trucades abans que una massa tard". Aquesta comunicació pot ser clau en cas que ens trobem aïllats en algun punt de l'edifici, ja que això és un indici per als bombers on hi pot haver un risc personal.

Un cop contactats els serveis d'emergència, el més important és saber on és el risc. Si el foc és dins de casa i "l'incendi és petit i podem actuar de manera immediata, intentem fer-ho. Amb un extintor si podem", que tal com explica el bomber es poden trobar en espais comuns dels edificis com l'escala o el replà. Si alguna persona està en risc immediat, intentem ajudar-la.  

 

 

En cas que l'incendi sigui major, el més important és tancar la porta de l'habitació on hi ha el foc i intentar sortir de casa. "Tanquem la porta, sortim de casa, tanquem totes les portes que anem travessant i sobretot la porta de fora, la de l'escala, així garantim que el fum que hi pugui haver no surti i envaeixi tot el forat de l'escala", explica Noguera. D'aquesta manera, la resta dels veïns de l'edifici podran sortir de manera segura. Aquí puntualitza que "sempre baixem cap avall, mai hem d'evacuar en direcció cap al terrat".

Aquest fet és especialment important en cas que el foc sigui a l'edifici, i no a dins de casa. Aquí, Noguera recorda que el perill més gran en cas d'incendi sempre és el fum, i que el que hem de fer és protegir-nos-en. Tal com explica el bomber, el fum sempre puja cap amunt, i "envaeix al moment tot el forat de l'escala, perquè actua com una xemeneia". Per això, si estem en una planta superior i veiem que hi ha un foc a baix de l'edifici, la consigna és molt clara: quedar-se a casa.

El cap de Prevenció de Bombers explica que encara que "la situació de nervis i gairebé de pànic ens porta a intentar sortir", el que hem de fer és "confinar-nos a casa, amb la porta tancada i si podem, posar tovalloles mullades a la porta". I envia un missatge per tranquil·litzar la població: "el temps que una porta triga a cremar és sempre molt superior a la que nosaltres triguem a arribar".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut