2020: l'any dels bolets
On en podem trobar? Quins són els més buscats aquesta temporada? T'ho hem explicat al "Tot es mou"
2020: l'any dels bolets
Marc Casabosch ens apropa al món boletaire

2020: l'any dels bolets

On en podem trobar? Quins són els més buscats aquesta temporada? T'ho hem explicat al "Tot es mou"

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Després de la canícula d'estiu, la temporada de bolets ja torna a ser aquí. A dia d'avui, als boscos catalans ja es poden trobar molts bolets de diferents espècies, tot i que les que més destaquen són l'ou de reig, el reig i els ceps. Al "Tot es mou", Marc Casabosch, un dels millors boletaires del país, ha explicat les claus per entendre al màxim el món dels bolets i les seves temporades.

 

Repàs de la temporada boletaire


El 2020 ha estat, sens dubte, l'any dels bolets. Els bolets que s'han anat recollint durant des de principis d'anys són:

  • El mes de gener va ser el torn de les llenegues, els fredolics i les llengües de bou blanques, que van aparèixer als boscos de litoral i d'interior.
  • Al febrer, encara van sortir rovellons de sang, sobretot a cotes relativament baixes.
  • El març va ser el mes dels fredolics.
  • A l'abril van començar a sortir les múrgoles, coincidint amb el confinament, i també van aparèixer trompetes de la mort.

"Va haver-hi unes florades de bolets de primavera brutals que van poder fer espores i es van poder reproduir, perquè hi anava molt poca gent a busca bolets."

  • Durant els mesos de maig, juny i juliol, els cistells van ser plens de diverses varietats a conseqüència de les pluges que van caure durant la primavera (abril i maig).
  • Durant els mesos d'agost i setembre, els protagonistes van ser els rovellons de pi negre, els pinetells i els rovellons de sang.

 


On podem anar a buscar bolets?


"Perquè plogui no vol dir que surtin bolets", explica l'expert boletaire, i recomana que el que cal és fer un seguiment, és a dir, veure on plou, quan ha plogut i quins bolets han sortit durant els mesos precedents. "És molt difícil veure dues florades de la mateixa espècie en un mateix indret. Els llocs on a la primavera van sortir bolets, és molt probable que ara no surtin", apunta.


Així, doncs, queda clar que els bolets necessiten dies per sortir. Durant l'agost, ha plogut en moltes zones, però no a totes s'estan fent bolets ara mateix.

 

El mapa de precipitacions de juliol i aogst
El mapa de precipitacions de juliol i agost (CCMA)

 

Segons el mapa de pluges dels mesos de juliol i agost, podem veure que ha plogut més al sector del Pirineu Oriental i el Prepirineu. En aquestes zones, el terreny està més humit i és on a dia d'avui estan creixent bolets amb més facilitat.


De cara a mitjans de setembre, els bolets haurien de sortir allà on va ploure durant el mes d'agost. Segons les dades especificades al mapa de precipitacions, les zones susceptibles de créixer bolets són: a la meitat nord del Ripollès, en cotes relativament elevades; en algun punt de la Cerdanya, on al juliol i a l'agost encara hi va ploure; algun punt de l'extrem nord del Pallars Sobirà, amb contacte ja amb Andorra; i a la zona central del Berguedà.

 

 

El rànquing dels bolets més buscats


- 3r: el cep. El cep és un bolet de muntanya que es troba a cotes elevades (entre 1.500 i 2.100 metres), en el si de zones avetoses o a les pinedes de pi negre. Sobretot se'ls pot veure en vessants encara frescos, a l'obaga del mateix arbre.
- 2: el reig. Aquest bolet es troba en rouredes i alzinars, en cotes baixes (entre 400 i 1.000 metres), i en indrets que siguin assolellats.
- 1r: el rovelló d'avet. Es pot trobar en zones avetoses i boscos mixtos amb avets, a cotes d'entre 1.400 i 1.900 metres. Apareixen en vessants del nord i del nord-oest.

 

 

La recepta: remenat de bolets

 

Quan la verdulaga està tova, es tiren els bolets
Quan la verdulaga està tova, es tiren els bolets (CCMA)

Els bolets poden ser uns grans aliats a la cuina, i per això proposem una recepta en què són els protagonistes absoluts: remenat de bolets.
Molta gent està habituada a consumir l'ou de reig i els ceps crus, tot i que no és el més recomanable per l'aparell digestiu. En el cas del cep, a més, pot provocar al·lèrgies. Per això, Casabosch proposa fer una cocció lleugera dels ceps i els reigs, dos bolets que es complementen molt bé entre si.


En començar la preparació, a l'expert boletaire li han fet una pregunta que és molt recurrent: cal rentar els bolets?

 

"El millor és fer una immersió durant mig minut amb aigua molt freda. D'aquesta manera, cau la terra i els grumolls més grossos. És important que sigui poca estona perquè no absorbeixin l'aigua, i si poden evitar mullar-los, millor", ha contestat Casabosch.

 

Els passos a seguir per fer la recepta són ben senzills:

  • Primer de tot, cal tallar els ous de reig.
  • Després, agafem la verdolaga, una planta que neix als horts, i l'ofeguen en una paella amb la tapa posada, perquè s'estovi.  
  • Passats uns minuts, a la paella hi afegim els bolets, que s'han d'escalfar i coure una mica.
  • L'últim pas consisteix a batre els ous, afegir-los a la paella amb la resta d'ingredients, i no deixar de remenar fins que estigui fet.

 

Bon profit!

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut