TV3, logotip de TV3

Super3

  • Vídeos
  • Jocs
  • English
  • Música
  • Més Super3
  • El meu clubEl meu club
  • El meu clubSurt de l'espai privat

imatge capçalera Aprenem a conviure. Tothom contra l'assetjament

parasol1

L'assetjament escolar és un problema que afecta molts infants i joves d'aquest país. Aquí trobaràs informació que t'ajudarà a identificar-lo i a trobar solucions en cas que t'hi vegis implicat o implicada.
Recorda que totes les persones tenim el dret a ser ben tractades i el deure de tractar bé els altres.

parasol2

Què és l'assetjament?

Assetjar un company o companya és tractar-lo o tractar-la malament de manera continuada aprofitant-nos de la nostra força o influència per atemorir. De quina manera es pot assetjar algú? Per exemple, pegant-lo, insultant-lo o bé amb burles. Però l'assetjament també és aprofitar-se d'algú perquè faci les coses que vols, si li agafes algunes de les seves coses per la força o si no deixes que participi en els teus jocs.

Qué és l'assetjament?

No s'hi val aprofitar-se de l'altre

Fixa't en aquest conte: “En Fullaraca, un monstre molt tendre”. Els protagonistes són dos animals: un jaguar i un conill. El jaguar és més fort i empaita i espanta el conill. A vegades, els més grans s'aprofiten dels més petits.
Qui creus que fa més por: el jaguar o el monstre?

No s'hi val aprofitar-se de l'altre

De debò que són bromes?

No et pensis que l'assetjament només passa perquè n'hi ha un que té més força. Els cops no són l'única cosa que ens fa mal. També les paraules poden ferir els nostres sentiments. O una broma de mal gust que es repeteix. El rei burleta, el protagonista d'aquest conte, sempre se'n riu dels altres, però et sembla que els altres riuen amb ell?

De debò que són bromes?

El “ciberbullying”

Saps què és? És un tipus d'assetjament en què s'utilitzen els jocs en línia, internet o el telèfon mòbil, per fer comentaris o posar imatges que poden ferir altres companys. Amb un Piriscopi com aquest, entendràs de què va.

ciberbullying

Les víctimes

Quan es comet un assetjament, sempre hi ha una o més víctimes. Són les persones que reben els insults, els cops o les burles. Com la Laia, la protagonista d'aquesta història de l'”InfoK”, que durant molts anys va rebre l'assetjament dels seus companys i ara ha escrit un llibre per explicar com es va sentir.

Les víctimes

Demana ajuda

Si algú t'està fent mal de manera continuada a l'escola, ho has d'explicar. Busca una persona en qui confiïs, un amic o una amiga. Confia en els adults que et poden ajudar a resoldre la situació: el mestre o la mestra, i, per descomptat, els pares. Encara que sembli difícil, busca la força que segur que tens dins teu, com en aquesta història “El cant de la Sireneta”.

Demana ajuda

L'agressor

És el company o companya que pega, insulta o es burla de l'altre. I li fa mal. A vegades, les persones que agredeixen tenen problemes per controlar la seva ràbia o no saben gestionar bé els seus problemes, i descarreguen sobre un altre la seva frustració. Les noies d'aquest reportatge han après que el que feien no estava bé i també a acceptar que les coses no sempre els poden sortir bé.

L'agressor

I tu, t'enrabies com el Tim?

Què fas quan t'enfades? Crides, saltes, et poses a córrer? És difícil acceptar que les coses no sempre surten bé, oi? Però és important que aprenguem a fer-ho i, sobretot, a no fer mal als altres pel fet de no poder resoldre els nostres problemes. Si no ho pots fer sol, demana ajuda a les persones en qui confiïs. Fixa't en el Tim, capficat i enfadat perquè no podia tocar a la banda i al final...

t'enrabies com el Tim?

Els espectadors

Potser alguna vegada has vist alguna situació en què un company o companya era víctima d'una agressió per part d'algú altre. I no has fet res. T'ha fet por o vergonya dir alguna cosa. T'has convertit en espectador o espectadora de la situació. I això tampoc és bo. Has de confiar en tu mateix i no deixar-te influir. Si alguna cosa no t'agrada o trobes que no està bé, ho has de dir. No facis com els dos pagesos del conte “El dir de la gent”.

Els espectadors

Els defensors

És quan segueixes els teus sentiments i no et deixes influir, que sents la necessitat d'ajudar el company o companya que està rebent l'assetjament. T'has convertit en un defensor o defensora de la víctima. T'has convertit en l'avi tot orelles del conte.

Els defensors

Identificar l'assetjament

En aquesta història, “Patim, patam, patum, en Patufet i la seva amiga Estel”, trobaràs tots els personatges que hem descrit fins ara: la víctima, els agressors, els espectadors i la defensora. Sabries identificar-los a tots?

Identificar l'assetjament

L'assetjament és cosa de tots

També és cosa teva. Quin paper vols tenir quan vegis una situació d'assetjament? Faràs com si no passés res i miraràs cap a una altra banda? Et sumaràs a l'agressió? O ajudaràs la víctima? També pots buscar ajuda per no enfrontar-t'hi sol. Què hauria passat si cada porquet s'hagués enfrontat tot sol al llop en lloc de continuar junts? Com hauria canviat, el conte?

L'assetjament és cosa de tots

Empatia

L'empatia ens ajuda a posar-nos en el lloc de l'altre. Et pots posar en el lloc de la víctima, veure que pateix i ajudar-la davant els agressors. Però també pots ajudar els agressors i ajudar-los a canviar la seva actitud davant la resta de companys. En el conte “Et necessito, Ventafocs”, què fa la Ventafocs quan li demanen ajuda?

Empatia

I la clau, conviure i respectar

Tots tenim dret que ens tractin bé i tots tenim el deure de tractar bé els altres. El respecte suposa reconèixer que les persones tenen drets. També suposa que valores la manera de ser, l'opinió i la manera de pensar dels altres. El respecte és bàsic per viure a la nostra societat. Fixa't en el comportament de la Rínxols d'Or al conte “No tot és teu, Rínxols d'Or”. Quan t'agrada més?

I la clau, conviure i respectar

Si en vols saber més

Hi ha llibres i també pel·lícules que t'ajudaran a acabar d'entendre l'assetjament. Són històries que no et deixaran indiferent i que et faran comprendre que és un problema de tots i totes i no només de qui el pateix.

Si en vols saber més

Recursos del Departament d'Educació per a famílies i escoles

En aquest enllaç trobaràs informació dels mòduls formatius que el Departament d'Educació ha elaborat a partir dels contes del programa “Una mà de contes” i que estan pensats per a alumnes de cicle mitjà de primària. També trobaràs més recursos i explicacions sobre l'elaboració dels contes.

Avís

Súper! Estàs sortint de l'entorn protegit del Super3.

  • Carnet de súper
  • Concursos
  • Superactivitats
Encara no ets Súper?
Necessites ajuda?
Mares i pares
Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
  • Contacta amb el Servei d'Atenció a l'Audiència
  • Accessibilitat
  • Mapa web
  • Avís legal

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA