Aprendre sense sortir de casa

Activitats recomanades pel Departament d'Educació

Súper, les escoles estan tancades, però això no vol dir que estiguis de vacances. Segur que els teus mestres ja t'han enviat algunes tasques per fer a casa. Des del Departament d'Educació de la Generalitat ens han fet arribar aquestes propostes perquè puguis aprendre aquests dies. A veure què et semblen.

 

Educació infantil

1. Si ets dels més petits, juga molt. Pots fer construccions, disfressar-te, inventar històries amb titelles, llegir contes, jugar a cuinetes, muntar un circuit al menjador de casa o tot el que et passi per la teva imaginació.

2. Quan els teus pares puguin, podeu fer activitats junts, com ara:

- Llegir contes junts. Explicar-los quan l'acabeu o bé inventar-vos un final diferent.

- Si ja has llegit moltes vegades els contes que tens a casa, sempre pots visitar "Una mà de contes". No te'ls acabaràs.

 

Una mà de contes

 

- Tria una història o un conte que t'agradi i el representes amb titelles o bé actuant tu mateix.

- Deixa volar la teva imaginació: inventa una història i l'escrius o la dibuixes.

- Podeu fer un diari junts: explicar el que heu fet durant el dia, dibuixar, retallar i enganxar imatges. Mira aquest vídeo de l'Infok.

 

3. I què passa si el que necessites és moure't?

- Pots fer un circuit a casa amb obstacles;

- També pots fer gimnàstica: saltar amb els dos peus junts, a peu coix, rodolar, fer equilibris, fer algun challenge amb globus o pilota petita (10 tocs sense que caigui a terra).

- Fins i tot podries crear una diana i afinar la teva punteria.

4. Més coses: si t'agrada la ciència, pots veure tots els capítols del Dinàmiks o visitar aquests dos webs: Manual de experimentos i Aprenent amb les mans.

 

Dinàmiks


5. Els jocs de taula sempre són divertits: parxís, jocs de cartes, sudoku, trencaclosques...

6. I si vols fer alguna activitat amb pantalles digitals, què et semblen aquestes:

- Enregistra un vídeo o un àudio explicant un conte on un nen sigui protagonista. Després, el pots veure o escoltar amb els pares i comentar-lo.

- Demana als pares que et descarreguin alguna app didàctica. En trobareu algunes a Toolbox.

- També pots jugar a alguns dels jocs del web Edu365.

7. I ja per acabar, però igual d'important: pots ajudar a les tasques de la llar. Endreça la teva habitació, ajuda a parar i recollir la taula, pots ajudar els pares a cuinar i també a plegar i classificar roba.

Súper, tingues paciència, que això serà una mica llarg. Però segur que, amb totes aquestes idees tot serà més fàcil.

 

Educació primària

Si ja has començat la primària, segurament tindràs més deures que els més petits. Recorda que és molt important que juguis i passis temps amb els teus pares i els teus germans. Per això et recomanem que t'organitzis bé. Fer un horari amb les hores que dediques a fer deures i les hores que dediques a jugar, les hores que dediques a descansar i a estar amb la teva família i fer activitats conjuntes.

Si, després d'uns dies t'has quedat sense idees, apunta't aquestes:

1. Redacta un diari explicant què fas cada dia, amb les teves anècdotes, els teus dibuixos, retalls d'imatges,.. Explica com et sents després de tants dies sense veure els teus amics. Pots fer-lo manual o virtual;

2. Converteix-te en escriptor o escriptora i inventa contes, històries, poemes,... T'atreveixes a fer-ho en diferents idiomes?

3. I si fas un còmic? Planifica'l i dibuixa'l

4. Pots fer de periodista i enregistrar el teu propi informatiu radiofònic. O fer ràdio teatre i explicar una història dramatitzada.

5. Si prefereixes la imatge, mòbil, tauleta o càmera i comença a enregistrar moments del teu dia a dia. Fins i tot et pots atrevir a fer el teu propi Infok. Si el vols compartir, ja saps que el programa de la Laia Servera té aquest canal obert, l'"Explica'ns coses", o pots veure el que fan altres súpers com tu.

 

InfoK

 

6. Llegir és molt bon remei per superar estones d'avorriment. Atreveix-te amb llibres llargs com novel·les o juga a canviar els finals dels contes.

7. També pots començar a descobrir el món dels audiollibres,

8. Pots mirar pel·lícules que t'agradin o programes com l'InfoK, el Dinàmiks, el Manduka, Una mà de contes... També pots descobrir les peces digitals de l'"Avui aprenem" del Super3.

Avui aprenem

 

9. Visita museus virtuals i explica o dibuixa la teva visita. Busca informació d'alguna obra que t'hagi interessat i aprofundeix en l'autor

10. Converteix-te en actor o actriu per un dia i representa una obra de teatre. Si et fa vergonya, fes-ho amb titelles i, per què no?, sigues agosarat i dirigeix una obra on els pares i els germans siguin els actors.

11. També et pots convertir en periodista i preparar alguna entrevista sobre algun tema que t'interessi o alguna persona que admiris.

12. Comença a planificar unes vacances: itinerari, llocs a visitar...

13.Si ets de ciències i t'agraden les matemàtiques, a veure què et sembla això:

- Recull la temperatura cada dia a la mateixa hora durant dues o tres setmanes. Quan ho tinguis anotat, pots fer una gràfica. Per cert, si no tens termòmetre, pots consultar el web del Servei Meteorològic de Catalunya.

- Observa els objectes que tens per casa. Segur que trobes formes geomètriques per tot arreu. Què et sembla identificar-les i fer-ne un àlbum fotogràfic? O una presentació amb alguna eina digital.

- Fes una llista de desitjos amb objectes o aliments que t'agradaria comprar. Encara que siguin impossibles! Compara el preu en les diferents botigues on line: on està més barat, on està més car i calcula quant et pots estalviar en funció d'on els compris.

- Ara entra en els catàlegs d'alimentació d'algunes botigues i busca les ofertes: 3x2, segona unitat a meitat de preu... Intuïtivament, primer, deicideix quina és la millor, després calcules els percentatges de descompte i comproves si has encertat o no.

- Si encara necessites més activitats, no oblidis visitar el web d'Edu365 i l'Aprenent geometria.

14. I ara converteix-te en un científic i apunta:

- Investiga sobre els virus: què són? Com són? Quins tipus hi ha? Què és el coronavirus? A qui afecta? A tots els països? Els antibiòtics serveixen per lluitar contra el virus? Per què no hi ha vacunes? Quina diferència hi ha entre un antiviral i una vacuna? Quan tinguis tota la informació pots elaborar una cartolina o una presentació i fer una exposició a la família. Si necessites informació, recorda l'especial de l'InfoK sobre el coronavirus.

 

- També pots investigar al voltant de les vacunes: què són? Com funcionen? Per què és convenient vacunar-se?

- I, sense preocupar-te molt, pots consultar cada dia la informació que donen els mitjans de comunicació i el Departament de Salut. Fes un comentari diari sobre la situació en un blog, per exemple, en vídeo, per escrit...

15. Pots visitar ciutats i llocs del món a través del Google Earth;

16. Fer ciència amb els experiments que trobaràs al Dinàmiks i també a Manual de Experimentos Edelin Bravo;

17. Jugar amb jocs de taula com ara el tangram, el lego, robots, maquetes,...

18. Imaginar i fer hipòtesis i recerca de com seran les ciutats del futur (smart cities) i també les escoles del futur (smart school)

19. Si vols treballar amb el mòbil i la tauleta, et proposem:

- que enregistris un conte o una cançó, l'escolteu a casa i analitzeu com la podríeu millorar o fer-la diferent;

- amb l'ajuda dels pares, et pons instal·lar alguna app educativa referenciades al web Toolbox;

20. i, ja per acabar, però també molt important, ajuda la teva família: col·labora en la neteja de la llar, endreça la teva habitació, ajuda a parar i desparar taula, a plegar la roba o, per què no, sorprèn els teus amb una recepta del Manduka.
 
Una mà de contes