Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Informació útil per pares i mares, amb l'experta en criança Míriam Tirado

3 consells per l'adaptació a l'escola dels nens

Les rebequeries, la negociació i els plors són comportaments habituals dels més petits quan comença l'escola

Míriam Tirado és consultora de criança conscient i ens dona algunes claus per enfrontar-nos als problemes que es poden trobar les famílies en el dia a dia quan toca preparar-se per anar a l'escola: rebequeries, negació, plors. Les enrabiades al matí o en sortir de l'escola són comportaments típics de molts nens quan comença el curs, durant el període d'adaptació.

 


Per què parlar d'adaptació escolar ara?


De l'adaptació escolar se'n parla moltíssim al mes de setembre, però després ja no. Tot i així, hem de saber que el procés d'adaptació o familiarització escolar pot durar tot el primer trimestre, especialment en els nens més petits (a infantil).

Això vol dir que és absolutament NORMAL que un nen que la primera setmana estava entusiasmat amb l'anada a l'escola, ara digui que no hi vol anar. A l'octubre hi sol haver una baixada.

 

 


Què entenem per una bona adaptació?


Una bona adaptació és una transició progressiva entre l'espai familiar i l'escolar. Passats els primers quinze dies o un mes, és quan hem d'estar més a l'aguait de les reaccions dels nostres fills.

 


Poden perdre la motivació per diversos motius:

 

 • S'ha perdut ja l'efecte "novetat". Quan han anat a col·le un dia i els diem que hi han de tornar diuen "un altre cop???", perquè es pensaven que era un sol dia i prou, i no entenen que és SEMPRE. Viuen el present i aquests conceptes no els han acabat d'assimilar quan tenen 2 o 3 anys.
 • Ja han après quina rutina hi ha a l'escola, i ara, que saben de què va, i que ja ho han viscut, alguns preferirien quedar-se a casa i jugar al seu aire, i més després d'haver passat tants mesos de confinament en família.
 • Alguns encara troben a faltar mare i pare i els costa adaptar-se, per tant, reclamen quedar-se a casa.
 • D'altres, en veure el moviment a classe, el pati tan gran que els impressiona, agafen por i els costa sentir-se còmodes i segurs.

 Gestionar les enrabiades anant a l'escola


Les enrabiades són un clar exemple que, potser, no estan portant gaire bé l'adaptació escolar.


Durant l'adaptació, és habitual que hi hagi més enrabiades, especialment al matí fent el ronso per anar a l'escola, o a la sortida per qualsevol motiu, com que no els agrada el berenar (en realitat, no és pel berenar, és l'enyor i que ens expliquen com s'han sentit a estones).
També es manifesten plorant quan els deixem, mostrant molt cansament i mal humor, o no volent anar a dormir perquè saben el que ve l'endemà… Són comportaments totalment normals.

 


L'adaptació dels nens i nenes més grans


És un curs diferent. Haurem de conviure amb la frustració que pot generar un curs com els que hem viscut fins ara. L'adaptació és més senzilla si hi ha rutina, però aquest any, amb la pandèmia, hem d'acostumar-nos a canvis de previsió constants.

A l'adaptació d'aquest any se li sumen les mesures higièniques contra la pandèmia: grups bombolla, mascaretes, gels hidroalcòholics… És important que els educadors deixin que es parli dels sentiments a l'aula per rebaixar tensió. Si una criatura no està relaxada, no absorbeix coneixement.

 


Paciència


Cal cultivar la paciència, assumir que aquestes actituds son normals, que estem parlant de nens petits que necessiten temps, i sobretot, acompanyar-los emocionalment, de la manera següent:

 • Comprenent-los
 • Validant les seves emocions: "T'entenc, m'enyores a estones".
 • Buscar solucions junts: "Què podem fer perquè et sentis millor? Li expliquem a la mestra que tens por del pati i així et pot ajudar?", per exemple.
 • Posar molta atenció al temps que passem junts a la tarda: estar presents, no absents, jugar junts i moooltes moixaines.
 • Garantint que les necessitats bàsiques estan satisfetes: que descansin molt, res d'anar a dormir tard, perquè llavors començarem malament ja l'endemà amb cansament i mal humor.

 


3 CONSELLS PER ENCARAR L'ADAPTACIÓ ESCOLAR

 

 1.  Per l'enyor: carregar les bateries. Abraçar-nos com si fóssim bateries de mòbil que ens hem de carregar l'un a l'altre. Li preguntem si ja té la bateria prou carregada per passar les hores d'escola sense nosaltres. Així els recordarem que estem connectats SEMPRE, encara que no estiguem junts.
 2. Per quan fan el ronso tant al matí com a la nit: JUGAR i validar. El joc ens ajuda i ens connecta. Aleshores fer coses que no ens ve gaire de gust és més fàcil.
 3. Per nosaltres quan estem tips de sentir-los dir "no vull anar a l'escola": recordar que són petits, que és NORMAL i que PASSARÀ. Anar dia a dia i no fer pronòstics futurs.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut