Manel Barceló en el paper del religiós, filòsof i activista polític Lluís Maria Xirinacs.

"Sis nits d'agost": la mort com un acte de llibertat personal i intransferible

Es roda "Sis nits d'agost", una pel·lícula de Ventura Durall que explica la preparació de la mort volguda del religiós i activista polític Lluís Maria Xirinacs, interpretat per Manel Barceló. Anna Alarcón fa el paper d'una escriptora que vol trobar sentit en aquesta acció.
Actualitzat

Manel Barceló roda "Sis nits d'agost", de Ventura Durall, i es fica a la pell del religiós, filòsof i activista polític Lluís Maria Xirinacs. La pel·lícula per a televisió explica la història de la mort volguda, singular i misteriosa del religiós i la revelació de com va ser preparada escrupolosament. Coproduïda amb TV3, està basada en el llibre homònim de Jordi Lara. En el càsting també hi ha Anna Alarcón, que interpreta una escriptora que vol esbrinar el sentit últim d'una acció com aquesta per trobar alhora respostes sobre ella mateixa.

"Sis nits d'agost" és entendre com i quan morir com un acte de llibertat, que és personal i intransferible. No és un biopic de Xirinacs ni un altaveu de les seves idees polítiques i filosòfiques. Aquests elements són en el teló de fons de la història." Ventura Durall

Lluís Maria Xirinacs surt de Barcelona un dilluns d'agost del 2007 camí de la muntanya. Era el dia que complia setanta-cinc anys. Sis dies més tard, un boletaire el troba estirat en un prat, mort. Havia deixat una carta de comiat. S'havia deixat morir. Per què ho va fer?

El film parla sobre com afrontar la pròpia mort. Xirinacs la va visionar com un acte de sobirania personal, però també amb la secreta intenció que servís d'exemple i guia dels seus pensaments filosòfics i polítics. Per ell, un acte gloriós era sempre una acció transformadora que pertorbava l'harmonia dels sistemes.

"Ha sigut una figura cabdal per a la nostra cultura. És ficar-te a la pell d'un personatge que ha significat molt per a la meva generació i l'anterior. El situo com una de les persones més importants del segle XX i per ell sento un gran respecte i un gran afecte. A part de la transcendència que ell pensava que hi havia, la vida eterna, com a persona religiosa que era, també devia comportar un punt de curiositat."

Manel Barceló

Anna Alarcón interpreta una escriptora en crisi creativa que per casualitat troba que el que hi ha escrit en els dietaris d'en Xirinachs i en els seus llibres la transforma fins al punt de tocar el seu trauma. Se sent connectada amb el filòsof i vol aprofundir en aquesta relació. Completen el cartell Marta Marco (Carme), Neus Ballbé (Àlex), Quimet Pla (Rovira), Carles Martínez (Parés), Xavier Soler (Busquets), Cesca Piñon (Núria Roig) i Gonzalo Cunill (Kim).

"Sis nits d'agost" es roda a Barcelona, Ripoll i Ogassa, entre altres llocs. Amb música d'Anahit Simoniona i Sanjosex i direcció de fotografia d'Àlex Garcia, és una producció de Mallerich Films i Nanouk Films en coproducció amb TV3 i amb el suport de l'ICEC.

El més vist
Anar al contingut