Previsió ornitològica del 10 al 16 de desembre

Aquesta setmana us proposem dos ocells aquàtics que presenten els seus màxims de l'any. El primer és l'oca vulgar (Anser anser), de cos semblant a un ànec de mida XXL, francament grassa i amb un color general del cos gris. Al vol, se li veu la cua amb les vores blanques i les ales grises amb marge fosc. És un ocell força vocal i quan es desplaça en estols és freqüent sentir-lo emetent el seu reclam nasal, clarament d'anàtid. Si aneu en algun lloc on n'hi hagi grans estols que us passin a prop, vigileu que no us deixin cap regalet o porteu paraigua... s'entén, oi?
A Catalunya no hi ha grans concentracions d'oques, com passa en altres llocs de la Península, com a la llacuna de Villafáfila (Lleó) on podeu tenir desenes de milers d'individus al vostre voltant, però sí que podeu observar aquest tros d'ocell en moltes zones humides catalanes. Els millors llocs són els Aiguamolls de l'Empordà i el Delta del Llobregat. Des dels aguaits principals d'aquests dos espais protegits, teniu tots els números de poder observar oques.
L'altre ocell que us proposem aquesta setmana és l'agró blanc (Ardea alba), que també podeu trobar en zones humides. És una gran ardèida, com un bernat pescaire amb el coll encara més llarg i completament blanca. A distància es pot confondre amb el martinet blanc si no en podem apreciar bé la mida, però de prop es veu notablement més gros, amb el coll llarg i el bec taronja i robust.
Aquest ocell era escàs a Catalunya, però ha anat colonitzant les nostres zones humides des de les seves àrees de cria originals a l'est del Mediterrani i ara és un ocell regular en molts dels nostres aiguamolls i llacunes. Al Delta de l'Ebre és un ocell habitual i força fàcil de veure. A la resta del país és més escàs però regular.

Informació a partir dels usuaris d'Ornitho.cat de l'Institut Català d'Ornitologia.

Les setmanes es calculen en blocs de 7 dies des de l'1 de gener, no són setmanes de l'any calendari.
Les localitats esmentades es poden trobar a Ornitho.cat amb el mateix nom especificat aquí. Necessiteu crear-vos un compte d'usuari d'Ornitho per fer aquesta consulta (és gratuït, molt fàcil i ràpid).
Anar al contingut