• Un mal radical
  Veure vídeo

  Un mal radical

  Com es converteix un jove normal en un assassí en massa? Com poden pares de família decents matar dones, nens i nadons diàriament? Els autors d'aquests assassinats són membres dels esquadrons de la mort nazis, que van matar uns dos milions de civils jueus a l'Europa de l'Est. Disparant-los a sang freda. Sabrem què pensaven a partir del que van escriure en cartes i diaris. Per què no es van negar a executar aquelles ordres terribles? Com es pot convertir el fet de matar en una rutina? Quines excuses es donaven a ells mateixos? Com els manipulaven els seus líders? Així és com es du a terme un genocidi. Un grup d'experts ens ajuden a entendre-ho: entre ells Benjamin Ferencz, fiscal en cap en el Judici de Nuremberg contra els Einsatzgruppen; Christopher Browning, autor del famós estudi sobre l'Holocaust "Ordinary Men" (Homes corrents); Robert Jay Lifton, un dels estudiosos de la psicohistòria; i el sacerdot francès Patrick Desbois, incansable investigador de la "Xoà per bales" a l'antiga Unió Soviètica. També coneixerem diferents estudis psicològics sobre la conformitat individual dins d'un grup, com ara l'experiment de conformitat d'Asch, l'experiment de Milgram, la síndrome Genovese o efecte espectador, i les tècniques utilitzades des de sempre als exèrcits per suprimir la individualitat dels soldats. Perquè, com bé va dir Primo Levi, "Els monstres existeixen, però són molt poc nombrosos per ser realment perillosos. Són més perillosos els homes comuns."

 • 1944: Cal bombardejar Auschwitz?
  Veure vídeo

  1944: Cal bombardejar Auschwitz?

  L'abril del 1944, dos presoners jueus es van escapar miraculosament d'Auschwitz. Quan van explicar el que havien vist, l'horror de l'Holocaust va començar a sortir a la llum. Aquella revelació va plantejar als aliats un dels dilemes morals més durs del segle XX: calia bombardejar Auschwitz? En un moment crític de la guerra, els aliats es podien permetre desviar recursos bèl·lics per aturar la fàbrica de la mort que els nazis havien creat a Polònia?

 • Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul
  Veure vídeo

  Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul

  El 2014, un grup de teatre a Kabul va estrenar una obra sobre atemptats suïcides i com afecten la població civil. Uns minuts abans d'acabar l'espectacle, un terrorista suïcida de 16 anys es va autoimmolar enmig d'un públic format per pintors, poetes, músics i diplomàtics. El documental ens mostra com aquests actors joves van afrontar aquesta tragèdia personal, i què els va fer rebel·lar-se per tornar als escenaris.

 • Tricicle 40
  Veure vídeo

  Tricicle 40

  Aquesta és la història de tres nois de Barcelona que a l'inici dels anys 80 es van llençar als escenaris i van acabar revolucionant la comèdia catalana. La seva és una història d'audàcia, d'èxit, de perfeccionisme, d'amistat.

 • El poder del joc
  Veure vídeo

  El poder del joc

  Els ocells juguen. Els rèptils juguen. Fins i tot els peixos juguen. Investigacions recents en el camp del comportament animal ens mostren que el joc és una cosa molt seriosa. Aquest documental ens ensenya la importància del joc en la vida d'animals i persones. Científics d'Europa, dels Estats Units i del Canadà demostren que el joc, una activitat divertida i molt sovint infravalorada, no s'ha de prendre gens a la lleugera. Els animals i les persones que juguen s'adapten millor a l'entorn.

 • La nova escola
  Veure vídeo

  La nova escola

  Per què ha de servir l'escola, avui? Aquesta pregunta va propiciar una revolució educativa a través del programa Escola Nova 21. La nova escola segueix els tres anys d'aventura del programa alhora que els seus impulsors, els professionals del món educatiu i els alumnes darrere d' aquest canvi ens expliquen el perquè de la necessitat de transformar el sistema educatiu de tot un país "LA NOVA ESCOLA" (2020), una producció de Nanouk Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Direcció: Ventura Durall Guió: Ventura Durall i Guillem Roca Realització, fotografia i muntatge: Nina Solà, Júlia Girós, Pol Picas i Ventura Durall Productor: Ventura Durall Productor executiu TVC: Jordi Ambròs Productor delegat TVC: Daniel Barea Muntatge: Nila Nuñez, Lidia Sala, Aleix Montanyés, Marc Roca Director de producció: Júlia Girós Música: Diego Pedragosa i Aleix Montanyés Grafisme: Helena Santacana Lingüista: Jordi Torra

 • Trump: Com les xarxes socials van canviar la presidència
  Veure vídeo

  Trump: Com les xarxes socials van canviar la presidència

  El documental investiga a fons de quina manera l'ús de les xarxes socials representades en Twitter ha canviat la comunicació política als Estats Units i, en general, la manera de fer política arreu del món. Ho fa a través del testimoni i l'anàlisi d'una sèrie d'experts en política, sobretot nord-americans, i seguint el cas de la insòlita carrera política de Donald Trump, l'actual president dels Estats Units. Tal com havia fet el president Roosevelt amb la ràdio als anys 30 del segle XX, i Kennedy amb la televisió als anys 60, Donald Trump s'ha adonat de les possibilitats comunicatives d'un nou mitjà com és Twitter, i ha estat pioner a l'hora de dominar-lo i treure'n el màxim partit, fins al punt que molta gent creu que no hauria guanyat les eleccions a la presidència dels Estats Units sense aquest mitjà. El documental combina imatges d'arxiu, opinions d'experts i les piulades mateixes de Trump per analitzar les llums i les ombres de l'ús que ha fet Trump d'aquesta xarxa social a l'hora de transformar la comunicació política amb la gent del carrer i, de retruc, la manera de fer política en general. I així, de piulada en piulada, el documental repassa les grans polèmiques del mandat d'aquest president.

 • Manipulats
  Veure vídeo

  Manipulats

  "Sense Ficció denuncia el món de la manipulació que el poder polític i econòmic fa a través dels mitjans i les xarxes de comunicació, i ho fa amb uns grans referents, com són el procés independentista, el coronavirus i la comunicació política.

 • Insectes
  Veure vídeo

  Insectes

  Els insectes estan de moda, des d'un punt de vista gastronòmic i com a superaliment que podria erradicar la fam en un planeta superpoblat. Un cuiner i un investigador del Laboratori d'Aliments Nòrdics de Copenhaguen han posat en marxa el Projecte Insectes, i en cullen i en tasten per tot arreu, des d'Europa fins a Austràlia, passant per Àfrica i el Japó. A partir d'aquesta recerca, es plantegen una sèrie de preguntes interessants. Si la producció industrial d'insectes s'acaba imposant, seran tan gustosos i saludables com els insectes silvestres? I qui en traurà profit, la gent o els grans conglomerats alimentaris?

 • L'illa dels bous
  Veure vídeo

  L'illa dels bous

  Una illa d'unes poques hectàrees en mig del riu Ebre, desconeguda fins i tot per molts habitants del territori on s'ubica, les Terres de l'Ebre, alberga des de fa gairebé 3 dècades, una rajada salvatge.

 • L'amenaça incandescent
  Veure vídeo

  L'amenaça incandescent

  Deu anys després de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), on van perdre la vida cinc bombers de la Generalitat, els focs forestals han evolucionat en dimensió i virulència.

 • El virus al teatre
  Veure vídeo

  El virus al teatre

  Fruit de la incertesa que es va generar en declarar-se el confinament que paralitzaria el país a mitjans de març, va néixer el documental "El virus al teatre", un documental d'urgència fet per un equip del programa "Sense ficció", realitzat per David Burillo i dirigit per Josep Rovira, a la recerca d'idees positives per a un moment d'emergència social.

 • Reiniciar el món
  Veure vídeo

  Reiniciar el món

  Un equip de persones posa en marxa una plataforma digital destinada a recollir històries d'autogravació de ciutadans i professionals d'arreu del món amb la intenció de contribuir a explicar l'impacte del Coronavirus

 • Història d'un assaig
  Veure vídeo

  Història d'un assaig

  Seguiment de l'assaig clínic pioner que s'ha posat en marxa a l'Hospital Germans Trias i Pujol) dirigit pel Dr Oriol Mitjà. L'equip del documental ha obtingut un accés exclusiu als equips que lidera i coordina.

 • Gent del Barri
  Veure vídeo

  Gent del Barri

  On és el Poblenou? Fa només 30 anys aquest barri era un autèntic desconegut, oblidat entre fàbriques en ruïnes i camions de transport. Expliquem aquests canvis sota el so d'enderrocaments, grues i excavadores.

Anar al contingut