Un clàssic nipó

Sushis variats

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ingredients:

  • 400 g d'arròs per a sushi 
  • 1 paquet d'alga nori (per fer sushis)  
  • 1 mango al punt  
  • 1 alvocat 
  • Barretes de cranc 
  • 1 filet net de salmó  
  • Cues de llagostí pelades 
  • Vinagre d'arròs o de poma 
  • Salsa de soja 
  • Llimona  
  • Sucre 
  • Sal 

Elaboració 

 

Com fer l'arròs per al sushi

1. Poseu l'arròs en un bol amb aigua freda, remeneu-lo i renteu-lo bé. Escorreu-lo al damunt d'un colador. Torneu a repetir l'operació un o dos cops més, fins que l'aigua sigui clara. 

2. Poseu l'arròs en un cassó i cobriu-lo amb un dit de gruix aproximadament d'aigua freda per sobre l'arròs. Tapeu-lo i poseu-lo a foc mitjà. Un cop comenci a bullir, abaixeu el foc al mínim i deixeu-lo uns 12 minuts sense destapar. Un cop passat aquest temps, traieu-lo del foc i deixeu-lo reposar uns 10 minuts. 

3. Poseu en un cassó dues cullerades de vinagre d'arròs, una cullerada de sucre i una de sal. Bulliu-ho fins que la sal i el sucre es dissolguin. 

4. Passat el temps, aboqueu l'arròs en una safata i afegiu-hi el preparat anterior com si s'amanís. Esteneu l'arròs perquè es refredi més ràpid i deixeu-lo temperar. 

 

Com preparar els altres ingredients

1. Peleu i talleu el mango i l'alvocat a tires de mig centímetre de gruix aproximadament. Talleu les barretes de cranc per la meitat longitudinalment.  

2. Col·loqueu l'alga nori a sobre d'una estoreta (makisu en japonès), perquè ens permeti donar-li forma de caneló). 

3. Mulleu-voa els dits per evitar que se'ns enganxi l'arròs. Seguidament, esteneu l'arròs amb les mans per tota la superfície de l'alga, deixant 2 cm per cada costat i fent una capa de mig centímetre de gruix. 

4. Col·loqueu a la part del mig de sobre l'arròs, i en forma de línia, les barretes fins a fer una línia d'un costat a l'altre. Poseu en el mateix sentit unes tires de mango i alvocat. 

 

Com enrotllar-lo per fer makis

1. Comenceu a enrotllar amb l'ajut de l'estoreta, girant-la procurant que no es mogui el farcit, i continueu amb les mans sempre exercint una mica de pressió fins a formar un caneló o cilindre. 

2. Agafeu el caneló (maki) i col·loqueu-lo a sobre d'una fusta. Amb el ganivet talleu el rotlle per la meitat, a continuació, talleu a rodanxes no superiors a 2 cm. 

 

Com fer niguiris

1. Assegureu-vos que el salmó no té espines. Talleu-lo a porcions llargues de 4-5 cm d'ample i uns 2 cm de gruix. Posteriorment talleu-lo a làmines fines. 

2. Claveu un escuradents a través de la cua del llagostí i fer-les bullir uns 30-40 segons en un cassó amb aigua. Escorreu-les i refredeu-les i treure l'escuradents. Talleu perpendicularment les cues per poder obrir-les en forma de papallona. 

3. Mulleu-vos les mans amb aigua i feu-ne boles de la mida d'una nou, amb el palmell de la mà.  

4. Disposeu-les a sobre un plat. Poseu sobre algunes boles d'arròs una làmina de salmó i, en altres, un llagostí. 

5. Serviu l'assortiment de sushi, acompanyat amb un bol petit amb la salsa de soja barrejada amb unes gotes de suc de llimona. 

 

Observacions  

  • A diferència del que pensem, el sushi no és un plat japonès. Va sorgir a la Xina cap al segle IV a. C., per la necessitat que es tenia de conservar el peix. El sushi no és peix cru. En el seu origen, el sushi és l'arròs amanit amb vinagre, sucre i sal. Podríem afegir-hi qualsevol ingredient i seguiria sent sushi. 
  • Una de les parts mes divertides de menjar sushi rau en la forma com intentem agafar-lo entre dos bastonets xinesos, els intentem sucar amb la salsa i finalment menjar-los. 
  • El consum de peix és de gran importància per a la salut dels infants i és essencial per al seu desenvolupament, que comença en l'embaràs i continua durant la primera infància i l'adolescència.  
  • Si el salmó no l'hem comprat ja congelat i el volem consumir en cru, caldrà congelar-lo a -20 ºC durant un mínim de 5 dies al congelador de casa. Alerta amb l'anisakis!