Sharing a future: Crònica des de Bolonya

Diari des de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil on aquest any Catalunya és convidada d'honor

Panoràmica de Bologna
Panoràmica de Bologna
Dia 1: dilluns 3 d'abril

Aterrem a Bolonya a mig matí i marxem directes a visitar l'exposició dedicada als clàssics de la il·lustració catalana, a l'Archiginnasio, amb el títol de "C'era una volta" (Era una vegada). Alguns d'ells, com l'Ignasi Blanch, han passat pel nostre programa.
 


Vam acostar-nos a la Biblioteca Sala Borsa per parlar amb la responsable de la sala d'infantil i juvenil i preparar-ho tot per al taller del dijous. La Biblioteca és ES-PEC-TA-CU-LAR. I a banda de la sala central que apareix a totes les guies turístiques, les sales dedicades al públic més jove són molt nombroses i estan plenes de racons que conviden a llegir. A la sala principal hi tenien exposats uns quants llibres en català.
 


Després vam visitar la Fira, on hi ha l'estand de l'Institut Ramon Llull, amb el nom de: Books in Catalan. Allà un munt d'editors i agents literaris mantenien reunions amb editorials i agents literaris d'arreu del món per vendre els textos i les il·lustracions dels nostres escriptors i artistes. La Fira és enoooorme! I hi ha estands de moltíssims països, i només entrar es pot veure l'exposició dedicada als il·lustradors catalans més actuals, i les seves obres s'han transformat en unes originals hamaques que tothom aprofitar per descansar i badar mirant les il·lustracions.
 
 


Més tard, a la nit, vam anar a la recepció oficial que oferia l'Institut Ramon Llull com a amfitrió de la cultura convidada a la Fira. La recepció es feia a la Casa Isolani i i després de parlar el president de la Generalitat, a través dels monitors de les sales es podia veure una selecció de capítols d'Una mà de contes.
 


Dia 2: dimarts 4 d'abril

A les 13 hores era el torn d'explicar l'experiència transmèdia del programa a través de la web, a la taula rodona Transmèdia: el mitjà és el missatge? La taula rodona es feia al Cafè Digital, l'espai dedicat a les noves tecnologies i les aplicacions digitals, i vam poder explicar com n'és d'important per a nosaltres la relació amb els nens i nenes que veieu el nostre programa. I com podeu triar quin capítol veure, crear i enviar-nos participacions, i que nosaltres pensem un munt de recursos perquè un cop veieu el programa el pugueu treballar a casa i a l'escola amb articles de l'apartat Biblioteca. I que ens agrada molt quan podem crear capítols amb vosaltres i les vostres escoles!
 


Dia 3: dimecres 5 d'abril

Avui ens toca preparar-nos per al taller de demà, i a banda de tornar a la Biblioteca per deixar-ho tot a punt, hem tornat a visitar la Fira per seguir fent coneixences i nous amics. A banda, és clar, de seguir retrobant-nos amb amics i col·laboradors com l'escriptora Teresa Duran, que adaptarà el conte "La bambina e la luna" de l'escriptor Antonio Prete, i que demà dibuixaran els nens i nenes de l'escola Monterumici. També hem pogut compartir l'alegria de veure com l'escriptor català David Cirici guanyava el Premi Stregga, l'equivalent italià del Premi Atrapallibres i Protagonista Jove que organitza el Clijcat, i que té una gran repercussió a tot Itàlia. I de trobar-nos amb la il·lustradora Àfrica Fanlo. Que fa només uns dies que acaba de dibuixar un nou conte per al programa, inspirat precisament en una història de Ramon Llull
 


Dia 4: dijous 6 d'abril
Per fi ha arribat l'hora de conèixer els nens i nenes de l'escola Monterumici i la seva mestra, la Lucia. Tenen 10 i 11 anys i ja coneixien el nostre programa! A Itàlia es titula Disegnami una historia, i s'han emès uns quants dels nostres contes. A la biblioteca Salaborsa fins i tot tenien una col·lecció de 6 DVD. Per això, quan ha estat el moment d'explicar-los qui som i com funciona el programa ha estat molt fàcil. Després l'Anna Manso, guionista i escriptora, els ha llegit el conte de "La nena i la lluna", en l'adaptació que n'ha fet la Teresa Duran. I després l'escriptor italià Antonio Prete els ha explicat la història que va escriure ell mateix sobre aquesta nena que pensava que havia atrapat la lluna dins un cubell.
 

Llavors ha arribat l'hora de dibuixar. Hem dividit a la classe per petits equips i cadascun d'ells havia de dibuixar una escena. Cada nen, és clar, dibuixava la seva versió o allò de l'escena que li hagués cridat més l'atenció. S'ho han passat bomba i nosaltres també veient-los tan entusiasmats. Abans de marxar, des del tutorial en italià disponible al web del programa, hem vist tots junts el conte "El marcianet lleig" doblat a l'italià, i els ha agradat moltíssim. I ens hem acomiadat amb la promesa de seguir en contacte a través d'aquesta web, perquè els seus dibuixos ara viatjaran a Barcelona perquè a partir d'ells la il·lustradora Cristina Spano s'inspiri per crear un nou capítol pel nostre programa.
 


Arrivederchi? no!! Ci vediamo!! Fins aviat!! Gràcies pels vostres dibuixos i la vostra amabilitat. Continuem contacte a través del web. Esperem que l'any vinent, quan estrenem el conte de La bambina i la luna per als nens de Catalunya, ens tornem a veure per projectar-lo a la bilbioteca Salaborsa.

Salute!