El repte d'anunciar-ho a la família

"Sortir de l'armari"

A través d'un extraordinari muntatge de vídeos filmats per joves de diferents països en què anunciaven a les seves famílies que són gais, lesbianes o transgènere, el documental "Sortir de l'armari" ens acosta al moment de canvi íntim i social que es viu arreu del món

TEMA:
Som dones

Com és el repte d'anunciar a la pròpia família que s'és gai, lesbiana o transgènere? El documental "Sortir de l'armari" ("Coming out") fa un recorregut per les històries d'adolescents d'arreu del món i de les seves gravacions a través de Facebook, Skype o YouTube, en què declaren la seva opció sexual o la seva adscripció de gènere als seus pares, germans o avis. Són històries d'amor i de dolor viscudes en societats i cultures molt diferents, que ells mateixos han penjat a internet perquè, fent públic aquest moment tan íntim, volen ajudar els que viuen en aquesta situació a fer un pas que posa fi a un llarg temps de dubtes, de por i d'angoixa.

És una fracció de segon. Poques paraules pronunciades amb nervis. Novament aquella por a l'estómac, violenta i tenaç. En els últims anys, cada cop més joves homosexuals, lesbianes, bisexuals o trans han decidit sortir de l'armari a través de vídeos extraordinàriament impactants. Testimonis valents que recull "Sortir de l'armari", aproximant-nos a un moment de canvi íntim i social cada vegada més global, amb joves de Tampa (Florida, EUA), Perth (Austràlia), Portland (Oregon, EUA), Ciutat del Cap (Sud-àfrica), Cheltenham (Regne Unit), Halifax (Canadà), Azusa (Califòrnia, EUA), Osaka (Japó), Baviera (Alemanya), Nantes (França), Seattle (Washington, EUA), Kingston (Canadà), Kennsaw (Geòrgia, EUA), Hampshire (Regne Unit) i Sala i Boston (Massachusetts, EUA).

 

Loren

 

Són diàlegs com aquest:

- Jesi: Com estàs?

- Mare de Jesi: M'acabo de llevar.

- Jesi: No fas veu de malalta. T'he de dir una cosa.

- Mare de Jesi: Digues.

- Jesi: Però no vull que t'esveris... gens. Fa molt temps que t'ho vull dir, però... Soc homosexual.

- Mare de Jesi: Ah, sí? Ja. Què has dit?

- Jesi: Que soc homosexual.

- Mare de Jesi: Ja m'ho semblava, que havies dit això, però no n'estava segura. I, per tu, això, què vol dir? Quins efectes té en la teva vida?

 

Un pas que en Luke, de Cheltenham, sintetitza molt bé: "Sortir de l'armari és dificilíssim, sigui a l'edat que sigui. Tant si ho fas com jo, que ho vaig fer als catorze, com si ho fas als quinze, als setze, als 20, 25 o fins i tot als 50. Prendre conscientment la decisió de dir-ho als altres i de sentir-te orgullós de qui ets, encara que sigui en el món actual, és una cosa dificilíssima. Però, sabeu què us dic? Que no hauria de ser difícil. No ens en n'hauríem d'avergonyir, no hauríem de tenir por ni ens hauríem de sentir amenaçats."

 

 

 

Premis
Free Spirit Award, Warsaw International Film Festival, Polònia
MemoriJove, Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2018
Impact Award, Fipadoc Biarritz, França, 2019
Étoile de la Scam, Festival Les Étoiles du Documentaire, 2020

 

Festivals
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cine Documental, Barcelona
Sheffield DocFest, Regne Unit
Biografilm Festival Bologna, Itàlia
Nice In & Out, França
Atlantida FilmFest, Palma de Mallorca, Espanya
Busan International Film Festival, Corea del Sud
DOK Leipzig, Alemanya
Chéries-Chéris Paris LGBTQ+ Film Festival, França
CPH:DOX, Dinamarca
Docpoint Helsinki, Finlàndia

 

Adam

 

Fitxa tècnica
Direcció: Denis Parrot
Producció: Claire Babany i Eléonore Boissinot
Coproducció: Sébastien Deurdilly
Producció associada: Johan de Faria
Muntatge imatge: Denis Parrot
Muntatge so: Olivier Laurent
2018

Una coproducció de Dryades Films i Upside Films amb la participació de Canal+, Ciné+ i el suport de CNC i Région Île-de-France.

 

ARXIVAT A:
Som dones

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut