Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Eficiència energètica al "Tot es mou"

Com fer que els nostres electrodomèstics gastin menys?

Hi ha trucs domèstics que podem aplicar per fer els nostres electrodomèstics més eficients: si ho fem de manera sistemàtica, ho acabarem notant a la factura de la llum

La pujada del preu de la llum ha fet que molts de nosaltres tinguem la mateixa inquietud: com fer que els nostres electrodomèstics gastin menys? Davant la incertesa que provoca no saber fins quan els preus es continuaran elevant, hem preguntat a en Daniel Carrasco, director general del Gremi d'Instal·ladors de Barcelona, com fer que casa nostra sigui més eficient.

L'electrodomèstic que més gasta

La nevera no només és la reina de les nostres cuines, també és la que repercuteix més en la nostra factura de la llum mes a mes. I això és perquè funciona les 24 h del dia els 365 dies de l'any. Per això és recomanable escollir-ne una amb la classificació energètica més alta i mantenir-la en bon estat, per exemple, canviant les gomes quan sigui necessari. O, per exemple, pensant què volem agafar abans d'obrir la porta de la nevera i no quedar-nos mitja hora triant si volem un iogurt natural o de maduixa.

 

Des d'un punt de vista mediambiental, a més, és recomanable triar d'entrada una nevera eficient. Hem d'amortitzar la vida útil del producte, que ronda els 15 anys, i no canviar-la quan aparegui un nou model, per no generar tants residus.

Rentadora: imprescindible fer-ne manteniment

Després de la nevera, la rentadora és l'electrodomèstic que més consumeix, tant aigua com electricitat. A banda de triar un model amb etiqueta A, no les hem de posar ni molt buides, ni molt plenes. Hem de deixar sempre un marge i no omplir del tot el tambor. Si l'omplimal màxim, el tambor no es pot moure lliurement i el detergent no circularà de manera efectiva per eliminar la brutícia i les taques. També provocar avaries serioses. A banda, cada mes i mes i mig s'ha de netejar el filtre de la rentadora, ja que acumula brutícia o residus que forcen la màquina.

També hem de limitar les quantitats de detergent que posem a la màquina. "Les dosis que recomana el fabricant estan molt mesurades. A més així es redueix la contaminació i s'estalvien costos a les plantes depuradors", diu Carrasco.

El magnífic món de la cuina

En canvi, amb els rentavaixelles hem de fer el contrari que amb la rentadora i l'hem d'omplir completament. "No el fem servir només per a dos coberts", puntualitza Carrasco.

Pel que fa als electrodomèstics que fem servir per cuinar, tot i que el que més utilitzem és la vitroceràmica, on podem aplicar més trucs per a l'eficiència és al forn. En aquest sentit, Carrasco ens recomana no deixar-lo preescalfar buit mitja hora, sinó posar el menjar 10 minuts després d'haver-lo encès i no obrir la porta més del que és necessari. A més, malgrat que no sabem què diria un xef d'aquest consell, podem gastar menys energia cuinant diferents plats alhora i aprofitant al màxim l'espai.

La bomba de calor, el sistema de climatització més eficient

Fa anys, les limitacions dels gasos refrigerants de les bombes de calor impedien poder instal·lar-les a tot arreu. Ara, però, això ja ha canviat i s'han convertit en el sistema de climatització més eficient. Aquests aparells es basen en la termodinàmica, és a dir, transporten energia en forma de calor d'un ambient (que pot ser aire, aigua o terra) a un altre.

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut