InfoK

Celebrem el Dia Mundial dels Oceans

El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans
El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans

Aquest dilluns vam celebrar el Dia Mundial dels Oceans, una data molt important perquè serveix per reflexionar tots plegats sobre la importància que tenen els mars per al nostre planeta. Els oceans són, per exemple, els grans reguladors del clima, i també ens proporcionen la major part de l'oxigen que respirem i molts dels aliments que mengem. 

A l'"InfoK" ens hem volgur sumar a la celebració d'aquest dia mundial recordant alguns dels problemes que tenen els oceans.

Si el nostre planeta és blau, és gràcies als oceans, una gran massa d'aigua que cobreix el 70% de la superfície del nostre planeta, i on viuen des de criatures microscòpiques fins als animals més grans que us podeu imaginar: les balenes blaves! L'oceà, des de fa milers i milers d'anys, ens ha proporcionat aliments, energia i, fins i tot, l'aire que respirem; i ha regulat el clima amb què vivim. Però, a canvi, no l'hem tractat gaire bé. 

El desgel dels pols, la sobrepesca de moltes espècies, la contaminació dels residus plàstics... són alguns dels problemes que afecten els oceans, i per lluitar contra tot això va néixer el Dia Mundial dels Oceans. Cal pensar-hi tot l'any, però cada 8 de juny, especialment, es fan un munt d'accions i campanyes. La d'aquest 2020 se centra a demanar a tots els països que arribin a un acord per protegir, almenys, el 30 per cent de tots els oceans. O sigui, que no s'hi pugui pescar, ni fer-hi cap activitat humana, per garantir que tots els animals hi puguin viure tranquils.

 

 


 

Els narvals, els "unicorns del mar"

Un dels animals que, durant molts anys, va ser molt perseguit, és el narval. És un mamífer aquàtic, de la família dels cetacis, o sigui que és parent de les balenes. La seva principal característica és aquesta mena de banya que tenen al front, i que els fa uns animals únics. Però, atenció!, no és una banya, sinó un ullal, una llarga dent de la mandíbula superior, que habitualment només els creix als mascles, i que pot arribar a fer dos metres de llarg! 

Es pensa que va ser aquest ullal el que va donar origen a la llegenda dels unicorns. Durant molts anys, els caçaven per això, per vendre'n l'ullal com si fos una banya d'unicorn, i deien que servia de remei per a malalties. Per això van estar a punt d'extingir-se i actualment pescar-ne està totalment prohibit. Només es permet que els inuits, els habitants del cercle polar àrtic, en cacin alguns, perquè formen part de la seva dieta habitual. I precisament han estat els caçadors inuits els que han ajudat els científics a aconseguir les primeres gravacions dels sons que fan els narvals. En aquest vídeo els podeu sentir:

 


Si voleu saber més coses sobre els oceans i la vida que acullen, us recomanem la web "L'oceà a casa". L'ha fet l'Institut de Ciències del Mar i hi trobareu un munt d'informació i d'activitats sobre temes com ara les meduses, els vaixells oceanogràfics, els animals marins o els pols.

Per a més informació aquí teniu el nostre Especial mars i oceans.

Anar al contingut