Tardor 2020

"La nova escola", de Ventura Durall, analitza el programa Escola Nova 21,
"La nova escola", de Ventura Durall, analitza el programa Escola Nova 21,

"Sense ficció", el programa de referència dels documentals en "prime time", arrenca aquesta tardor la dotzena temporada com un fidel reflex de la societat: amb ganes de viure, amb energies renovades i, també, amb incerteses pels temps que ens han tocat viure. Carles Prats s'incorpora a l'equip de redacció de l'espai que dirigeix Montse Armengou i que aquesta tardor comptarà amb vuit estrenes "marca de la casa": "Manipulats", "La nova escola", "Encara hi ha algú al bosc", "Ernest Lluch, lliure i atrevit", "El cas Love parade", "Ferran Latorre: més enllà dels 8.000", "Penjant del fil" i "Tricicle40".

La temporada s'iniciarà el 29 de setembre, amb l'estrena de "Manipulats", d'Albert Elfa i Ricard Belis, que mostra com el poder té ara més eines i més sofisticades per manipular la població. El procés sobiranista català o la pandèmia del coronavirus en són terrenys adobats. Alguns mitjans s'han convertit en plataformes de l'odi, construint relats que s'allunyen de la realitat.

En un moment en què la pandèmia ha imposat canvis insospitats a l'ensenyament , el documental "La nova escola", de Ventura Durall, analitza el programa Escola Nova 21, impulsat per Eduard Vallory i Boris Mir, que ja s'ha implantat a 500 escoles i instituts del país.

El 2021 es compleix el 25è aniversari dels acords de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia. A "Encara hi ha algú al bosc", de Teresa Turiera i Erol Lleri, s'abordaran les seqüeles d'aquella barbàrie al cor d'Europa. Al documental, els fills i filles nascuts de violacions durant el conflicte prenen la paraula.

Amb "Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar, es recordarà la figura d'aquest polièdric polític en el vintè aniversari del seu assassinat per ETA.

I seguint amb aniversaris de trist record, a "El cas Love parade", de Dominik Wessely, es veurà la desesperació de pares com els de la catalana Clara Zapater, que han vist com el judici que havia de condemnar els responsables de l'allau humana que va matar 21 persones fa deu anys ha acabat sense culpables.

A "Ferran Latorre: més enllà dels 8.000", de Manuel Huerga i Juanma Arizmendi​, Ferran Latorre, el primer català que ha fet les catorze muntanyes de 8.000 metres del món, explica que tan important és fer cim com saber renunciar-hi quan cal. Més que un documental de muntanya, és una lliçó de vida.

A "Penjant del fil", de M. Josep Soler i Manoli Vargas, els protagonistes de la moda parlen del seu futur, que serà sostenible o no serà.

Tricicle
"Tricicle", de Francesc Escribano i Lluís Carrizo

I finalment, amb "Tricicle40", de Francesc Escribano i Lluís Carrizo, es repassa amb humor la trajectòria d'un dels grups més carismàtics del panorama teatral català ara que es retiren després de 40 anys als escenaris. 

Anar al contingut