Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Al "Tot es mou" hem desxifrat el seu significat

7 tipus de femtes: què ens diuen sobre la nostra salut?

El que sempre t'has preguntat sobre les deposicions i mai t'has atrevit a manifestar; al "Tot es mou" hi hem donat resposta

En el Dia Internacional del Vàter, al "Tot es mou" hem volgut parlar de salut i de femtes, un tema cada cop menys tabú des que Xevi Verdaguer va preguntar aquell "Jaume, tu com cagues?" a Jaume Barberà en un "Retrats" el 2014. Les nostres deposicions ens donen molta informació sobre la nostra salut i és, a més, un tema popular que ens afecta a tots.

7 tipus de caques, segons l'escala de Bristol

El plató del "Tot es mou" s'ha convertit en una exposició de deposicions, excrements, tifes, merdes o caques. Hi ha tants noms possibles com tipus de femtes. Per a la tranquil·litat dels espectadors, aquestes mostres estan fetes amb puré de patates, xocolata i cafè, però recreen perfectament l'escala de Bristol, un mètode de classificació de femtes que ens dona pistes de com és la nostra salut. De l'1 al 2 serien femtes relacionades amb el restrenyiment, el 3-4 serien normalitat. I a partir del 5 entrem en el món de la diarrea.

"Tant la forma com la consistència de les deposicions són indicadors de l'estat de salut de l'intestí (i de la salut en general), uns factors que s'utilitzen també per establir la quantitat de temps del trànsit intestinal." Xavier Aldeguer, metge digestòleg i investigador

Sabent com són les teves femtes, pots saber més coses sobre l'estat de la teva salut. Xavier Aldeguer, cap del servei de digestologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona i investigador, ens ha aclarit molts dubtes sobre aquest tema.

Si dues persones mengen el mateix, per què produeixen femtes diferents?

Hi ha diversos factors que hi influeixen, que no només estan vinculats a la dieta. Hi ha una part que té a veure en com digerim i no tothom ho fem igual, malgrat que sabem que les parelles tenen tendència a confluir en els bacteris del budell a mesura que conviuen. Però hi ha una part genètica que fa que en un moment determinat això pugui canviar. També té molt a veure amb la connexió digestió-cervell, i factors com l'estrès també hi tenen molt a veure.

Quan ens hem de preocupar?

Les femtes que tendeixen a la diarrea serien les que més atenció haurien de rebre, o aquelles en què es produeix un canvi de coloració, especialment si es detecta la presència de sang en algun moment. El color marró, en les seves diferents tonalitats, és el que indica la normalitat.

Hi ha diferències entre homes i dones, a l'hora d'anar de ventre?

Les dones solen ser més pudoroses i això fa que acostumin a retenir més les ganes d'anar de ventre i l'expulsió de gasos. La principal recomanació seria fer-ne cada vegada que se'n té ganes.

És dolent tenir gasos?

No és dolent que el budell faci gasos. Tenim uns bacteris que fermenten el menjar que arriba i això genera una font d'energia per al nostre budell. És més un problema social que mèdic. Si retenim massa sovint les ganes, pot ser que el dia que s'hi vulgui anar ja no funcioni aquest mecanisme i calgui reaprendre a anar de ventre.

Com es pot combatre el restrenyiment?

"Si el restrenyiment està vinculat a la falta de fruita, hi ha tres fruites que van molt bé: el mango, el kiwi i les prunes." Xavier Aldeguer, metge digestòleg i investigador

Però no sempre el problema és la falta de fibra. Cal escoltar per determinar què és el que no funciona bé.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut