Diumenge, a les 21.55, a TV3

"This is art" demostra que l'art és, sobretot, empatia

Aquest diumenge aprendrem que l'art és una porta oberta a l'empatia, una oportunitat indiscutible per no deixar-nos indiferents, sentir el que altres senten i viure el que altres viuen.

L'art encarna moltes emocions; però, sobretot, és empatia. Ens ajuda a sentir el que senten els altres i a posar-nos en la seva pell. Aquesta setmana a "This is art" comprovarem amb Ramon Gener que, en el món de l'art, l'empatia ha estat i és un sentiment recurrent.

Es podrà veure com l'empatia es va convertir en l'ànima de les pintures de Giotto o de Jean-François Millet i en part fonamental de personatges com Quasimodo, el geperut protagonista de la novel·la del francès Victor Hugo. Rubens, Van Dyck o Sofonisba Anguissola són altres artistes que van descobrir que, gràcies a aquesta emoció, un simple retrat podia arribar a contenir l'essència d'un rei. L'empatia en l'art, a més, pot ser un fil invisible a través del temps que uneix les pintures del Greco amb Picasso, Cézanne o William Blake.

El fotògraf Samuel Aranda, guardonat amb el World Press Photo, ens revelarà com n'és, de necessari, que una instantània ens desperti i serveixi per enderrocar barreres amb aquell que la contempla. Una idea -la de buscar la catarsi en l'espectador amb l'empatia- que també és molt present en l'òpera verista "Pagliacci".