Tradicional i cruixent

Macro-empanades de vedella amb bolets

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ingredients per a dues empanades:

La massa 

  • 250 g de farina  
  • 50 g de llard de porc  
  • 1/2 tassa d'aigua   
  • Sal   

 

 El farcit 

  • 400 g de carn picada de vedella 
  • 1/2 pebrot vermell 
  • 1 ceba 
  • Un tros de carbassó 
  • 2 dents all  
  • Bolets de temporada (100g si son frescs o 15 g si son secs)  
  • 100 g de tomàquet fregit  
  • Condiment d'ají mòlt  
  • Herbes provençals en pols 
  • 1 ou 
  • Oli d'oliva verge extra  
  • Sal i pebre 

 

La picada

  • 20 g de fruits secs torrats i pelats 
  • 1 galeta petita 
  • Julivert fresc  

Elaboració 

 

La massa: 

1. Escalfeu en un cassó l'aigua i el llard fins que es fongui. Passeu per un sedàs la farina i poseu-la, junt amb la sal, en un vol ample.  

2. Afegiu el líquid tebi i amasseu-ho fins fer-ne una bola suau. Tapeu-ho i deixeu-ho reposar i que agafi consistència un mínim de 4 hores.  

 

El farcit: 

1. Peleu i piqueu la ceba i els alls. Renteu i talleu a daus petits el carbassó i el pebrot. 

2. Poseu a hidratar els bolets en un recipient amb aigua tèbia.    

3. Escalfeu una paella amb un raig d'oli i sofregiu l'all i la ceba durant 5 minuts a foc mig.  

4. Poseu la carn i la resta de verdures. Remeneu-ho i ho deixeu sofregir tot plegat uns 10-15 minuts. 

5. Mentrestant, escorreu i trossegeu, si s'escau, els bolets. 

6. Afegiu-los al sofregit, poseu les herbes, l'ají i el tomàquet fregit. Remeneu-ho tot plegat i abaixeu el foc. 

7. Feu una picada amb els fruits secs, la galeta i unes fulles de julivert. Afegiu-la al guisat, remeneu-ho i poseu a punt de sal i pebre. Ha de quedar més aviat sec per poder treballar-ho com a farsa. Reserveu-ho.    

 

Acabament: 

1. Per formar les dues empanades, talleu un tros de la massa i amb un polsim de farina estireu-la d'un gruix de 3mm aproximadament fins fer-ne un rectangle d'uns 20 cm de llarg i 10 cm d'ample. 

2. Poseu el farcit al mig deixant espai als marges per poder tancar-ho com un sobre allargat. 

3. Pinteu els marges amb ou batut, tanqueu-la i doneu-li forma d'empanada allargada. 

4. Repetiu el mateix procediment amb la resta de la massa, obtenint dues empanades en total. 

5. Poseu-les al damunt d'una safata de forn amb un paper antiadherent i pinteu-les per sobre. 

6. Coeu-les durant 10 minuts a 180 ºC fins que estiguin daurades. 

 

Observacions  

  • Empanada: una preparació actualment tendència. Cada cop en trobem més establiments especialitzats en fer-ne.  
  • Les empanades s'estan globalitzant com un dels estàndards culinaris representatius de certs països (com ho seria la pizza d'Itàlia en les grans cadenes de menjar a domicili). En el cas de les empanades podríem trobar la representació d'Argentina. 
  • Cada província d'Argentina té la seva! I no estem parlant de quatre o cinc tipus, estem parlant de 23! Amb diferències entre elles tant de format com de ingredients.  
  • I com distingeixen una d'una altra? A l'Argentina cada repunt significa un farciment, encara que pot variar el seu significat segons cada regió. Una altra forma més moderna de distingir-les és amb segells amb les inicials, sobretot en les industrialitzades. 
  • A nivell nutricional l'empanada ens aporta hidrats de carboni i greixos a través de la massa, que depenent del farciment podria arribar a representar un àpat complet si li incorporem verdures i algun tipo d'aliment proteic (carn, peix, marisc, llegums o ous). Com és el cas de la recepta proposada avui.