Ensaladilla per un tub
Ingredients:
- 3 carbassons mitjans
- 2 patates
- 1 pastanaga
- 1 pebrot vermell
- Un grapat de pèsols
- 1 pot petit d'ous de salmó (opcional)
- Sal, pebre
- Per a la maionesa:
- 1 ou
- 200 g oli d'oliva verge
- 1 llimona
- Sal
Elaboració:
1. Renteu i talleu els carbassons a porcions de 3 cm de llarg aproximadament.
2. Amb un bolejador o una cullera, buideu l'interior el màxim que pugueu fins a obtenir minicistelles o cassoletes que després omplirem.
3. Guardeu la polpa interior per a altres ocasions.
4. Poseu el pebrot sencer i net al damunt d'una safata de forn i escaliveu-lo durant 25-30 minuts a 170 ºC fins que s'hagi torrat de l'exterior.
5. Un cop cuit, deixeu-lo refredar, peleu-lo i traieu-ne les llavors. Piqueu-lo ben menut amb un ganivet. Reserveu-lo.
6. Peleu les patates i la pastanaga, talleu-les a rodelles d'un dit petit de gruix. Talleu cada rodella a bastons com si fossin patates fregides i cada bastó a dauets petits.
7. Poseu un cassó amb abundant aigua a bullir. Afegiu-hi un polsim de sal i tireu-hi la verdura. Deixeu-ho bullir fins que siguin tendres, uns 10-12 minuts.
8. Escorreu-ho amb un colador i reserveu-ho.
9. Per coure les cassoletes al vapor poseu en un cassó dos dits d'aigua. Poseu un colador que s'ajusti al cassó i s'aguanti pel marge. Poseu-ho a bullir a foc mitjà.
10. Disposeu les cassoletes al damunt del colador i tapeu el cassó amb un plat o una tapa.
11. És important que l'aigua no toqui el colador. És el vapor que sorgirà de l'aigua bullent el que courà les cassoletes.
12. Coeu-les durant 5-7 minuts fins que, quan punxeu la base de la cassoleta, veieu que està una mica tendra. Traieu-les i espereu que es refredin.
13. Per fer la maionesa, poseu l'ou a temperatura ambient en un recipient alt. Afegiu-hi l'oli d'oliva verge, un polsim de sal i unes gotes de suc de llimona. Introduïu un braç elèctric a dins i, sense moure'l, deixeu que vagi emulsionant.
14. A poc a poc, aneu pujant el braç per ajudar que vagi emulsionant fins a obtenir la textura de maionesa.
15. Amaniu l'ensaladilla amb sal i pebre i barregeu-hi la maonesa.
16. Ompliu les cassoletes de carbassó amb l'ensaladilla.
17. Acabeu el plat amb una mica de caviar de salmó per sobre i serviu-ho.
Observacions:
Podeu prescindir dels ous de salmó o canviar-los per ous de truita o areng.
Si no voleu coure les cassoletes al vapor, podeu bullir-les uns minuts però a foc lent, procurant que no es desfacin.
Aquestes cassoletes admeten molts tipus de farcits, freds o calents (salsa bolonyesa, saltat de bolets, puré de llegums, formatge fos...).
Podem aprofitar la part interior extreta del carbassó per cuinar-la també al vapor i incorporar-la com una verdura més a l'ensaladilla.
En aquesta recepta juguem amb la creativitat! Donem al carbassó una forma útil per poder-lo farcir i menjar-lo amb les mans o amb coberts.
Pot ser un bon aperitiu per a casa quan tenim convidats.
Implícitament fomentem el consum de verdures, ja que és una manera divertida de transformar-ne una, farcir-la amb més verdures o al gust, i menjar-la de forma diferent.
De carbassó en podem trobar pràcticament tot l'any al mercat; tot i això, la seva temporada a les nostres terres és de maig a octubre.