Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Testimonis commovedors en el segon capítol

"Tabús" planteja el compte enrere de la pròpia vida

David Verdaguer conviu amb persones que tenen una malaltia terminal o incurable. Tot i les circumstàncies, l'ajuden a fer humor amb un tema tan delicat.

El Joan, la Sílvia, el Pau i l'Amàlia tenen una malaltia irreversible, que ha activat un compte enrere cap al dia de la seva mort. Amb David Verdaguer com a testimoni de primera mà, intenten trencar els tòpics que envolten les persones que es troben en aquesta situació. Una realitat dura que costa d'acceptar.

A l'Amàlia li van diagnosticar un càncer de mama el 2009. Després del tractament i d'una mastectomia, teòricament, la malaltia havia desaparegut. Però, al cap de 9 anys, va tornar, aquest cop estesa als ossos, el fetge i els pulmons.

Sap que el que té ara és incurable. Es pot arribar a cronificar, però no hi ha millora possible.

 

L'Amàlia explica la seva experiència al David Verdaguer
L'Amàlia explica la seva experiència a David Verdaguer (CCMA)

 

L'ELA (esclerosi lateral amiotròfica) és una de les malalties neurodegeneratives més difícils d'afrontar. És la que té diagnosticada el Pau, que en el capítol de "Tabús" es desplaça amb una cadira de rodes.

Explica com la malaltia, de mica en mica, va matant les neurones motrius del seu cos. Fins que afecta la respiració i condueix a la mort en un període de 3 a 5 anys. El Pau, però, ja en fa 6 que sap quin serà el desenllaç.

 

El Pau, somrient quan el grup visita la platja i comparteix sensacions
El Pau somrient quan el grup visita la platja i comparteix sensacions (CCMA)

 

Allargar l'esperança de vida

Tornant d'un viatge a l'Àfrica, el Joan, que és cirurgià, es va fer una analítica en la qual va aparèixer una petita alteració al fetge. Un col·lega digestòleg li va recomanar que es fes una ecografia.

En la prova, feta mitjançant un altre amic, van detectar la presència d'un tumor de grans dimensions al ronyó esquerre. En un primer moment, va pensar que amb l'extirpació de l'òrgan n'hi hauria prou. Però aquell tumor maligne, un cop examinat, va desvelar que el càncer estava en fase de metàstasi.

 

Assegut entre el públic el dia del monòleg, el Joan riu de les ocurrències del David Verdaguer
Assegut entre el públic el dia del monòleg, el Joan riu de les ocurrències de David Verdaguer (CCMA)

 

Al cap de tres mesos de néixer, els pares de la Sílvia van saber que patia fibrosi quística ja que no creixia i rebutjava l'aliment. Van avisar-los que hi havia tractament, però que aquella nena no superaria els 12 anys. Actualment, en té 29.

La malaltia, que té força estesa, la fa propensa a les infeccions severes dels pulmons, el colon i el pàncrees, que supera amb rutines d'ingesta d'antibiòtics. En el cas del seu quadre mèdic, la millora dels fàrmacs ha prolongat l'esperança de vida fins al 55 anys.

 

La Sílvia passejant en bicicleta durant l'estada a l'Empordà.
La Sílvia passejant-se en bicicleta durant l'estada a l'Empordà (CCMA)

 

El programa

"Tabús" és un espai d'interès humà que riu amb persones de qui no s'hauria de riure. Després de les vivències compartides amb invidents, David Verdaguer passarà set dies amb persones amb malalties terminals, amb diversitat funcional, de diferents ètnies, del col·lectiu LGTBI, amb trastorns mentals, amb obesitat i en situació de pobresa.

 

La convivència és la clau per donar forma i trencar tòpics a
La convivència és la clau per donar forma i trencar tòpics a "Tabús" (CCMA)

 

Setmanes després de la convivència, els protagonistes de cada capítol es retroben, amb 300 persones de públic, a la cèlebre sala La Paloma de Barcelona, on David Verdaguer interpreta un monòleg en clau humorística sobre els tabús de cada col·lectiu. El públic de cada programa està format per altres persones del col·lectiu i familiars i amics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut