No val aprofitar-se

Contes sobre el lideratge i la força de grup

Una escena del conte "En fullaraca, un monstre molt tendre"
Una escena del conte "En fullaraca, un monstre molt tendre"
Qui és més? Qui mana?  
 
En fullaraca, un monstre molt tendre

 
Què fa més por el monstre o el jaguar?



L'Emperador, el Sol, la Lluna i el Ruc tenen una responsabilitat, però això no vol dir que puguin fer el que vulguin i aprofitar-se'n fent servir els altres segons el seu caprici. El Rossinyol, la tribu Sioux i els animals de la granja es mereixen un bon tracte a canvi de la seva confiança.

 

El Rossinyol.Què fa la gent quan l'Emperador s'oblida del Rossinyol?
L'Emperador és una mica capritxós. Està acostumat a tenir tot el que vol. I així aconsegueix per al seu jardí l'ocell que millor canta de tot el regne. Però, quan li regalen un ocell mecànic, s'oblida del Rossinyol. La gent que abans també admirava el Rossinyol ara imita el cant de l'ocell mecànic per fer content l'Emperador. Però s'espatlla i l'Emperador cau malalt. Encara que ho hagués abandonat, el Rossinyol torna perquè es curi l'Emperador i per explicar-li què passa al seu imperi. El grup, la gent, els savis canvien de parer i estan a les ordres de l'Emperador capritxós. El Rossinyol es manté fidel a si mateix.

 


El Sol i la Lluna.Què fan el Sol i la Lluna per no barallar-se més?
Conta una llegenda sioux que hi va haver un temps en què el Sol i la Lluna també vivien a la Terra amb els homes, però, com que tots dos són molt diferents, es barallaven constantment. Un dia van decidir exposar cadascú les seves raons. Tots dos aportaven alguna cosa bona a la gent de les diferents tribus, però havien de resoldre el conflicte. Finalment se'n van anar al cel i es van repartir la feina. Encara que diuen que un sempre va darrere de l'altre.

 

El Ruc i la Somera. Quin animal de la granja s'assembla més al ruc?
Un ruc es creu el millor de tots els animals. I té la pensada d'obligar a tots els animals de la granja que siguin com ell. La somera, la seva companya, l'avisa que no és una bona idea i li demana que es fixi en ella si vol trobar algú igual i diferent alhora.