Manduka

El programa s'emet Divendres, a les 20.00
Dissabte, a les 9.00 i a les 19.30
Diumenge, a les 15.30
Una gran combinació: pasta i llegums!

Lasanya per a tothom

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Ingredients:

 

  • 400 g de llenties cuites petites
  • Una copa de vi blanc (opcional)
  • 6-8 plaques de lasanya precuites
  • Un tros de formatge curat
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Una mica de gingebre

      Per al sofregit:

  • 2 cebes
  • 2 alls
  • 6 tomàquets vermells

      Per a la beixamel

  • 15 g de farina
  • 15 g de mantega
  • 250 ml de llet
  • Nou moscada

Elaboració:

1. Hidrateu la pasta de lasanya en un recipient amb abundant aigua calenta seguint les instruccions del fabricant.

2. Escorreu-les amb molt de compte que no es trenquin i disposeu-les al damunt d'una superfície plana. Assequeu-les una mica amb un paper absorbent.

3. Per fer el sofregit, peleu la ceba, talleu-la per la meitat i ratlleu-la amb un ratllador al damunt d'un plat fons.

4. Peleu els alls i piqueu-los amb un ganivet.

5. Ratllem una mica de gingebre per sobre.

6. Renteu els tomàquets i talleu-los per la meitat. Ratlleu-los de la mateixa manera que la ceba.

7. En una paella amb un raig d'oli d'oliva, afegiu-hi l'all i la ceba, poseu-hi un polsim de sal, pebre i remeneu-ho. Sofregiu-ho tot plegat a foc mig durant 10-15 minuts. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i afegiu-hi unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.

8. Afegiu-hi el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho coure a foc molt suau durant 10 minuts més.

9. Poseu-hi el vi, remeneu-ho i deixeu-ho reduir fins que s'evapori totalment l'alcohol.

10. Aboqueu les llenties escorregudes, aixafant-les lleugerament perquè quedi similar al farcit d'una lasanya tradicional. Poseu-ho a punt de sal i pebre. Reserveu-ho.

11. Per a la salsa beixamel, foneu la mantega en un cassó, afegiu-hi la farina i sense parar de remenar coeu-ho tot plegat uns minuts a foc baix. Aneu-hi afegint la llet calenta a poc a poc mentre aneu remenant-ho amb un batedor perquè no es facin grumolls.

12. Coeu-ho tot plegat uns 10 minuts a foc suau sense parar de remenar fins que la salsa estigui ben fina i amb la consistència desitjada. Ratlleu una mica de nou moscada i salpebreu-ho.

13. Per muntar la lasanya, disposeu en una safata untada amb unes gotes d'oli capes de pasta i farcit de llenties. Acabeu-ho amb una capa de final de pasta i cobriu-ho amb la salsa beixamel.

14. Ratlleu el formatge pel damunt i poseu-ho al forn a 180º fins que tingui color.

15. Traieu-la del forn, espereu que es refredi una mica i serviu-la.

 

Observacions:

Podeu variar els llegums per al farcit: mongetes blanques petites, pèsols, cigronets menuts cuits o una barreja de tots.

Podeu condimentar el farcit amb orenga, curri o alfàbrega trinxada.

Podeu aprofitar el sofregit per fer canelons de la mateixa manera.

Si us en sobra, congeleu-lo en un recipient tancat.

Els llegums són un producte de gran versatilitat. Els podem trobar en sopes fredes, amanides, patés, com a farciment (com és el cas d'aquesta recepta de lasanya), salses, postres...

La recomanació de consum de llegums és de 2-4 racions a la setmana.

A gairebé totes les comarques de Catalunya se'n cultiva algun tipus. Són un valuós producte des del punt de vista nutricional, ens aporta fibra, hidrats de carboni, proteïnes, minerals...

El consum de llegums (en aquest cas les llenties) juntament amb cereals o els seus derivats (com la pasta) ens aporta una combinació d'aminoàcids que fan el que es denomina "proteïna d'alt valor biològic", és a dir, de la mateixa qualitat que la de la carn o de l'ou.

 

Relacionats

Vídeos relacionats