Cigrons o llenties?

Llegums tunejats

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ingredients:

  • 200 g de mongetes blanques de Santa Pau cuites
  • 2 cebes de Figueres
  • 2 grans d'all
  • 1 ceba tendra
  • 1 pastanaga
  • 1 enciam tipus Trocadero (de fulles tendres)
  • 1 grapat de tomàquets xerri
  • 1 grapadet de blat de moro torrat
  • Per a la salsa de iogurt:
  • 1 iogurt
  • 1 llimona
  • Unes fulles de menta fresca
  • Oli d'oliva verge
  • Sal, pebre

Elaboració:

1. Peleu les cebes de Figueres i els grans d'all.

2. Talleu per la meitat les cebes i disposeu cada meitat per la base al damunt d'una taula de tall.

3. Feu-ne tires ben primes procurant que no se us desmunti i seguidament piqueu-la en sentit invers amb un ganivet.

4. Un cop tenim ben picada la ceba, reserveu-la.

5. Amb la part ampla de la fulla del ganivet, aixafeu una mica els grans d'all. Això afavorirà que es puguin picar més bé. Piqueu-los amb el ganivet i reserveu-los.

6. En una paella amb un raig d'oli d'oliva verge, hi afegiu l'all i la ceba picada, hi poseu un polsim de sal i pebre, i ho remeneu. Sofregiu-ho tot plegat a foc mitjà durant 10-15 minuts. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i hi afegiu unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.

7. Un cop cuit, reserveu-ho i deixeu-ho refredar.

8. Renteu i peleu la ceba tendra. Talleu-la per la meitat i piqueu-la tan menuda com pugueu.

9. Renteu i peleu la pastanaga amb un pelador i ratlleu-la amb un ratllador.

10. Esbandiu i escorreu bé les mongetes.

11. En un recipient, barregeu-les amb el sofregit de ceba, la ceba tendra i la pastanaga. Talleu per la meitat els tomàquets i afegiu-los-hi.

12. Amaniu-ho tot plegat amb sal, pebre i un raig d'oli d'oliva verge. Remeneu-ho.

13. Agafeu el blat de moro i trinxeu-lo lleugerament amb un morter. No cal que estigui gaire  trinxat. Afegiu-lo al recipient dels llegums.

14. Desfulleu amb les mans l'enciam, renteu i escorreu bé les fulles i poseu-les en un plat.

15. Per a la salsa de iogurt, aboqueu-lo en un vol, afegiu-hi unes gotes de suc de llimona, sal, pebre i un raig d'oli d'oliva verge. Renteu, assequeu i piqueu amb el ganivet les fulles de menta i afegiu-les a la salsa. Remeneu-ho un altre cop.

16. Serviu l'amanida de llegums en un plat i les fulles en un altre, per tal que cadascú agafi una fulla d'enciam com a base, hi posi una cullerada d'amanida de llegums a sobre i s'ho amaneixi amb una mica de salsa de iogurt.  Ja podeu fer-ne una espècie de farcellet i degustar-ho.

 

Observacions

Podeu variar el tipus de llegum (cigronets petits, llenties, pèsols...) procurant que no siguin gaire grans.

També podeu fer barreges de diverses llegums alhora.

Podeu afegir-hi trossets de pernil dolç, pipes o fruits secs picats, altres tipus de verdura de temporada al gust...

A l'hora de menjar, aquesta recepta és ideal per fomentar el menjar en família. El fet de tenir diferents parts del plat al mig de la taula i fer que cadascú se'l confeccioni a la seva manera és ideal per fer dels àpats tot un joc.

A més a més, menjar amb les mans és molt divertit! Però recordeu-ho: sempre hem de tenir una bona higiene i rentar-nos-les abans de seure a taula.

La salsa de iogurt presentada en aquesta recepta és ideal per fomentar el consum de làctics dins la nostra alimentació. És molt fàcil i ràpida de fer i la podeu condimentar amb aquelles espècies i/o herbes aromàtiques que més us agradin per donar un toc cada cop diferent als vostres plats.