Una recepta a tres

Mandonguilles de mar

Ingredients:

  • 500 g peix o espines per fer brou
  • 400 g de peix blanc en filets i sense espines (orada, lluç o llobarro)
  • 200 g de musclos
  • 150 g de llagostins
  • 1 ou
  • farina
  • 1 llesca de pa fregit
  • 1 grapat d'ametlles torrades
  • julivert 
  • oli d'oliva verge extra
  • llorer
      Pel sofregit:
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 4 tomàquets
  • Mig pebrot verd
  • sal
  • pebre

 

Elaboració:

1. Per fer el brou, renteu el peix (pot jugar amb els peixos i fer-los fer ganyotes ) i les espines amb aigua freda i poseu-ho en un cassó amb un litre d'aigua. Poseu la fulla de llorer.

2. Feu-ho bullir lentament durant 20-25 minuts. Amb una cullera aneu traient l'escuma que es va formant a la part superior del brou. Reserveu-lo i coleu-lo.

3. Per fer el sofregit, peleu la ceba, talleu-la per la meitat i ratlleu-la amb un ratllador al damunt d'un plat fons. Aquestes elaboracions es conserven perfectament 2-3 dies a la nevera i permeten congelació. Es ideal conservar-ho en porcions petites per fer-ne ús en funció del que vols fer i de la gent que hi ha a casa.

4. Peleu els alls i piqueu-los amb un ganivet.

5. Renteu el pebrot, disposeu-lo damunt de la taula de tall i talleu-lo a tires. Talleu tires ben primes procurant que no se us desmunti, i seguidament piqueu-lo en sentit invers amb un ganivet. D'aquest tipus de tall es diu Brunoise.

6. Renteu els tomàquets i talleu-los per la meitat. Ratlleu-los de la mateixa manera que la ceba.

7. En una paella amb un raig d'oli d'oliva, poseu-hi l'all, la ceba i el pebrot, un polsim de sal, pebre i remeneu-ho. Sofregiu-ho tot plegat a mig foc durant 10-15 minuts. Si veieu que es comença a cremar, abaixeu el foc i afegiu unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniformement.

8. Afegiu el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho coure a foc molt suau durant 10 minuts més.

9. Per fer les mandonguilles, agafeu els filets de peix, assegureu-vos que no tinguin cap resta d'espina. Disposeu-los estirats al damunt de la taula de tall, talleu-los a tires ben fines i després piqueu-ho ben menut. Si ho preferiu, podeu fer-ho amb un robot de cuina (el convidat el pot tallar i ella amb batedora de got).

10. Poseu-lo en un bol, afegiu-hi una mica d'ou batut i un polsim de farina. Poseu-ho a punt de sal i pebre.

11. Tapeu-ho i deixeu-ho reposar uns 30' minuts a la nevera perquè prengui força.

12. Amb l'ajuda de dues culleres (es pot fer amb les mans directament si estan ben netes) feu porcions de peix de la mida d'una pilota de ping-pong. Les enfarineu i els doneu forma de bola amb les mans (primer les enfarinem i després li donem forma de bola? Es pot fer de dues maneres, és perquè no s'enganxi a les mans).

13. Afegiu mig litre de brou al sofregit i o deixeu bullir un parell de minuts.

14. Afegiu-hi les mandonguilles, els musclos i els llagostins (han d'estar rentats amb aigua freda durant uns segons).Tapeu la cassola i deixeu-ho coure molt suaument uns 5 minuts.

15. Prepareu una picada posant en un morter les ametlles pelades, el julivert, el pa i un polsim de sal.

16. Trinxeu-ho be amb la mà de morter fins a fer una pasta (mentre tritura al morter pot ballar "La Manduka").

17. Afegiu-la al guisat, ho remeneu, ho deixeu coure un parell de minuts mes. Ho proveu de sal i ho serviu.

Observacions

Demaneu al vostre peixater de confiança quin es el millor peix segons la temporada. Podeu utilitzar també calamar, sèpia, verat, lluç, rap, bacallà fresc o salmó.

Si vols trinxar la carn amb robot, no la tinguis molta estona triturant perquè no se't faci una pasta.

Recorda coure les mandonguilles a foc molt baix perquè no es trenquin.

També les pots fregir una mica abans en una paella amb un fil d'oli.

El consum de peix és de gran importància per a la salut dels infants i és essencial per al seu desenvolupament, que comença en l'embaràs i continua durant la primera infància i l'adolescència.

Les mandonguilles solen ser una manera atractiva per presentar i potenciar el consum de peix entre els infants.

La recomanació de peix és de 3-4 racions a la setmana. Combinant peix blau i peix blanc.