Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Master class" digital al "Tot es mou"

Com millorar les videotrucades

L'expert en tecnologia Toni Noguera ens dona consells, aplicacions i gadgets per millorar la qualitat de les videotrucades, un element que ha entrat al nostre dia a dia

TEMA:
Tecnologia

En aquest temps de confinament i teletreball ens estem acostumant cada cop més a les videotrucades, per feina, per mantenir el contacte amb amics o família o per qualsevol altre activitat. L'expert en tecnologia Toni Noguera ha fet una "master class" al "Tot es mou" per millorar radicalment les nostres videotrucades.

 

 

 

Què hem de tenir en compte per millorar les videotrucades?

 

Com millorar les videotrucades
Com millorar les videotrucades (CCMA)


Per millorar les nostres videotrucades, ens fixarem en cinc aspectes fonamentals: aplicacions, connexió, imatge, so i iI·luminació.

Començarem fent una repassada a les diferents aplicacions que tenim per fer videotrucades i les seves característiques més importants, així com alguns trucs de cadascuna que potser no tothom coneix.

Aplicacions per fer videotrucades
Aplicacions per fer videotrucades (CCMA)Probablement, la primera opció per a molta gent és Zoom. És una de les aplicacions més senzilles de fer servir.

 • És gratuïta.
 • Permet reunions de fins a 100 persones.
 • Generes un enllaç i el comparteixes.
 • Però limita les trucades gratuïtes a 40 minuts.
 • Té un efecte de fons virtual molt vistós.

 

Un dels primers errors que cometem molts és quedar-nos amb la primera opció que coneixem, però, si investiguem una mica, descobrim alternatives molt interessants.

Skype va introduir l'any passat una nova funció, Meet Now, amb la possibilitat de fer videotrucades gratuïtes.

 • Sense cap tipus de registre o descarrega necessària.
 • Fins a 99 persones en una sola trucada.
 • Generes un enllaç i el comparteixes.
 • Permet desenfocar el fons.
 • També es poden gravar les trucades i les guarda al servidor fins a 30 dies perquè les descarreguis quan vulguis.
 • Les trucades poden durar fins a 24 hores.


Després tenim Google Meet, que s'integra en el calendari i permet fins a 100 participants, en pots veure 16 alhora; millora la imatge en condicions de poca llum; porta incorporada una impressionant cancel·lació de soroll per defecte, amb intel·ligència artificial...

Jitsi Meet, que és una plataforma de codi obert que permet fins a 75 participants en una sola trucada...

Microsoft Teams, amb 100 participants, 60 minuts primer; ara permet 24 hores de reunió, una pissarra digital on dibuixar, filtres per posar al fons que vulguis, desenfocat inclòs i un mode conferència, que permet ajuntar tots els participants i que sembli que us trobeu en una mateixa sala…

N'hi ha molts més: cal investigar les alternatives. Val la pena.

 

 

Connexió: per què falla la nostra videotrucada?


Les apps de videotrucades que hem dit tenen servidors potents, però si us en falla una amb freqüència, proveu-ne una altra. Ara, si la connexió falla amb totes, potser heu de repassar els consells habituals per tenir millor connexió:

Consells per fer videotrucades
Consells per fer videotrucades (CCMA)


Preferiblement, hem de fer les videotrucades amb cable Ethernet. Si les fem amb l'ordinador de sobretaula o portàtil, no tenim excusa. La videotrucada posa més a prova les connexions.

Si hem de fer servir WiFi, recordem que normalment tenim dos senyals WiFi. Connectem-nos al senyal de 5GHz si som a prop del rúter, i al senyal 2.4GHz, si ens trobem lluny.

Acosteu-vos a l'enrutador: un truc és tenir-hi contacte visual. Si veieu el rúter directament des d'on estigueu trucant, la videotrucada no hauria de tenir problemes.


Apagueu totes les aplicacions en segon pla: res de vídeos de YouTube, de Netflix o de TV3 en streaming, mentre feu una videotrucada, si aquesta us està fallant.

Si el WiFi falla o no en tenim, la connexió 4G del telèfon ens pot salvar una videotrucada important.

 

 

Qualitat d'imatge de les videotrucades


La qualitat de la imatge de la videotrucada no depèn només de les càmeres que fem servir, i la seva qualitat, sinó també de què ensenyem i com ens mostrem.
 • Els fons de les videotrucades haurien de tenir un aspecte més arreglat. No deixeu muntanyes de roba sense plegar a la vista, per exemple. Roba bruta, portes obertes on poden aparèixer persones de la casa que no saben que estan en directe.
 • La posició de la càmera que sigui a alçada dels ulls i frontal; res de contrapicats o de plans estranys de costat.
 • Molts cops, per fer videotrucades, fem servir la càmera de l'ordinador portàtil, i hem de dir que són les pitjors càmeres de vídeo que existeixen. Pràcticament cap fabricant no se'n salva. Per millorar la imatge de les nostres videotrucades, el més senzill és potser fer servir una webcam dedicada.


