Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
T'expliquem com funciona aquesta estafa al "Tot es mou"

Com detectem un fals inspector del gas?

L'estafa del fals inspector del gas està augmentant arreu de Catalunya. La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) ha iniciat una campanya perquè els puguem detectar.

Segur que n'has sentit a parlar, perquè els falsos inspectors del gas són cada cop més freqüents. Es tracta d'estafadors que, fent-se passar per tècnics a punt per fer una revisió de la caldera, roben a les cases que visiten. Davant de l'increment de casos, la Federació de Gremis d'instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) ha iniciat una campanya perquè aprenguem a identificar aquests falsos inspectors.

 

Segons Raúl Rodríguez, president de la FEGiCAT, aquestes estafes van a més, malgrat que cada vegada hi ha més informació i la gent denuncia més aquests tipus de fets. Un tipus d'estafa que, a més a més, busca aprofitar-se de les persones més vulnerables: especialment persones grans. És per aquest motiu que, tenint en compte que comença la campanya d'hivern, han començat aquesta campanya de prevenció.

Sentit comú

Per Rodríguez, la clau és aplicar el sentit comú. "No hem de deixar entrar a ningú que no coneguem a casa", assenyala. Les calderes s'han de revisar cada cinc anys. Quan això passa, la nostra companyia comercialitzadora ens fa arribar una carta on, en un termini de 45 dies, ens deixa ens fan triar si preferim que vingui un dels seus tècnics a casa per passar aquesta inspecció periòdica obligatòria o preferim que la revisi un instal·lador que nosaltres triem.

 

En el cas que triem el tècnic de la companyia, en cap cas haurem de pagar res en efectiu: tot es vehicula a través de la factura del gas. En qualsevol cas, però, Rodríguez recomana tenir un tècnic instal·lador de confiança. "Sempre recomanem tenir una empresa instal·ladora de confiança al nostre abast, igual que tenim un metge de capçalera. És un bon recurs, perquè sempre li podrem consultar qualsevol dubte", explica Rodríguez.

Els falsos inspectors: ara en parelles

Tot i que abans el més comú era que els falsos inspectors fossin homes que actuaven sols, ara la tàctica ha canviat, assegura Rodríguez. Cada cop és més freqüent que les estafadores siguin dones, ja que "es crea confiança amb més facilitat". També es treballa més en parelles, de manera que un pot despistar la víctima i l'altre pot aprofitar per robar objectes de valor de la casa.

 

Busquen, especialment, persones vulnerables. En aquest sentit Rodríguez recorda un cas d'una parella gran amb demència senil que van ser víctimes fins a 5 cops la mateixa setmana d'aquesta estafa. "La millor eina per evitar aquests furts és la informació", diu.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut