Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El bestiari amagat a la Sagrada Família

Què signifiquen els animals que hi ha a la façana de la Sagrada Família?

El temple d'Antoni Gaudí és ple de simbologia i tot el bestiari que l'arquitecte va projectar sobre la Sagrada Família no és gratuït. Galls, cargols, camaleons... Us presentem 8 animals que es mouen entre el vici i la virtut.

TEMA:
Sagrada Família

L'obra d'Antoni Gaudí està inspirada per la fe i la proximitat a Déu, per una banda, i la contemplació de la natura, per l'altra. La façana del Naixement, l'única que va veure construïda l'arquitecte, i altres punts de l'exterior de la Sagrada Família estan plens d'animals que simbolitzen qualitats, carències i valors humans.

Moltes escultures provenen de les connotacions clàssiques de l'art religiós. D'altres, del bestiari medieval, farcit de criatures que denoten vicis i virtuts. A continuació, el perquè de 8 dels animals que habiten aquesta peculiar fauna. Els coneixeu?

1. El camaleó

Simbolitza el canvi. Amb l'arribada de Crist, el poble passa del paganisme a la fe religiosa.

2. El gall

Canta per anunciar l'arribada d'un nou dia. En el cas de la Sagrada Família, representa la resurrecció. A la façana de la Passió, hi ha un gall acompanyant l'escultura de Sant Pere.

3. El xai o anyell

Clàssicament, significa la puresa i la innocència, igual que els anyells que porten a collibè els pastors a les pintures o a les figuretes del pessebre. Al marge de la façana del Naixement,  modernament, en un extrem de la de la Passió hi ha esculpit, segons va deixar descrit Gaudí, l'anyell o moltó d'Abraham tal com indica el Nou Testament. 

En el cristianisme, l'anyell representa Jesús, que s'ofereix en sacrifici pels pecats dels homes. Després de posar-lo a prova, Déu ofereix a Abraham un xai per evitar, en l'últim moment, el sacrifici del seu fill Isaac.

4. Els cargols

En el bestiari medieval, els animals que s'arrossegaven s'associaven al pecat. En aquest cas particular, el pecat carnal.

5. Els rèptils (serps, sargantanes, salamandres i granotes)

Com en moltes altres construccions, fan la funció de gàrgola que, a través de la boca, expulsa l'aigua pluvial canalitzada. Simbòlicament, però, es relacionen amb el mal. Es col·loquen cap per avall, fugint del poder místic de les torres que representen Jesús i la verge Maria.

6. Els ànecs

Són les aus més aquàtiques d'entre totes les de caça que se servien en els àpats nadalencs. Inspiren l'arribada de la primavera al riu Nil durant la fugida a Egipte de Jesús per evitar la matança dels innocents. Els trobem al portal de l'Esperança.

7. Les tortugues

A la base d'algunes pilastres exteriors. Són tortugues de terra, a la banda de muntanya i marines, a la litoral. Es consideren un símbol de supervivència (sempre es poden protegir dins la closca) i de protecció.

8. El lleó

O, millor dit, el lleó de Judà que va vèncer la mort. A les tradicions jueva i cristiana, representa la figura del Messies. S'esperava que fos descendent del rei David segons el Talmud. Anàlogament, el cristianisme utilitza el terme "lleó de Judà" per representar Jesús de Natzaret. 

Com a anècdota, cal recordar que Lau Feliu, autor de l'escultura que ara ocupa un extrem de la façana de la Passió, va entomar l'encàrrec per substituir una primera figura d'un felí excessivament infantil que va provocar múltiples protestes.

La fauna i sobretot la flora van inspirar Gaudí. L'interior de la catedral està ple d'escales inspirades, també, en una closca de cargol o formes sinuoses i curvilínies sorgides de l'observació de la natura, com les columnes que sostenen el temple, que simulen els troncs dels arbres coronades amb branques i fulles. El "bosc sagrat" d'Antoni Gaudí s'hi expressa de manera esplendorosa.

 

El capítol 14 de "This is art" analitza la influència del concepte de la fe en el món de l'art. Antoni Gaudí i la seva obra en són protagonistes.

ARXIVAT A:
Sagrada Família
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut