31 de maig, Barcelona

"Tea Time", "La mirada del silencio", "Game Over" i "El gran silenci" premiades a DocsBarcelona

"Tea Time", de la directora Maite Alberdi, guanya el Premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula. "La mirada del silencio", de Joshua Oppenheimer, obté tres premis: Premi del públic, el Premi Amnistia Internacional Catalunya i una menció especial del jurat. Alba Sotorra ha estat guardonada amb el Premi Nou Talent per la producció catalana "Game Over", coproduïda per TVC. El documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan", dirigit per Carles Caparrós i produït per TVC amb la col·laboració de Brutal Media, ha rebut el premi Pro-Docs al millor documental de televisió del 2014.

La 18a edició del DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, va concedir el Premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula a "Tea Time" (Xile, 2014), de Maite Alberdi. La directora xilena ja va ser reconeguda en una edició anterior del certamen: el 2013 va guanyar el premi Nou Talent per "El Salvavidas" (2011). Maite Alberdi ha desenvolupat un particular estil de direcció per construir retrats íntims dels seus personatges a través de petites històries de la vida quotidiana. En aquesta ocasió, a partir de les reunions mensuals de cinc dones de Santiago de Xile per prendre el te, sagradament, des de fa seixanta anys, construeix una divertida meditació sobre la joventut, el pas del temps i l'amistat. El jurat del festival, integrat per Xavier Marcé, José Enrique Monterde, Ada Parellada i Albert Solé, reconeix "la tendra conformitat del pas dels anys, que alleugereix la mirada davant dels dogmes i les veritats absolutes".

 

Tràiler de "Tea Time"

 

Joshua Oppenheimer explora des de fa més d'una dècada la realitat dels supervivents de la dictadura de Suharto a Indonèsia. El 2013 es va endur el Premi a la millor pel·lícula del DocsBarcelona per "The Act of Killing", nominada als Òscars. En aquesta ocasió, Amnistia Internacional Catalunya ha premiat "La mirada del silencio" ("The Look of Silence") per "la seva cerca de la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes i per mostrar la impunitat en què viuen els perpetradors i responsables de les matances de 1965 a Indonèsia.". El jurat de la secció oficial, que ha volgut atorgar-li una Menció especial, ha valorat "la seva mirada imprescindible sobre la naturalesa de la barbàrie i l'impuls violent que acompanya la intolerància". Aquesta producció també ha obtingut el Premi del públic.

 

Tràiler de " "La mirada del silencio" ("The Look of Silence")

 

La producció catalana "Game Over", debut de la directora Alba Sotorra, ha guanyat el Premi Nou Talent, dotat amb una aportació en espècie de 5.000 euros per realitzar un llargmetratge documental. "La mirada especial amb què l'autora desconstrueix una crisi socioeconòmica, familiar i de maduració del protagonista" han convençut el jurat. El documental és una producció de Gaia Audiovisuals, Loto Films, Dirk Manthey, Promarfi Futuro 2010, TVE i TVC.

Sinopsi "Game Over"
Djalal estava obsessionat amb els jocs de guerra abans de començar a caminar. Criat com a fill únic d'una família catalana de classe mitjana, els seus pares li van permetre tots els capricis. Tenia tot tipus d'armes de joguina per jugar a fer el soldat i, a mesura que creixia, els seus jocs es van fer més i més sofisticats. Va començar a gravar-se a ell mateix en vídeo, recreant operacions militars, i a pujar els seus vídeos a Youtube, creant una identitat cibernètica, Lord_Sex, amb milers de seguidors. Seguint aquest somni fins a l'extrem, va anar al front afganès com a franctirador. Però la guerra no és tan emocionant com sembla a les pel·lícules.
Djalal torna a casa dels seus pares desencantat, per adonar-se que tot ha canviat. La crisi econòmica ha colpejat la família, i es veu obligat a prendre decisions. El joc ha acabat i Djalal haurà de trobar el seu propi lloc en el món real.

Fitxa tècnica
Direcció: Sotorra
Productors executius: Carles Pastor, Marta Figueras i Dirk Manthey
Productor executiu de TVE: Andrés Luque
Productor executiu de TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat de TVC: Joan Pavon
Idea Original: Alba Sotorra
Guió: Isa Campo
Director de fotografia: Jimmy Gimferrer
So directe: Alejandro Castillo
Muntatge: Cristóbal Fernández
Música: Michael Fakesch
Directors de producció: Mar Sáez, Mariona Claveria i Ángeles Hernández

 

Tràiler de "Game Over"

 

"En el bar", d'Itsaso Arizkuren (Universitat Pompeu Fabra), és un retrat dels propietaris del bar La Bodeguica de Txema, que esdevé una profunda reflexió al voltant del sacrifici. Ha estat reconegut amb el Premi DOC-U "per la seva humilitat, sinceritat, intimitat i la maduresa del seu punt de vista".

El premi Docs&Teens, atorgat pel públic adolescent que assisteix a aquesta secció del festival, ha recaigut en "Mirant amunt" ("Glance up") d'Oriol Martínez i Enric Ribes, una visió del món des dels ulls d'en Joan Pahisa, un apassionat del bàsquet d'un metre d'alçada. Recentment, aquest film produït per La Lupa Produccions amb la col·laboració de Televisió de Catalunya va guanyar el premi a la millor producció catalana a la 6a edició del Barcelona Sports Film.

 

Tràiler de "Mirant amunt" ("Glance up")

 

El documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan", dirigit per Carles Caparrós i produït per Televisió de Catalunya (TVC) amb la col·laboració de Brutal Media, ha rebut el premi Pro-Docs al millor documental de televisió del 2014.

El Premi al millor prototip del WebDocs Popathon InterDocsBarcelona ha estat per a "Paraules de Barcelona" (Anna Giralt Gris, Rubén Idrobo, Juan Lesta, Jorge Mireles, Valentina Moreno, Ariadna Rodríguez Masià, Mario Trigo i Berto Yañez).

En un primer balanç, a falta de les últimes sessions, la 18a edició del DocsBarcelona registrava un increment de públic del 13%, i sobrepassava per primera vegada la xifra total de 6.000 espectadors. Les activitats professionals han reunit 722 assistents, un 11% més que l'any passat.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   

Anar al contingut