La Maria, en Pep, la Mercedes i el Gabriel han compartit la seva experiència de vida al capítol de "Tabús" dedicat a la ceguesa
La Maria, en Pep, la Mercedes i el Gabriel han compartit la seva experiència de vida al capítol de "Tabús" dedicat a la ceguesa
"Tabús" afronta els tòpics que envolten les persones cegues

Reflexions des de la ceguesa a "Tabús"

Els protagonistes del "Tabús" dedicat a la ceguesa ens han mostrat la seva manera de veure la vida i han compartit reflexions que, com a mínim, ens faran pensar

El primer capítol de "Tabús" ens ha acostat al món de les persones cegues per intentar trencar els tòpics que les envolten. L'estrena ha estat seguida per una audiència mitjana de 621.000 espectadors i ha tingut una quota de pantalla del 23,3%. Hem pogut veure com la Maria, en Pep, la Mercedes i el Gabriel han compartit la seva experiència de vida i ens han permès copsar el món a partir del seu coneixement. Ens han fet testimonis de converses que han deixat grans reflexions i han mostrat experiències de vida que, com a mínim, fan pensar.

La importància del tacte
La Mercedes pateix una malaltia de la retina que produeix la pèrdua progressiva de la visió. Des de la seva experiència, afirma que "la vista té tanta potència que anul·la. Quan hi veus, tot et passa pels ulls". I la Maria, que va perdre la visió als 17 anys, ho complementa dient "la gent que hi veu perd de vista la importància que té el tacte". La vista fa que no parem atenció als altres sentits? Per la Mercedes, el tacte també és una de les víctimes de la vista: "Ens toquem tan poc que la gent sent com un rebuig i, quan algú et toca de veritat, és tan agradable i tan important... Sents aquella pell si és calenta, si és freda, si esta suant, si no, si la persona està nerviosa." Heu provat de percebre l'estàt d'ànim d'algu altre pel tacte?

 

 


Tenir feina et dona la igualtat d'oportunitats

El Pep explica que vol obrir una empresa de producció de vi, on majoritàriament les persones que hi treballin siguin persones amb discapacitat intel·lectual, "perquè allò que dona més dignitat a la vida és tenir feina". Per aquesta raó vol ajudar aquelles persones que tenen més dificultats per tenir-ne. "Aquestes persones són les que més ho necessiten, perquè la dignitat de la feina és la que et dona la igualtat d'oportunitats", sentencia el Pep.

 

Som una societat amb prejudicis
La Maria i el Gabriel manifesten que s'han sentit tractats diferent pel fet de ser cecs. La Maria, que va perdre la visió de jove, assegura que "som una societat amb molts prejudicis. És dur, per què tu saps que per dins ets la mateixa, però, per condició física, la gent et tracta diferent". El Gabriel explica que, fins i tot, va patir assetjament: "Sentia que hi havia un rebuig físic, verbal i psicològic cap a mi pel fet de ser diferent."

 

 


L'actitud és centrar-te en el que pots fer
La Mercedes fa tres anys que està acomiadant-se de la seva visió, la pèrdua és progressiva. Sap que mica en mica hi ha coses que ja no les pot fer, però ho encara amb una visió positiva. "L'actitud és què puc fer, no què no puc fer" afirma la Mercedes, "si ens quedem en el que no podem fer, tant en la visió com en tot a la vida, és un rotllo. Llavors, l'actitud és què és el que encara puc fer.

 

 

La ceguesa m'ha aportat

Pel Gabriel, no veure-hi bé és una de les millors coses que li han passat, ja que, "si no hagués rebut tantes hòsties de la manera que les vaig rebre, no hauria sigut medallista paralímpic i no tindria la sensibilitat que tinc". Tot i que la ceguesa va posar el Gabriel en una situació en què no es trobava en les mateixes condicions que la gent que l'envoltava, considera que "puc renegar que no hi veig bé, que em foto d'hòsties amb els fanals, però què vols que et digui, m'ha aportat més coses que me n'ha tret".

 


Aquestes són algunes de les experiències i punts de vista que han compartit els protagonistes del "Tabús" dedicat a la ceguesa, però n'hi ha moltes més . Al capítol, que està  disponible a la carta, també trobareu els monòlegs humorístics que David Verdaguer fa al voltant de la ceguesa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut