Maite Carranza: "Convido els pares que volen tenir fills lectors que omplin la casa de llibres"
Existeix la fórmula màgica per aconseguir que els nens i les nenes s'enganxin a la lectura? Maite Carranza és una de les autores catalanes de literatura infantil i juvenil més premiades. Anna Guitart ha parlat amb ella a "Tot el temps del món".
Maite Carranza: "Convido els pares que volen tenir fills lectors que omplin la casa de llibres"
Conversa amb Anna Guitart a "Tot el temps del món"

Maite Carranza: "Convido els pares que volen tenir fills lectors que omplin la casa de llibres"

Existeix la fórmula màgica per aconseguir que els nens i les nenes s'enganxin a la lectura? Maite Carranza és una de les autores catalanes de literatura infantil i juvenil més premiades. Anna Guitart ha parlat amb ella a "Tot el temps del món".

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Tots tenim algun llibre que ens va marcar quan érem petits o érem joves, diu Anna Guitart a "Tot el temps del món". Són aquells llibres que conservem com si fossin un tresor. Maite Carranza ha estat responsable de molts d'aquests records. És guionista i escriptora i fa més de 30 anys que es dedica a la literatura infantil i juvenil. Ha estat reconeguda amb molts guardons, com el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil (2011) o el Premi Joaquim Ruyra (1989 per "La nit dels arutams" i 2018 per "L'alè del drac"). Més recentment, entre el seus reconeixements també s'hi troben el premi Edebé (2019) o el Cruïlla (2016).

Com a guionista, ha treballat a les sèries de TV3 "Poble Nou", "Nissaga de Poder", "Secrets de família", "El cor de la ciutat" o "39+1". És autora també dels llibres "Safari", "La pel·lícula de la vida", "Una bala per al record"...  

Anna Guitart ha conversat amb ella a "Tot el temps del món". Han parlat de la importància de la literatura infantil i juvenil, de per què ella la va triar per convertir-se en escriptora o de com es planteja els seus llibres. Recollim algunes de les seves reflexions.

 

A la conversa, Maite Carranza parla de la "invisibilitat" de la literatura infantil i juvenil a casa nostra i del fet que, molt sovint, es valoren més els autors estrangers que els de casa.

"La tradició del nostre país no té consideració pels nens i no té consideració pels joves. A d'altres països no passa. A d'altres països, una Astrid Lindgren, un Roal Dahl, la J.K Rowling són persones conegudes i reconegudes i famoses."

"Penso que és una reticència dels països del sud, perquè els països del nord sempre han mimat i han considerat la literatura dels seus nens i dels seus joves."

"Sovint, els nostres autors han de triomfar a l'estranger per tenir reconeixement dintre de casa. És un complex d'inferioritat. Jo crec que partim de poca seguretat, poca confiança i poca autoestima i sempre, si veiem un nom que ja ve ratificat per un èxit estranger, hi ha una certa reverència."

 

Segons Maite Carranza, a casa nostra la literatura infantil i juvenil és com la Ventafocs.

"Quan rebem un premi, aquell dia ens posem de llarg, anem al ball i l'endemà tornem a agafar l'escombra i a netejar. Som autors que no suscitem l'interès dels mitjans."

 

La lectura entre els nens i els joves és bàsica, segons Maite Carranza. De llegir o no llegir se'n derivaran un munt de coses.

"Allò que llegeixen serà l'aliment, serà la saba, serà el que nodrirà els seus somnis, els seus valors, els seus referents culturals. Tot això barrejat, evidentment, amb la cinematografia i molts altres inputs."

 

I és important què es llegeix? Ha augmentat l'exigència a l'hora de fer la tria literària? Maite Carranza creu que no del tot.

"De vegades, els best-sellers, la recomanació de youtubers o els mateixos youtubers passen davant de la bona literatura."

"No sóc contrària a l'afirmació 'És important que llegeixin, sigui el que sigui'. Però en algun moment determinat, cal recomanar ampliar lectures o ampliar gèneres. Com a adults els hem d'interessar, els hem de seduir."

 

I la pregunta del milió: existeix una fórmula màgica perquè els nens i nenes llegeixin?

"És la fórmula que ningú no té. La realitat és que vivim en un món en què fins i tot als adults els costa trobar moments per llegir. Vivim amb molts inputs, molts missatges, i és molt difícil una reflexió, un temps de tranquil·litat, de concentrar-se... I la lectura requereix això: requereix pau, requereix desconnectar el mòbil, desconnectar televisors i pantalles, desconnectar impulsos externs..." 

"Hi ha molts professors que ho aconsegueixen i els admiro moltíssim. Aconsegueixen crear climes dintre del món escolar que fan que els nens i nenes relacionin la lectura amb un moment plàcid, divertit, agradable, de llibertat..."

"Jo recomanaria a tots els pares i mares que destinessin com a moment de relax aquella estona en què els nens van a dormir. Amb aquesta mitja hora o deu minuts de compartir un llibre amb els fills al llit, veus que estàs fent un aprenentatge conjunt."

 

Què opina Maite Carranza de les biblioteques infantils? Cal potenciar-les o és més important tenir llibres a casa?

"Les biblioteques infantils, a casa. Tots els que som bon lectors hem tingut unes bones biblioteques familiars i hem pogut gaudir d'aquells moments de tastar els llibres. Jo convido els pares que volen tenir fills lectors que omplin la casa de llibres."

 

En els seus llibres, Maite Carranza ha parlat de molts temes que, sovint, no són presents als llibres infantils i juvenils: abusos sexuals infantils,  pobresa... La literatura infantil pot parlar de qualsevol cosa?

"Vaig gosar traspassar determinades línies vermelles."

"No hem de tenir aquesta idea que als nens no se'ls pot explicar determinades coses, sinó que cal trobar la forma, com. Cal que estiguin al cas i no defugir res." 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut