Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La ciberseguretat, al "Tot es mou"

Com podem compartir el DNI per internet de manera segura?

El pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez ens dona consells per poder compartir el document d'identitat de manera segura i evitar que es faci servir amb finalitats fraudulentes

El DNI o el passaport són documents bàsics per a qualsevol tràmit que vulguem fer: des d'obrir un compte bancari fins a sol·licitar un préstec, reservar un vol, aconseguir un contracte telefònic o passar una nit en una habitació d'hotel. Són documents, per tant, que portem a sobre i que podem fer servir molt habitualment. Amb la digitalització cada cop més creixent, molts d'aquests tràmits es fan ara per internet o per correu electrònic.

 

 

Per aquests motius molts de nosaltres portem el DNI guardat al mòbil, escanejat o en una foto. És segura, aquesta pràctica? El pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez alerta que no. "Un dels consells que sempre dono és que no porteu el DNI al mòbil ni el comenceu a enviar a tothom", explica Pérez que recorda que "hi ha molts casos judicials oberts de gent a qui han agafat el DNI i li han creat un compte bancari a una localitat de fora, que després ha estat utilitzat per moure diners fraudulents".

 

Com protegir el DNI abans d'enviar-lo

El pèrit informàtic explica que hi ha una manera segura de portar el DNI a sobre i compartir-lo amb la seguretat que no se'n farà un ús que nosaltres no hàgim autoritzat. Per protegir-lo, Pérez recomana portar-lo escanejat amb una marca d'aigua superposada. D'aquesta manera "només està autoritzat per utilitzar-se en determinades ocasions".

Una marca d'aigua és un text o imatge superposada al document escanejat que pot especificar l'ús concret que volem fer d'aquella còpia del DNI en una situació concreta o simplement deixar constància que aquell document només és una còpia i cal que vagi acompanyada de l'original per ser vàlida. Ell recomana posar-hi algun missatge com ara "no vàlid per a tràmits administratius". D'aquesta manera "la persona que es queda la teva identificació no la podrà fer servir", ja que sempre ha d'estar acompanyada d'un original. Aquesta acció ens permetrà portar el DNI al mòbil o enviar-lo i, en cas que nosaltres o a qui l'hàgim enviat pateixi un ciberatac, no podran utilitzar el nostre DNI amb finalitats delictives.

Imatge d'arxiu d'un DNI electrònic (ACN)
Imatge d'arxiu d'un DNI electrònic (ACN)

 

Per a aquella gent que no sàpiga què és una marca d'aigua o com fer-la, Pérez les compara amb els filtres que es fan servir en algunes xarxes socials: "Això és ben semblant a utilitzar filtres d'Instagram. La diferència és que has de trobar un 'filtre', una marca, que el diferenciï de l'original i es pugui fer servir per a determinats tràmits." El pèrit comenta que hi ha moltes aplicacions gratuïtes que permeten crear aquesta marca d'aigua i recomana fer servir un servei d'orientació digital o demanar ajuda a un familiar en el cas de les persones que tenen més problemes amb temes digitals.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut