Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Salut infantil al "Tot es mou"

Com afecta el sucre la salut dels nens i nenes?

Per què el Ministeri de Consum vol prohibir els anuncis de productes ensucrats destinats a nens i nenes? Realment és tan perillós consumir sucre? En parlem amb la doctora Soraya Artigas.

S'han de poder publicitar els anuncis de productes ensucrats destinats a nens i nenes? L'anunci del Ministeri de Consum de prohibir la publicitat d'aquests aliments processats ha produït un terratrèmol dins la indústria alimentària, que se sent deixada de banda per la cartera liderada per Alberto Garzón. Però, com afecta el sucre la nostra salut? De debò és tan preocupant que els nens i nenes consumeixin sucs o pastisseria industrial?

Per la doctora Soraya Artigas, responsable de pediatria del CAP Sagrada Família, la qüestió no és prohibir, ni la publicitat ni que les criatures consumeixen aliments processats, sinó que no sigui la norma. "Han de ser una anècdota, i sempre intentar reduir-ne el consum el màxim possible", explica.

 

Quins riscos comporta?

El sucre en si no és dolent. En realitat, és la principal font d'energia del cos. El problema és consumir-ne en excés, ja que facilita l'aparició de càries dentals, el desenvolupament de condicions com la diabetis tipus 2 o l'obesitat, i també de malalties cardíaques, malalties de la vesícula biliar i alguns tipus de càncer.

1 de cada 3 nens, amb problemes de sobrepès

Però per què hem arribat al punt de la prohibició? Per la doctora Artigas, la intenció del ministeri és que, en no veure la publicitat, es redueixi el consum d'aquests productes, encara que és conscient que segurament sorgiran altres estratègies publicitàries com les promocions de productes. "1 de cada 3 nens a Catalunya té problemes de sobrepès, i això impacta sobre la salut pública: la majoria seran adults joves amb problemes cardiovasculars", assegura Artigas. 

 

El sobrepès i l'obesitat es defineixen com un excés de pes corporal, produït per un augment de les reserves de greix per sobre del considerat normal, en funció de les característiques individuals (altura, corpulència, edat i sexe). I a Catalunya les dades són preocupants: segons l'Enquesta de Salut Públicael 35,9% dels nens i nenes d'entre 6 i 12 anys tenen excés de pes; el 24,9%, sobrepès; i un 11,7% tenen obesitat. 

És, a més, una qüestió de classe: en les famílies més pobres el risc que els infants desenvolupin sobrepès o obesitat és del 49,1%. De fet, segons l'Institut de Salut Global de Barcelona, entre els anys 2006 i 2016 la prevalença de l'obesitat es va reduir en un 15,8% en les nenes de 6-11 anys que vivien a zones amb més nivell socioeconòmic, però, en canvi, va augmentar en un 7,3% a les zones més desfavorides.

Com reduir el consum?

"No es pot passar de 0 a 100; es tracta de reduir. Si hi ha un nen que consumeix processats 5 cops per setmana, en una primera consulta podem intentar que passi a 3, i en la següent, a 1", diu Artigas. Així mateix, la pediatra assenyala que és important que els pares aprenguin a llegir les etiquetes dels productes. "Si per berenar els donem un suc que porta 30 g de sucre, els donem de cop tot el sucre que han de consumir en un dia", explica.

 

La qüestió, però, és intentar, en la mesura que ens és possible, repensar la nostra dieta. No només pel que fa als ensucrats, també a la carn vermella o els embotits. Artigas, de fet, s'atreveix a comparar el sucre amb el tabac pel seu enorme impacte en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, que tenen un gran pes en el conjunt de la despesa sanitària. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut