Observadors d'ocells, a "Tocats de l'ala"
Observadors d'ocells, a "Tocats de l'ala"
Observar els ocells és, sobretot, divertit. Té naturalesa i té ciència; té un joc de cacera inofensiva i una mica de col·leccionisme; ens exposa a la bellesa dels ocells i del seu cant, i ens obre la porta d'un món de descobertes.
 
Conèixer els ocells és molt més fàcil del que sembla, i, un cop es comença, és difícil aturar-se. Jonathan Franzen, l'autor de "Llibertat" i reconegut ornitòleg, diu que, un cop t'hi poses, observar els ocells esdevé una addicció: sempre diferents i sorprenents, bellíssims o molt estranys, acolorits, musicals… Minúsculs i indefensos i, alhora, valents per volar cada any milers de quilòmetres mar a través; fràgils, però capaços de defensar el seu niu d'espècies molt més fortes i arrogants. O bé majestuosos habitants de la muntanya, rapinyaires tan poderosos com fugissers; misterioses aus nocturnes que viuen quan el bosc dorm; incansables ocells marins que amb prou feines toquen terra… Diu aquest escriptor que, tot sovint, quan és a casa o treballant, l'envaeix de sobte la urgència de sortir a un parc, o al bosc, a veure què fan els seus amics: "em pregunto què estaran fent, què m'estic perdent…és com si ara ja fos un més de l'estol".

Observar els ocells ens acosta a la naturalesa, és una magnífica porta d'entrada al naturalisme i ens permet gaudir de paisatges meravellosos i de petites delicadeses inesperades. Pot ser una activitat contemplativa o trepidant, solitària o en companyia,  però sempre divertida i enriquidora: és com buscar tresors, però amb un premi que només tú pots entendre. I, en això, nosaltres juguem amb avantatge, perquè Catalunya és un país d'enorme riquesa ornitològica, amb centenars d'espècies que podem observar a la vora de casa, algunes de les quals són gairebé úniques al món. Hem fet aquest programa perquè no podem deixar passar aquesta oportunitat única de gaudir-ne i d'enriquir-nos.  
Anar al contingut