InfoK
El programa s'emet
De dilluns a dijous, a les 19.30

Què podem llegir per entendre la lluita contra el racisme als EUA?

Us recomanem llibres i còmics per saber més de la història de la defensa dels drets civils de la població negra en territori nordamericà

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Arran de la mort de George Floyd, un home de raça negra, a mans de la policia, fem una tria d'alguns llibres i còmics que podeu llegir per saber-ne més del problema del racisme als Estats Units.

Comencem amb una història de valents! L'Elizabeth és una de les primeres alumnes negres que es va atrevir a anar a una escola del sud dels Estats Units que, fins l'any 1957, era exclusiva per a blancs. Ella i vuit estudiants més van rebre tota mena d'insults i atacs racistes. Fins que el president d'aleshores, que es deia Eisenhower, va dir que allò era una vergonya i va ordenar a l'exèrcit que els protegís. I ja ningú es va atrevir a molestar-los més. Això va passar en una ciutat que es diu Little Rock, a Arkansas, i allà ara hi ha un monument als 9 nois i noies que es van atrevir a acabar amb aquella discriminació tan injusta.

Aquesta història és la que explica el primer llibre que us recomanem: la novel·la "Sweet Sixteen". L'autora és Annelise Heurtier, la traducció al català l'ha fet Montserrat Franquesa, i l'ha publicat fa poc Pagès Editors.

 

       

Una altra valenta va ser Rosa Parks. Va ser la primera a atrevir-se a seure en un dels seients reservats només per a blancs a l'autobús. La van detenir, però gràcies a ella van començar moltes protestes per acabar amb aquella discriminació. La seva història la teniu en llibres com aquests: "L'autobús de la Rosa" o "La vida rebel de Rosa Parks".

 


O també aquestes altres biografies, sempre il·lustrades amb dibuixos xulíssims.

 

 

Una altra gran dona va ser Harriet Tubman. A l'època que encara hi havia esclaus, ella va ajudar perquè s'escapessin i fugissin cap a la llibertat. A la col·lecció "Petita i gran", de l'editorial Alba, no fa gaire que han publicat la seva vida, amb dibuixos.

 


De Martin Luther King ja us n'hem parlat. Va ser un dels gran lluitadors pels drets dels negres als Estats Units i teniu a l'abast un munt de llibres dedicats a ell. En trobareu en català i en castellà. La majoria porten il·lustracions i estan adaptats per a totes les edats. Apunteu, per exemple, "Em dic Martin Luther King", o "El defensor de la igualtat".

 

 

 


I acabem amb un còmic: es diu "March", i és la vida d'un dels seguidors de Martin Luther King: John Lewis. Es va fer polític i va lluitar pels drets dels negres. I l'any 2010, el president Obama li va donar el premi més important del seu país: la Medalla de la Llibertat.