La por, sí o no? Aquesta no és la qüestió!

Què diríem si ens pregunten "t'agrada passar por"? Probablement una resposta ràpida seria "sí "o "no", però uns segons més tard diríem "depèn!!". De petits ens fa por la foscor i la percebem com un sentiment desagradable, però si estem asseguts amb un got de crispetes a la mà veient una pel·li de por, o si ens trobem ballant en una festa de Halloween, segurament la foscor ens agradarà, i molt! 

La diferència entre una situació i l'altra és la sensació de control. En Dani Jiménez ens ho explica en aquest vídeo a l'"Efecte wow".

El plaer de la por

La por és un sentiment que té moltes cares, és la responsable de la nostra supervivència, del nostre aprenentatge, és objecte d'estudis científics... i també és un negoci des de fa segles!  Al segle VIII a. C. a l'Odissea d'Homer hi podem llegir algunes escenes sinistres, és una prova que la por controlada ens agrada des de molt antic. I al segle XIX el terror ja era tot un gènere quan Frankenstein de Mary Shelley i més tard Dràcula de Bram Stoker van tenir un gran èxit.  


La psicòloga sanitària i directora de Senda, Verónica Antón ha explicat a "L'ofici d'educar" que "les emocions primàries molts cops van en pack i el fet que a través de jocs, disfresses o contes poguem jugar i riure de la por ens proporciona una eina d'elaboració i integració". Antón defensa aquesta manera d'experimenar: "Si jugo i espanto i passo a controlar aquesta por comença a aparèixer el plaer de la por, quan puc graduar quanta por vaig tenint o no". "Podem practicar esports de risc, com, tirar-nos d'un pont...i disfrutem d'aquesta por perquè hi ha una seguretat, és una experiència controlada i això ens permet disfrutar" conclou la terapeuta. 

Avui dia tenim moltíssims productes per divertir-nos amb la por: llibres, còmics, videojocs, sèries, pel·lícules, teatre, música, arts plàstiques, festes, escape room... La llista no s'acaba, igual que la nostra imaginació. 

Steve Spangler en aquest altre vídeo de Bricociència ens ensenya un munt de trucs científics per convertir una reunió d'amics en una fantàstica festa de por, això sí, ben controlada! 

 

 

Si vols saber-ne més, a la secció "Emociona't" de l'"InfoK" hi trobaràs més informació sobre la por i altres emocions.

Notícies relacionades