Que no tenim cap webcam? Doncs feu servir el vostre telèfon. Podem convertir-lo en la nostra webcam amb una app com les següents.

Aplicacions per convertir el mòbil en una webcam
Aplicacions per convertir el mòbil en una webcam (CCMA)


- EpocCam (iOs). Cal connectar el telèfon a l'ordinador per cable o WiFi. Necessita instal·lar uns controladors a l'ordinador.

- DroidCam (Android). És la solució perfecta si tens un telèfon antic per casa, perquè molt segurament la seva càmera és molt més potent que qualsevol webcam barata i, sobretot, la que tingui el portàtil integrada.

Fins i tot és possible fer servir càmeres digitals com a webcam d'un PC amb Windows, tot i que la configuració pot ser més complicada.

Ara bé, si vols comprar alguna càmera webcam dedicada, el mercat n'és ple i hi ha solucions molt vàlides i no massa cares. Per uns 100 euros tens webcams que estan molt i molt bé.

 

 

Il·luminació de les videotrucades


Molta gent no és conscient de la importància d'una bona il·luminació per fer una videotrucada. Si reforcem la llum, les videotrucades milloraran moltíssim i donarem una imatge més professional.

Com a mínim, tingueu un punt de llum que us il·lumini la cara, encara que sigui un llum de taula, tot i que heu d'evitar posar-la directament sobre la cara.

El més adequat seria posar tres punts de llum, dos al nostre davant i un darrere. Si no és possible instal·lar uns focus a casa, també hi ha opcions més barates, com una anella de llum, típica de streamer o de tiktoker, que a més a més no cal ni endollar al corrent perquè són led i en tenen prou amb una bateria portable. Se sol poder regular la intensitat i la temperatura de color, més càlida o freda.

 

 

So per a videotrucades

 

També és indispensable un bon so. No podem anar amb micros que fallen o que no connecten bé i, una vegada més, el micròfon que ve per defecte als portàtils és de molt baixa qualitat. Compreu uns bons auriculars amb micròfon integrat, com a mínim, i si voleu ser una mica més professionals, un micròfon. Se'n poden trobar a partir de 60 euros de diverses qualitats.

Però, si tot això us fa mandra, encara tenim una cosa millor i més fàcil: sistemes integrats de videoconferència. Per exemple, el Portal de Facebook:

 


Funciona amb videotrucades de WhatsApp, de Facebook Messenger, de Zoom. Té videotrucades intel·ligents, la càmera et segueix el moviment, s'adapta a la llum disponible i l'àudio inclou cancel·lació de so. Va dels 100 euros als 250 euros.

 

L'equip del Poly Studio
L'equip del Poly Studio (CCMA)Polycom Studio US (864 €)


Es tracta d'un gadget més car, l'última tecnologia per a videoconferències. Un equip de videoconferència USB, requereix un PC per funcionar, amb el sistema que vulguem: Zoom, Skype, Microsoft Teams, GoogleHangout… està certificat per tots.
Mac o Windows, el que calgui.
Té 6 micròfons estèreo.

Incorpora:

 • Una càmera 4K de 5X amb zoom digital
 • Optimitzada per al que els americans anomenen HuddleRooms (sales petites de reunions)
 • La càmera té un angle de 120º graus de visió


Tecnologies pròpies de Poly incorporades:

 • El Noiseblock bloqueja el so que no sigui humà (obrir una bossa de patates, o el que fa el teclat en escriure..) quan tothom està en silenci sense necessitat de posar el mute i quan algú torna a parlar s'activen de nou els micròfons. També elimina l'eco de les sales i incorpora uns altaveus de fins a 90 decibels.
 • Acoustic Fence, el rang de cobertura dels micròfons perquè tot aquell so que aquest fora d'aquest rang no es coli a la videotrucada.
 • Speaker tracking, seguiment de la persona que parla.
 • Group Framing, reconeix les persones que hi ha a la sala i les enfoca.


També la pots posar en mode presentació o en mode discussió.

El mode presentació fa que segueixi a una persona contínuament, donant una classe, per exemple.

El mode discussió es fa servir quan hi ha dues persones que estan debatent, perquè la càmera no es torni boja passant d'una persona a l'altra contínuament, divideix la pantalla en dues i en cada costat surten les persones que estan conversant.

L'equip i totes les seves opcions es poden configurar a través de l'aplicació PolycomCompanion que et pots baixar al PC.

 

 

Una proposta futurista per a videotrucades


Res supera la presència física, poder-se moure per un espai amb llibertat de moviments tot i estar des de la distància, per això, el que cada cop es porta més són els robots de telepresència. Tot un invent a tenir en compte per al futur.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut