Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La crisi dels carburants, al "Tot es mou"

5 consells per gastar menys en gasolina i dièsel

El periodista Josep Lluís Merlos explica què podem fer per consumir menys en combustible, estalviar diners i contaminar menys

La pujada del preu dels carburants com a conseqüència de la guerra a Ucraïna ha fet que moltes persones s'ho pensin dues vegades abans d'agafar el cotxe. Tot i que el govern espanyol ha establert descomptes de 20 cèntims d'euro per litre de carburant, el preu de la benzina segueix sent elevat.

El periodista especialista en motor Josep Lluís Merlos comenta que la millor manera per estalviar en combustible és buscar alternatives al transport privat que utilitza carburants, i proposa "caminar més, fer servir el transport públic i canviar el cotxe de combustió interna per un d'híbrid o elèctric". En cas que aquestes opcions no siguin viables, Merlos detalla cinc consells que poden ajudar a estalviar combustible, diners i contaminar menys:

  • 1. Mantenir la velocitat constant: el cotxe gasta més energia quan s'accelera i es frena constantment. Mantenir una velocitat constant estalvia carburant.
  • 2. Fer servir el fre motor: com més es frena el cotxe, més gasolina es gasta. Aprofitar la inèrcia del vehicle i reduir marxes de manera suau en comptes de fer servir el fre és una altra mesura que ens ajuda a estalviar combustible.
  • 3. La pressió dels pneumàtics: tenir la pressió dels pneumàtics baixa pot suposar un augment de l'ús del carburant de fins al 6%. Assegurar-se de tenir-los amb la pressió adequada no només redueix el consum, sinó també la contaminació i millora la seguretat del vehicle.
Foto en primer pla d'una persona posant gasolina en un cotxe
El preu de la gasolina s'ha disparat (Erik Mclean, Pexels)
  • 4. Aire condicionat o finestres baixades? A una velocitat de fins a 80 km/h és més efectiu obrir la finestra. A partir d'aquesta velocitat és més recomanable encendre l'aire condicionat, però cal tenir en compte que pot arribar a ser responsable d'un increment del consum d'entre un 6 i un 15%.
  • 5. Respectar els límits de velocitat: mantenir els límits de velocitat no és només una qüestió de seguretat i legalitat sinó que també pot ser un estalvi. A l'autopista, de fet, si en comptes de conduir al límit permès de 120 km/h es fa una mica per sota, a 110 km/h, l'estalvi pot arribar a ser d'un 11% en combustible.

 

Altres mesures per estalviar

Hi ha altres mesures que poden ajudar a estalviar combustible i a contaminar menys. Algunes són no mantenir el motor al ralentí quan s'engega. "En menys de 15 segons agafa la temperatura de funcionament òptima", explica el periodista Josep Lluís Merlos. Apagar el motor del cotxe si es fan aturades llargues o planificar les rutes per evitar les zones de més trànsit també pot ajudar a reduir el consum.

En el cas de conduir amb moto, alguns dels consells per estalviar són fer un manteniment de la moto i netejar-ne el filtre periòdicament, no portar parabrises, portaequipatges o fer servir roba ajustada per reduir la fricció del vent i no estirar les marxes i donar gas de manera suau.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut