La Teresinologia triomfa a les xarxes socials

El futur ja el van pronosticar les Teresines

La mítica sèrie "Teresina S.A." viu una segona joventut. A les xarxes socials, els seus gags, que tenen gairebé 30 anys, serveixen per interpretar l'actualitat i els perfils d'homenatge a les tres germanes de Gràcia tenen milers de seguidors, alguns d'ells il·lustres. Vols saber-ne algun nom?

La cançó que servia per obrir "Teresina S.A." acabava amb una frase premonitòria: "Som unes Teresines i potser tu també." I és que tal com s'explicava a la mateixa sèrie, ser una "Teresina és un determinat concepte de la vida, una manera de ser, d'actuar i de veure les coses". A jutjar pels milers de fans que rememoren aquesta sèrie cada dia a les xarxes socials, podríem dir que sí, que Catalunya està plena de "Teresines". I totes elles han trobat en la Teresinologia, i els seus comptes a Instagram i Twitter que acumulen més de 22.000 seguidors, la seva religió.

Igual que per les protagonistes de la sèrie l'escala del seu edifici al barri de Gràcia era l'epicentre de la vida quotidiana i on els veïns i veïnes es reunien per celebrar ocasions especials com la festa major, el Carnestoltes o el Sant Jordi, les xarxes socials s'han convertit en el lloc on els fans de les Teresines recorden els moments més mítics d'aquesta sèrie. Aquest 2022 farà 30 anys que es va emetre a TV3 per primera vegada, però les seves ocurrències i els seus gags semblen més vius que mai.

 

Un homenatge col·lectiu

Es podria parlar de devoció. Cada cop que Teresinologia publica una escena curta de la sèrie per comentar, amb un toc d'humor, una notícia o una efemèride d'aquell dia, es multipliquen les reproduccions, les comparticions i els m'agrada. Com aquest moment d'un àpat nadalenc, que podria passar encara avui a qualsevol família, i que el dia de Nadal va acumular més de 120.000 visualitzacions.

 

 

El responsable dels comptes de Teresinologia, que ja tenen més de dos anys de vida, és en Carles. No utilitza el seu cognom perquè considera que aquests comptes són "de tothom", un homenatge cap a la sèrie, i per això no vol personalitzar-los. Explica que la idea d'obrir-los va venir per emular altres perfils que homenatjaven altres sèries espanyoles i estrangeres però que "faltava un referent en català". En Carles, que es defineix com un "fanàtic absolut de les Teresines" diu que tenia la incògnita de saber si la sèrie era tan popular com ho és per a ell, però que al cap de molt poc es va adonar que no estava sol. "Hi ha diverses generacions que tenen molta estima a aquesta sèrie. Hi ha molta gent que les enyora i que recorda moltíssim cada capítol".

 

Una sèrie ben actual

"Teresina S.A" està vivint una segona joventut. Fragments que es van crear el 1992, quan es va estrenar la sèrie protagonitzada per La Cubana, semblen fets expressament per comentar episodis de l'actualitat com la pandèmia de la covid, les negociacions polítiques o l'arribada de Xavi al Barça, amb el toc d'humor característic les Teresines.

Com pot ser, que "Teresina S.A", una sèrie de només 13 capítols de menys de 30 minuts, serveixi avui, gairebé 30 anys després, per connectar tan bé amb l'actualitat? En Carles diu que pot ser que la sèrie "sigui una mica premonitòria, però sobretot hi passen tantes coses i hi ha tantes reaccions" que gairebé qualsevol notícia es pot vincular amb un dels gags. També comenta que té un humor "histriònic i exagerat però que a la vegada els personatges s'assemblen a algú de la família o conegut" i això fa que tothom hi connecti.

Però, realment, el lligam entre l'enginy de Teresinologia i l'humor sense caducitat de La Cubana donen pas a situacions que semblen prediccions de futur. El moment de l'encesa del nou estel de la Sagrada Família s'hauria pogut viure perfectament així des del pis de les Teresines, i la campanya de vacunació contra la covid ha provocat, segurament, cues i corredisses com aquestes:

Teresinòlegs il·lustres

Els milers de seguidors de la sèrie i de la Teresionologia podrien ser considerats experts, ja que en deuen haver vist alguns fragments centenars de vegades. Entre aquests "teresinòlegs" n'hi ha alguns de ben il·lustres. Alguns dels més coneguts són els mateixos protagonistes de la sèrie, com Mont Plans, o José Corbacho, o la mateixa La Cubana. De fet, tal com confirma el gestor del perfil, tots ells s'ho han pres molt bé i els ha fet especial il·lusió que hi hagi un compte que recordi les Teresines. "Que la majoria de la gent que n'han format part, com la mateixa Cubana, n'estigui contenta, dona sentit a l'homenatge."

Però la llista no s'acaba aquí, entre Twitter i Instagram hi podem trobar seguidors tan diversos com els escriptors Quim Monzó i Maruja Torres, el periodista Enric Calpena, els humoristes Òscar Dalmau i Òscar Andreu, el músic Santi Balmes, l'actriu Júlia Bonjoch o fins i tot el president de la Generalitat, Pere Aragonès. I juntament amb tots ells, milers de perfils que comparteixen la passió per aquesta sèrie que s'ha convertit en tot un referent.

 

"Tomàs calaixera casament Angelina"

Qualsevol que es consideri un teresinòleg no necessitarà més explicacions per entendre aquesta frase. Per a en Carles és segurament la més emblemàtica de la sèrie i considera que "són quatre paraules històriques de Catalunya". Però per a aquells que encara no hagin vist mai la sèrie, i que es pot veure sencera a TV3 a la carta, ell la recomana perquè "és un retrat exagerat però molt ben fet d'un tipus de Catalunya d'aquells anys 80 i 90" amb un guió espectacular.

El perfil té corda per estona. En Carles explica que té pensat "seguir fins que la gent se'n cansi". De moment, no sembla que hagi de passar aviat. Teresinologia s'ha convertit en una comunitat de fans que reivindiquen aquesta sèrie com un llegat de la història de la cultura i de la televisió catalanes.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut