Coves del Toll: Hienes, óssos de les cavernes i neandertals



Fa 70.000 anys a les terres que ara són Catalunya hi convivien cavalls, hipopòtams, hienes, óssos…i també els neandertals. Però, qui es menjava qui? Què menjava l'home de Neandertal? Només carronya i vegetals o també caçava? A les coves del Toll, a Moià, hi roscarem restes de fauna de l'època... i restes de presència neandertal. Indicis que ens han de permetre saber si els neandertals eren sofisticats caçadors, i per tant, estaven tan evolucionats com els sapiens, o eren mers recol·lectors i carronyaires? Moltes bèsties per desenterrar, en només tres dies... I a base d'excavar, acabarem descobrint importants novetats sobre una cova espectacular.


Context històric: Les coves del Toll són unes coves prehistòriques situades al municipi de Moià, al Bages. Aquest és un dels jaciments europeus més rics en fauna del quaternari. A les coves del Toll s'hi han trobat restes fòssils de rinoceront, lleó, hiena, isard, bou primitiu i ós de les cavernes, entre altres. També s'hi han descobert restes d'un foc i d'alguns estris de sílex corresponents al mosterià. Aquestes troballes són un testimoni de la presència humana de l'home de Neandertal durant el paleolític mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat).



També són significatives les restes pertanyents als períodes de l'epipaleolític, el neolític i l'edat del bronze. Entre aquestes troballes, hi ha el cos d'un home, de complexió robusta, no gaire alt, braquimorf, de tipus alpí. En el lloc on va ser enterrat, també s'hi va trobar un fermall metàl·lic d'origen centreeuropeu. En total, les excavacions han tret a la llum trenta-cinc espècies diferents de mamífers, algunes extingides, exposades, totes, al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.



Les coves del Toll eren conegudes pels vilatans, però no s'hi van realitzar incursions espeleològiques fins al 1948, quan s'hi endinsa el Grup d'Exploració Subterrània del Club Muntanyenc Barcelonès. El 1952, Francesc Rovira, acompanyat de la seva mare, Sofia Luitz, s'introdueix a la cova prehistòrica del Toll. El 1954, es descobreix i reobre l'entrada actual de la cova del Toll.
Les excavacions van continuar fins al 1960. Els resultats es van difondre en nombrosos articles, congressos internacionals i es se'n va fer una exposició a Barcelona. S'hi han realitzat noves excavacions els anys 1976, 1996 i 1998.

Anar al contingut