"Vaig pintar Trump amb un penis petit i Facebook va tancar el meu compte"
Illma Gore, artista de Los Angeles, pinta el candidat Donald Trump despullat i amb un penis petit i publica l'obra a Facebook. En tres dies, es comparteix uns 50 milions de vegades en diverses xarxes socials. Uns quants dies després, una moderadora de continguts de Manila, a més d'11.000 quilòmetres de distància, l'esborra seguint els criteris de Facebook
"Vaig pintar Trump amb un penis petit i Facebook va tancar el meu compte"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Els escombriaires de les xarxes", a "Sense ficció"

"Vaig pintar Trump amb un penis petit i Facebook va tancar el meu compte"

Illma Gore, artista de Los Angeles, pinta el candidat Donald Trump despullat i amb un penis petit i publica l'obra a Facebook. En tres dies, es comparteix uns 50 milions de vegades en diverses xarxes socials. Uns quants dies després, una moderadora de continguts de Manila, a més d'11.000 quilòmetres de distància, l'esborra seguint els criteris de Facebook

TEMA:
Xarxes socials

El gener del 2016, l'artista Illma Gore, de Los Angeles, va pintar l'aleshores candidat republicà Donald Trump amb un penis petit i la va publicar a Facebook. L'obra es titula "Fes que els Estats Units tornin a ser grans" - replicant el seu lema de campanya "Make America great again!"- i, al cap de tres dies, l'havien compartit 50 milions de vegades en diverses xarxes socials. "Va ser una passada. No m'hauria imaginat mai que pogués passar allò", afirma Gore.

 

L'artista Illma Gore, de Los Angeles, va rebre amenaces anònimes després que la seva obra 'Fes que els Estats Units tornin a ser grans' ('Make America great again!'), publicada a Facebook, es fes viral.

 

El mateix Trump va parlar de la mida del seu penis en un debat a Fox News, uns quants dies més tard: "I parlant de les meves mans, va dir: ‘Sí, són petites; no deu ser l'únic petit que tens'... Us asseguro que podeu estar tranquils. Us ho asseguro". Illma Gore recorda que la va trucar una amiga i li va dir: "Has fet que el Donald Trump parli de la mida del seu penis en un debat!". 

Poques hores després, a més d'11.000 quilòmetres de Los Angeles, a Manila, les Filipines, una moderadora de continguts de Facebook analitza la imatge: "És Donald Trump despullat. No és un líder prou fort. Per això té el penis petit. No és prou home per assumir l'enorme responsabilitat de ser president dels Estats Units. L'esborro. Per què? Perquè degrada Donald Trump com a persona. S'ha d'esborrar."

El documental de "Sense ficció""Els escombriaires de les xarxesmostra aquest i altres casos dels anomenats "netejadors", els "moderadors de continguts" que treballen per plataformes d'internet com Facebook, Google, Twitter i YouTube i que es dediquen a eliminar el contingut ofensiu que circula per les seves xarxes.

Debat a Fox News, on Donald Trump va fer al·lusió a l'obra d'Illma Gore 'Fes que els Estats Units tornin a ser grans' ('Make America great again!').

La decisió sobre la presència, o no, de l'obra de Gore a Facebook la pren una persona que segueix les directrius de l'empresa: "Vam haver de passar per un curs de formació. Ens van ensenyar diferents termes relacionats amb el sexe. Jo no havia sentit mai paraules com "figa" o "melons" referides al sexe. Era molt innocent. Com a moderador de continguts has de tenir uns principis. Decideixes si una foto es pot veure, o no. El principal error és aprovar fotos de persones despullades. Els pits femenins i els genitals masculins són del tot inacceptables."

 

Desenes de milers de joves es contracten a Manila, la capital de les Filipines, per fer la neteja digital d'internet. A la imatge, la moderadora de continguts que va esborrar de Facebook l'obra d'Illma Gore 'Fes que els Estats Units tornin a ser grans' ('Make America great again!').

 

Illma Gore, a qui Facebook li va tancar el seu compte, defensa que el seu quadre "no és una foto, no és d'algú que hagi expressat la seva manca de consentiment. Només és una obra de ficció. No és violenta, no és sexual. És només un cos d'una persona despullada... amb la cara de Trump. No entenc que, a algú, li faci fàstic veure una persona despullada." Per ella, les xarxes socials són bàsiques per difondre la seva obra: "Sense, no puc dir què passa. Facebook diu que no té cap problema amb l'art. Alguns ho deuen veure com a pornografia, però com a obra d'art és una representació, no és real."

La moderadora filipina té una visió completament diferent de la seva tasca: "Per la mateixa naturalesa d'aquesta feina no pots cometre cap equivocació. L'opinió o les idees dels usuaris d'una plataforma depenen dels moderadors de continguts. La nostra feina no és fàcil. Quan tens una cosa important a la vida, t'hi has d'entregar, t'has de sacrificar per la causa."

 

Segons David Kaye, relator especial de l'ONU sobre la llibertat d'expressió, "les grans empreses tenen cada cop més poder per decidir què es pot publicar a internet i què no", amb el temps "interferiran en la nostra capacitat de crítica" i no li sorprendria que "en el futur tinguéssim menys informació disponible... que a internet trobéssim menys informació provocadora, menys informació que remogui consciències. Crec que serem una societat més pobra."

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Internet

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut