DIBUIXAR LA MÚSICA

Alumnes de l'escola pública Maria Mercè Marçal de Mataró participen en un taller d'Una mà de contes consistent a escoltar una peça del compositor Jordi

Alumnes de l'escola pública Maria Mercè Marçal de Mataró participen en un taller d'Una mà de contes consistent a escoltar una peça del compositor Jordi Cervelló i després dibuixar allò que els ha inspirat.

Els nois i noies de la classe de cinquè de primària de l'escola Maria Mercè Marçal difícilment oblidaran el matí del 30 de maig de 2013, quan la seva aula es va omplir de música i dibuixos que els van fer gaudir d'una singular i emotiva experiència, sorgida d'una col·laboració entre Una mà de contes i l'Editorial Boileau i protagonitzada molt especialment per l'eminent compositor Jordi Cervelló. Dues reporteres de l'Info K van ser-hitambé presents i van realitzar el reportatge Dibuixar la música.
 


Tot havia començat unes setmanes abans quan, motivada per la celebració del centenari de l'Editorial Boileau, especialitzada en música i molt compromesa amb la seva divulgació i pedagogia, es va dur a terme una reunió amb Una mà de contes per tal d'explorar vies de col·laboració. A proposta de l'editorial, es va concretar l'activitat "dibuixar la música" amb la participació activa d'un important músic del seu catàleg, reconegut tant per la seva brillant i dilatada obra com per la seva vocació pedagògica: Jordi Cervelló.

El taller va començar amb una breu presentació a càrrec de Manuel Barrios, director d'Una mà de contes, que va fer de mestre de cerimònies al llarg de tot el matí. Tot seguit Jordi Cervelló va proposar escoltar, amb total silenci i concentració, amb els ulls tancats, la peça que havia escollit. A continuació, els nens i nenes de la classe van anar als dotze ordinadors on havien de fer, per parelles, els dibuixos que la música els havia inspirat.
 


Com a resultat d'aquesta activitat es van obtenir dotze magnífics i sorprenents dibuixos, tan variats com els títols escollits: Viatge a la lluna (Oscar i Arnau); El curs del riu (Anna i David); Tranquilitat (Paula i Carla); Boda sonora (Marta i Maria); Fugida (Aroa i Victor); El desert (David Fl. I David Fg.); Ja ha acabat (Paula i Oscar); Mar profund (Elena i Irene); Natura i boira (Ari i Adrián); Vetllada d'amor al cementiri (Isabel i Adrià); Vida o mort (Arnau i Joel) i Boires (Adrià i Marc).
 


Una vegada fets els dibuixos inspirats per la peça, va prendre la paraula Jordi Cervelló per tal de comentar-la. Va explicar que era un scherzo (paraula italiana que significa broma) interpretat per un quartet de corda. Va comentar que una broma no sempre havia de fer riure... podia ser una broma pesada; que en ser interpretada per quatre instruments es produïa un diàleg entre ells i que això ens feia notar la gran quantitat de matisos i contrastos que contenia la composició. A part de l'explicació, Jordi Cervelló va sorprendre tothom quan va agafar el seu vell (i bell) violí i va interpretar diversos fragments musicals.
 


Després dels comentaris es va procedir a fer una segona tanda de dibuixos, que van estar influits clarament per les explicacions del compositor. Per exemple, les parelles que havien dibuixat Viatge a la lluna, Tranquilitat, Boda sonora, El desert, Fugida i Mar profund van dibuixar Contrastos, Broma pesada, El repte, Baralla de colors, Bromaaa i Emocions.
 


Dibuixar la música va tancar el cercle el dia següent quan, amb el Taller de sonorització d'Una mà de contes es va publicar una selecció dels dibuixos fets al taller acompanyats musicalment per la peça de Jordi Cervelló. De manera que obriu bé ulls i orelles i disposeu-vos a gaudir de Ja ha acabat, Viatge a la lluna, Boda sonora, Mar profund, Vetllada d'amor al cementiri, Boires.

Des d'Una mà de contes volem agrair la col·laboració entusiasta de tothom qui ha participat en aquesta experiència que esperem que es pugui dur a terme en més ocasions alhora que serveixi com a inspiració per a seguir "dibuixant la música" de totes les maneres, en tots els llocs i amb tots els formats possibles.