InfoK
El programa s'emet
De dilluns a dijous, a les 19.30

Celebrem i reflexionem en el Dia Mundial dels Oceans

Si el nostre planeta és blau, és gràcies als oceans, una gran massa d'aigua que cobreix el 70% de la superfície del nostre planeta

El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans
El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans

El 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans, que són, per exemple, els grans reguladors del clima, i també ens proporcionen la major part de l'oxigen que respirem i molts dels aliments que mengem. Però cada cada dia cal valorar la importància que tenen els mars per al nostre planeta

A l'"InfoK" ens hem volgut sumar a la celebració d'aquest dia mundial recordant alguns dels problemes que tenen els oceans.

Si el nostre planeta és blau, és gràcies als oceans, una gran massa d'aigua que cobreix el 70% de la superfície del nostre planeta, i on viuen des de criatures microscòpiques fins als animals més grans que us podeu imaginar: les balenes blaves! L'oceà, des de fa milers i milers d'anys, ens ha proporcionat aliments, energia i, fins i tot, l'aire que respirem; i ha regulat el clima amb què vivim. Però, a canvi, no l'hem tractat gaire bé. 

El desgel dels pols, la sobrepesca de moltes espècies, la contaminació dels residus plàstics... són alguns dels problemes que afecten els oceans, i per lluitar contra tot això va néixer el Dia Mundial dels Oceans. Cal pensar-hi tot l'any, però cada 8 de juny, especialment, es fan un munt d'accions i campanyes. 

 


 

Els narvals, els "unicorns del mar"

Un dels animals que, durant molts anys, va ser molt perseguit, és el narval. És un mamífer aquàtic, de la família dels cetacis, o sigui que és parent de les balenes. La seva principal característica és aquesta mena de banya que tenen al front, i que els fa uns animals únics. Però, atenció!, no és una banya, sinó un ullal, una llarga dent de la mandíbula superior, que habitualment només els creix als mascles, i que pot arribar a fer dos metres de llarg! 

Es pensa que va ser aquest ullal el que va donar origen a la llegenda dels unicorns. Durant molts anys, els caçaven per això, per vendre'n l'ullal com si fos una banya d'unicorn, i deien que servia de remei per a malalties. Per això van estar a punt d'extingir-se i actualment pescar-ne està totalment prohibit. Només es permet que els inuits, els habitants del cercle polar àrtic, en cacin alguns, perquè formen part de la seva dieta habitual. I precisament han estat els caçadors inuits els que han ajudat els científics a aconseguir les primeres gravacions dels sons que fan els narvals. En aquest vídeo els podeu sentir:

 


Si voleu saber més coses sobre els oceans i la vida que acullen, us recomanem la web "L'oceà a casa". L'ha fet l'Institut de Ciències del Mar i hi trobareu un munt d'informació i d'activitats sobre temes com ara les meduses, els vaixells oceanogràfics, els animals marins o els pols.

Per a més informació aquí teniu el nostre Especial mars i oceans.