Els consells del "Tot es mou" per minimitzar les molèsties

Benvinguda, primavera; hola, al·lèrgia!

Esternuts, ulls plorosos, picor a la pell... Arriba la primavera i, també, l'al·lèrgia estacional. Els experts indiquen que, enguany, una de cada quatre persones en tindrà. La raó, una tardor molt plujosa seguida d'un hivern molt sec i amb floració avançada que ha disparat els nivells de pol·len. El "Tot es mou" ens ha ofert consells per minimitzar-ne les molèsties.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Les xifres són alarmants: 1.500.000 catalans tenen alguna patologia al·lèrgica respiratòria i aquesta primavera apunta a rècords de pol·len importants. Segons va explicar al "TN vespre" Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, es presenten un mesos complicats"Temem que es diagnostiquin nous al·lèrgics, persones que debuten en l'al·lèrgia perquè els seu cos està sensibilitzat", afirma.

L'increment gradual dels afectats no és un indicador nou. Al món desenvolupat,  les al·lèrgies s'han duplicat en els últims 15 anys i d'aquí vint anys una de cada dues persones en tindrà alguna.

Aquesta setmana, el "Tot es mou" va convidar la doctora Teresa Garriga, de l'Hospital de la Vall Hebron de Barcelona, per tal de conéixer les causes més comunes d'al·lèrgia i així poder preveure com evitar al màxim l'exposició als al·lergògens.

"Si pensem que en tenim, la primera opció es visitar el metge de capçalera o el pediatre, que és qui decidirà si cal remetre el cas a un especialista", explica la doctora Garriga. En la majoria de casos, les al·lèrgies estacionals són molestes, però no greus, i són fàcilment controlables amb rutines bàsiques i la presa puntual d'un antihistamínic tòpic i/o oral.

En altres, el contacte amb determinats pòl·lens pot provocar reaccions més greus, com ara asma, i requereix l'estudi d'un metge especialista, un al·lergòleg, que determini què provoca la reacció del seu cos, els mesos de més risc i, en cas que sigui necessari, diagnostiqui la medicació o les vacunes preventives.

Els al·lergògens

Segons la doctora Garriga, "a Catalunya les gramínies són la planta que ocasiona més patologia al·lèrgica, tot i que actualment encara estem en el nivell 1 de 4, que seria el màxim,  perquè a Barcelona pol·linitzen cap a l'abril i, més al nord, per exemple a l'Alt Berguedà i Puigcerdà, cap al maig".

Entre altres al·lergògens habituals, els plàtans d'ombra (que ara trobem a nivells màxims, amb un pic molt intens entre març i abril), les oliveres, la parietària (amb una pol·linització llarga que ocasiona símptomes fins al setembre o l'octubre), i els xiprers (amb un pol·len que dona problemes sobretot als mesos d'hivern, al gener i febrer).

Per saber en tot moment quins són els nivells de pol·len, es pot consultar a la Xarxa Aerobiològica de Catalunya.

Què hem de fer si pensem que tenim al·lèrgia? 

"El que hem de fer és evitar el pol·len", explica la doctora Garriga. "Tot i que és difícil, ens podem protegir amb ulleres de sol, evitant sortir al carrer en les hores de màxima concentració de pol·len, al matí i al migdia; assecant la roba a l'interior i canviar-nos de roba quan arribem a casa des del carrer".

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut