En Nick, divorciat dues vegades, és un gran defensor d'aquesta fòrmula
Dimars, a les 22.05, a "Sense ficció"

"Vull el divorci": 40 anys d'una llei que va millorar moltes vides... o no

"Vull el divorci. 40 anys de la Llei" és una reflexió coral del millor i el pitjor que té un divorci. Una vintena de testimonis expliquen, en primera persona i sense embuts, la seva experiència, sovint traumàtica. Un documental ple de curiositats i moments intensos, amb un ventall variat de casos i situacions

El 22 de juny de 1981, fa 40 anys, s'aprovava al Congrés dels Diputats la llei del divorci. Impulsada pel ministre de Justícia, Francisco Fernández Ordóñez, de la Unión de Centro Democrático, que no va tenir un camí fàcil, amb una forta oposició per part de la jerarquia catòlica i els sectors més conservadors de la societat. La llei es va aprovar amb 162 vots a favor i 128 en contra.

45 anys després de la suspensió de la primera llei del divorci, aprovada durant la República l'any 1932, Espanya tornava a admetre de manera legal la fi del matrimoni. S'obria així una porta que va canviar la vida de moltes parelles. Un text legal que es va actualitzar el 2005, amb la coneguda com la llei de divorci exprés, promoguda pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que permet un divorci més fàcil.

 

La Neus es va separar fa tres anys però manté una bona relació amb en Sergi, amb qui té la custòdia compartida de la seva filla Esther

 

A Catalunya, l'any 2019 es van celebrar 26.939 casaments i 16.704 divorcis, separacions i nul·litats. És a dir, dues de cada tres parelles casades se separen. Juntament amb el País Valencià són els dos territoris de l'Estat que més divorcis tenen.

"Una relació de parella si no es cuida acaba en divorci. O sigui la tendència natural d'una relació és el divorci, la separació. Per tant, has de fer coses perquè això no passi.", Marina Castro, psicòloga i terapeuta

 

L'Alba té quatre fills de tres pares diferents, dels qui s'ha divorciat

 

A "Vull el divorci. 40 anys de la Llei" veurem i escoltarem més d'una vintena de testimonis que expliquen la seva pròpia experiència, des de la dramàtica història de la Nieves, que ha passat per dues relacions molt dures amb violència per part de les seves exparelles, fins al Nick i la Yoya, que recomanen el divorci com a solució a tots els problemes, passant per la Majepa, que es va separar als 78 anys, després de 48 anys de matrimoni, entre altres casos.

 

La Nieves i les seves filles han viscut dues relacions traumàtiques que han acabat en divorcis

 

L'antropòleg Jordi Roca, la "divorce coach" Montserrat Tur, l'advocada Magda Oranich o la psicòloga i terapeuta Marina Castro, participen en el documental, que conté també curiositats com la Divorcioneta, una furgoneta que es passeja per Madrid, i pròximament per Barcelona, anunciant divorcis a 150 euros.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Marta Palacín i Oriol Gispert
Guió: Francesc Orteu, Marta Palacín i Oriol Gispert
Direcció de fotografia: Oriol Bosch Castellet
So directe: Júlia Benach
Investigació: Carla Moreno
Recerca d'arxiu: Alejandra Céspedes
Direcció de producció: Marta Palacín
Producció: Carla Moreno i Alejandra Céspedes
Edició: Salva Viñets i Saty Galiana
Grafisme: Kitiara Ferran
Ajudant d'edició: Jaume Maneja
Etalonatge: Salva Viñets
Mescla de so: Rec Lab
Lingüista: Jordi Mir
Producció executiva La Lupa Produccions: Marta Palacín i Oriol Gispert
Direcció executiva TVC: Montse Armengou Martín
Producció executiva TVC: Sílvia Pairó Vilia

"Vull el divorci. 40 anys de la Llei" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per  La Lupa Produccions

 

 

I DESPRÉS, A "SENSE FICCIÓ", A LES 23.15:

"MORIR PEL DIVORCI"

 

La plataforma Aturem els Feminicidis es manifesta davant del Ministeri de Justícia turc per denunciar que 'la justícia és morta' ('Morir pel divorci', de Chloe Fairweather)

 

Les dones turques estan sotmeses al control dels altres des del seu naixement. Primer, del pare; després, del marit, i finalment, de l'Estat, que les controla d'una manera o d'una altra. El documental "Morir pel divorci" ("Dying to divorce") segueix la lluita de l'advocada Ipek Bozkurt i de dues supervivents de la violència masclista.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut