"Urbanitzar el digital", el pla Cerdà del futur
Si Ildefons Cerdà va explorar a Barcelona com inventar les ciutats del futur a partir de la primera revolució industrial, l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya ho fa seguint la tercera revolució: vehicles autònoms, electricitat autoproduïda i internet
"Urbanitzar el digital", el pla Cerdà del futur
Les ciutats del futur

"Urbanitzar el digital", el pla Cerdà del futur

Si Ildefons Cerdà va explorar a Barcelona com inventar les ciutats del futur a partir de la primera revolució industrial, l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya ho fa seguint la tercera revolució: vehicles autònoms, electricitat autoproduïda i internet

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ildefons Cerdà va ser un visionari amb una actitud pràctica, que ha influït en moltes generacions d'urbanistes i arquitectes, entre d'altres, les persones que vam fundar l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) fa 20 anys. Ell va explorar el futur de les ciutats a partir de la primera revolució industrial -ferrocarril, carbó i telègraf- i nosaltres ho fem seguint el potencial de la tercera revolució -vehicles autònoms, electricitat autoproduïda i internet-, que es desenvolupa en un entorn totalment globalitzat.

Explorar el futur i fer-lo realitat en el present és una premissa per aquells que volen fer canvis reals en la societat. A mitjans segle XIX, el futur era créixer configurant una ciutat industrial, amb sanejament i noves infraestructures a partir de principis higienistes i igualitaris. El que més ens inspira del treball de Cerdà és el seu caràcter emprenedor i la voluntat de millorar la vida de les persones sense que ningú l'hi demani, buscant solucions universals que acabin configurant una ciència. I per això vam impulsar la versió anglesa de la seva "Teoria general de la urbanització" i vam crear la plataforma Urbanization.org, per fer més universal el seu treball i reivindicar la seva figura com un dels pares del "big data" urbà, fonamental en la gestió urbana del nostre temps.

Avui, el futur amb què està compromès l'IAAC implica superar el model industrial global de creixement de l'economia a costa del medi ambient del planeta. Pensem, com Cerdà, que el benestar ha d'arribar a tota la societat i això passa per donar poder als ciutadans i a les ciutats, a partir d'un model de producció dels propis recursos mentre estem connectats globalment. La malla universal abstracta que va aportar Cerdà és encara vàlida com a estructura geogràfica al voltant de la qual desenvolupem les nostres vides, però ha de ser reinventada a partir de la regeneració urbana: illes de cases autosuficients que produeixen la seva energia, reindustrialització digital de les ciutats, hivernacles urbans, ciutat dels quinze minuts, superilles i nous models de mobilitat.

Internet ha canviat les nostres vides, però no ha canviat encara les nostres ciutats, hauríem d'"urbanitzar el digital".

Internet ha canviat les nostres vides, però no ha canviat encara les nostres ciutats. I perquè això passi hauríem d'"urbanitzar el digital", amb la finalitat de crear valor per a tota la societat, més que fomentar desigualtats. El nostre futur proper passa per la renaturalització de les ciutats, i per l'aplicació dels principis de la bioeconomia circular en els entorns urbans, desenvolupant les anomenades Biociutats.

A l'IAAC, des del Fab Lab Barcelona o des de Valldaura Labs situat al Parc de Collserola, treballem per fer possible aquella utopia de construir ciutats millors que siguin accessibles per la major part de la societat. Ciutats per a la vida.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut